Έχουν περάσει δεκαπέντε (15) μήνες περίπου από τις περυσινές πλημμύρες και δύο χρόνια από τις προπέρσινες κ.ο.κ., που προκλήθηκαν από τα τοπικά νερά που αποστραγγίζουν στο κεντρικό στραγγιστικό κανάλι που διέρχεται νοτιοδυτικά της πόλης. Περιοχές όπως, ο κάμπος της Σαγήνης, ο χώρος δυτικά του συνοικισμού Σαγήνη, νότια του Πύργου, πλημμυρίζουν συνεχώς μόλις ξεκινούν στην περιοχή βροχοπτώσεις με λίγο αυξημένη ένταση. Όλα αυτά τα χωράφια ανήκουν στα αγροκτήματα του ΤΟΕΒ Ωοειδούς, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται εκατοντάδες στρέμματα με καλλιέργειες.
Το φαινόμενο αυτό που επαναλαμβάνεται αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.
Εκεί, κατασκευάστηκε πριν 7 περίπου χρόνια, ένα αντιπλημμυρικό αντλιοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή των παλιών σφαγείων Ορεστιάδας. Στο αντλιοστάσιο αυτό, αποστραγγίζονται νερά από τα αγροκτήματα Βάλτου, Νεοχωρίου και Λεπτής καθώς κι όμβρια ύδατα από τη Λεπτή, τον Πύργο και τη Ν. Ορεστιάδα. Αυτά τα ύδατα λοιπόν, λόγω μη λειτουργίας του αντλιοστασίου, οδηγούνται με «σίφωνα» μέσα στο Ωοειδές, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν προστατευμένες καλλιεργήσιμες περιοχές. Κι όταν αυτές γεμίσουν, πλημμυρίζουν όπισθεν οι περιοχές δυτικά της Σαγήνης και νότια του Πύργου.
Το αντλιοστάσιο αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση κι ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Στην ουσία όμως βέβαια πρόκειται για αποστραγγιστικό αντλιοστάσιο. Παρόλη όμως τη σημασία του, το έργο αυτό δεν μπόρεσε τελικά να λειτουργήσει προς όφελος των κατοίκων, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει άλυτο.
Είναι ιδιαίτερα λυπηρό να βλέπει κανείς, μετά από ελάχιστες βροχοπτώσεις, την είσοδο της πόλης και την ευρύτερη περιοχή της Σαγήνης πλημμυρισμένη, καθώς και ατελείωτες εκτάσεις από καλλιέργειες «πνιγμένες» στο νερό.
Αν επισκεφτεί κάποιος το αντλιοστάσιο μπορεί να διαπιστώσει, ότι πιθανόν να απαιτούνται κάποιες συμπληρωματικές τεχνικές παρεμβάσεις, όπως πχ κατασκευή μιας μεγάλης λεκάνης αναρρόφησης ύδατος των αντλιών, τοποθέτηση αυτόματου χορτοκαθαριστικού, τοποθέτηση αισθητήρων στάθμης, καθαρισμός καναλιών από φυτικές γαίες, κτλ ώστε το έργο να έχει δυνατότητα ν’ ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις των συνθηκών.
Άμεσα, απαιτείται να γίνουν:
· Συμπληρωματικές παρεμβάσεις, από την Περιφέρεια ΑΜΘ που έχει την ευθύνη κατασκευής, ώστε να κάνουν το αντλιοστάσιο λειτουργικό και χρηστικό.
· Να διευκρινιστεί το καθεστώς λειτουργίας του αντλιοστασίου, ώστε να παραλειφθεί από τον ΓΟΕΒ Ορεστιάδας και να λειτουργήσει.
· Να προβλεφθεί ανάλογο ύψος δαπάνης από κάποιον φορέα (Περιφέρεια ΑΜΘ ή Νομαρχία Έβρου) για τη λειτουργία και συντήρησή του.
Η λειτουργία του αντλιοστασίου είναι επιτακτική, διότι δε θα αργήσουμε να ξαναδούμε όλη αυτή την περιοχή «πνιγμένη» στο νερό. Είναι αδιανόητο τόσα χρόνια, ένα έργο το οποίο είναι μείζονος σημασίας, να παραμένει σχεδόν σε αχρησία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου