Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Το ψήφισμα του ΔΣ για τον αποκλεισμό της Ν. Ορεστιάδας από τη διεύρυνση των Πανεπιστημιακών Σχολών

Μετά από μεγάλο διάστημα που πέρασε άπραγο κι αφού ο δήμαρχος δεν έπαιρνε πρωτοβουλίες για να συνταχθεί το ψήφισμα του ΔΣ, με κινήσεις και πάλι της αντιπολίτευσης συντάχθηκε το κείμενο, το οποίο σας το καταθέτω, καθόσον συντάκτης του. Το κείμενο έγινε αποδεκτό από την επιτροπή που συστάθηκε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας, κατά τη συνεδρίασή του στις 24 Οκτωβρίου 2008 σε διευρυμένη σύνθεση, με συμμετοχή πολιτικών-κοινωνικών-επαγγελματικών φορέων καθώς και πολιτών της ευρύτερης περιοχής, αποφάσισε ομόφωνα και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:
«Εκφράζουμε την πικρία και την έντονη διαμαρτυρία μας για την ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σύμφωνα με την οποία αποκλείεται από τη διεύρυνση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, η 4η έδρα αυτού, η Ν. Ορεστιάδα.
Η ίδρυση δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων στη Ν. Ορεστιάδα το 1998, αποτέλεσε την ουσιαστικότερη παρέμβαση στην αναπτυξιακή πορεία της πόλης. Η προσφορά του Πανεπιστημίου στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή αυτού του τόπου είναι ανεκτίμητη. Στην Ν. Ορεστιάδα φοιτούν σήμερα πάνω από 800 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ενώ εργάζονται περίπου 30 μέλη Δ.Ε.Π., 25 διδάσκοντες του Π.Δ. 407/80, 25 άτομα ως ειδικό τεχνικό και διοικητικό προσωπικό και 15 άτομα ως βοηθητικό προσωπικό. Οι υφιστάμενες υποδομές του είναι σε καλό επίπεδο, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης 350 στρεμμάτων για την δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης Ν. Ορεστιάδας.
Η ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής θέσης κι η πορεία λειτουργίας των υφιστάμενων τμημάτων, επιβάλλουν τη διεύρυνση της 4ης έδρας του Δ.Π.Θ. με την ίδρυση νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Καλούμε τις Πρυτανικές Αρχές να ανακαλέσουν την ανακοίνωση τους σχετικά με την διεύρυνση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, η οποία προκάλεσε ήδη σύγχυση και πρόβλημα στην τοπική κοινωνία της περιοχής μας και να συμπεριλάβουν σ’ αυτή και την 4η έδρα του Δ.Π.Θ. την Ν. Ορεστιάδα.
Καλούμε τέλος τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Κυβέρνηση:
· Να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους για την ορθή λειτουργία των υφιστάμενων τμημάτων.
· Να συμβάλλει με την πολιτική του απόφαση για την ίδρυση νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην 4η έδρα του Δ.Π.Θ. την Ν. Ορεστιάδα.
· Τα νέα τμήματα προτείνεται να συμπληρώνουν τον Γεωτεχνικό τομέα όπως π.χ. Πανεπιστημιακή Σχολή Τροφίμων, Κτηνιατρική Σχολή.
· Να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χωροθέτησης και μελετών των υποδομών της Πανεπιστημιούπολης Ν. Ορεστιάδας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: