Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Για τα αδέσποτα...

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης απέστειλε επιστολή - οδηγία στους Δήμους και στις Κοινότητες της χώρας σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Ο κ. Υφυπουργός, αφού επισημαίνει ότι μεγάλος αριθμός ΟΤΑ δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά τα αδέσποτα ζώα με αποτέλεσμα να πληθαίνουν συνεχώς οι καταγγελίες ιδιωτών και φιλοζωϊκών σωματείων στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, ζητά την καθολική συμμετοχή των Δήμων και Κοινοτήτων σε δράσεις και προγράμματα που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία (Ν. 3170/2003, Απόφαση 280239/12.11.2003, Ν. 3463) προκειμένου:

  • να διασφαλιστεί ένα ενιαίο πλαίσιο με ομοιόμορφες δράσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων σε όλη τη χώρα,
  • να διασφαλιστεί διαφάνεια στο σύστημα διαχείρισης των αδέσποτων που περισυλλέγονται,
  • να εξαλειφθούν αρνητικά σχόλια περί αδιαφορίας για τα αδέσποτα ζώα τα οποία ζημιώνουν τους εκάστοτε Δήμους και κατ΄ επέκταση την εικόνα της χώρας μας.
Για τους μικρούς πληθυσμιακά ΟΤΑ προτείνει να αναπτύξουν μεταξύ τους συνεργασίες με το συντονισμό των κατά τόπους ΤΕΔΚ ώστε να διευκολυνθούν στην εφαρμογή των δράσεων διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Στην επιστολή η οποία κοινοποιείται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, στα Γραφεία των Νομαρχών, στις Περιφέρειες, στην ΕΝΑΕ και στην ΚΕΔΚΕ, ο κ. Κιλτίδης υπενθυμίζει ότι αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες και ότι έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων.

2 σχόλια:

alkioni είπε...

Το θέμα το οποίο θίγεις Λευθέρη είναι μεταξύ άλλων σημαντικό για μια πόλη και συγκεκριμενοποιώντας το αυτό, για την πόλη μας. Είναι μια πρόκληση να διαχειριστεί κανείς αυτό το ζήτημα όχι μόνο στην απλή διάσταση της περισυλλογής και τυπικής φροντίδας των αδέσποτων, αλλά και της διαχείρισής τους με πολυδιάστατο τρόπο. Πιστεύω ότι αντιμετωπίζοντας τα αδέσποτα με μια μικρή προσπάθεια αναβάθμισης της μέχρι τώρα κίνησης που γίνεται, μπορούν να γίνουν πόλος έλξης και φροντίδας από τους φιλόζωους και κυρίως μια πρώτη ευκαιρία για τα παιδιά να προσφέρουν το πλεόνασμα της ευαισθησίας τους για ζώα που πραγματικά τη χρειάζονται, τα αδέσποτα. Επίσης η σωστή φροντίδα, περιποίηση και διαμονή των ζώων σε έναν προσφιλή και αξιοπρεπή τόπο θα μπορούσε να δημιουργήσει σταδιακά ένα δυναμικό προς υιοθεσία.
Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να γίνει μια συζήτηση, πώς μέσα από μια δημοτική ή διαδημοτική κίνηση και με τη συμμετοχή εθελοντών θα μπορούσαμε στην πόλη μας να ενισχύσουμε το θέμα των αδέσποτων που έχει παρακμάσει. Νομίζω ότι όλοι εμείς μπορούμε να του δώσουμε μια δυναμική ώθηση με κίνητρο ανθρώπους όπως εσύ Λευθέρη γνωρίζοντας το νομικό πλαίσιο και το χωροχρόνο που μπορούμε να κινηθούμε συνεργαζόμενοι με το Δήμο και τους αρμοδίους για το θέμα αυτό.

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το νομικό πλαίσιο είναι πολύ καλό και υπάρχει από το 2003. Οι συνθήκες πια είναι ώριμες κι απ' ότι φαίνεται θα υπάρχει δυνατότητα μικρής χρηματοδότησης για να γίνει ένα διαδημοτικό κυνοκομείο, καλύπτοντας τις ανάγκες των Δήμων Ορεστιάδας, Κυπρίνου, Βύσσας και Τριγώνου. Παρόλο που το πρόβλημα είναι οξυμένο στην Ν. Ορεστιάδα, καθότι είναι αστικό κέντρο, πρέπει να βλέπουμε με θετικό μάτι, διαδημοτικές δράσεις και συνεργασίες, με όμορες περιοχές που έχουμε κοινά χαρακτηριστικά.