Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Εκδήλωση Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας στο ξενοδοχείο ΒΙΕΝΝΗ

Πιστεύω ότι η εκδήλωση θα έπρεπε να είναι στοχοποιημένη στο θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Με αφορμή αυτό, που η αλήθεια είναι ότι αυτό καθ' αυτό το γεγονός δεν επηρέασε την τοπική αγορά, τουλάχιστον άμεσα, να τεθούν νέες βάσεις διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης με την κεντρική εξουσία για την τοπική αγορά, για τον τόπο μας.
Άποψη μου είναι ότι, αφού η κεντρική εξουσία δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες να το κάνει, μπορεί να το κάνει ο εμπορικός κόσμος. Οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι έμποροι. Θεσμικά, οι εμπορικοί σύλλογοι και το επιμελλητήριο.
Πρέπει ν' αλλάξει η ατζέντα διεκδίκησης συνολικά.
Ο Έβρος, δεν πρέπει να είναι μια μίζερη περιοχή η οποία θα επικαλλείται την κακομοιριά της και το γεγονός ότι είναι μια άτυχη περιοχή επειδή είναι ακριτική, προσδοκώντας πρόσκαιρα οφέλη ή χρηματοδοτήσεις μη στοχοποιημένες.
Πρέπει ο ίδιος ο νομός να σχεδιάσει το μέλλον του και να το διεκδικήσει συνολικά. Όλος ο νομός μπορεί να λειτουργήσει ως ένα διαμετακομιστικό κέντρο.
Οι δύο εμπορικοί πόλοι του νομού ουσιαστικά είναι η Αλεξανδρούπολη και η Ν. Ορεστιάδα. Οι πόλεις του νομού μας δεν είναι αντίπαλοι, ούτε ανταγωνιστές. Είναι δύο μεγέθη με διαφορετικά χαρακτηριστικά και πόλεις οι οποίες λειτουργούν ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ. Κάθε μια πρέπει να έχει το ρόλο της. Αυτό όσο δεν το καταλαβαίνουμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ομαδικά για το κοινό συμφέρον.
Η Αλεξανδρούπολη ως πόλη με διάφορες υποδομές όπως το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το νοσοκομείο και ως κόμβος ενεργειακός.
Η Ν. Ορεστιάδα μπορεί να λειτουργήσει ως κέντρο διασυνοριακών-διακρατικών δράσεων και αποφάσεων, κέντρο οδικών μεταφορών, αποθήκευσης - logistics.
Ένας συνολικός σχεδιασμός μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων. Πρέπει ο παραπάνω στόχος να τεθεί ως ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ. Δεν είναι κλάψα για χρηματοδότηση, είναι εθνική επιταγή για την πρόδοο και την ευημερία της χώρας μας. Όχι μόνο της περιοχής μας.
Σε τοπικό επίπεδο, ο εμπορικός σύλλογος Ορεστιάδας πρέπει να μπει στη διαδικασία να είναι πιο διεκδικητικός από το δήμο του. Πρέπει να απαιτήσει μια ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ. Η πόλη μας, δυστυχώς, έχει πολλά άσχημα στοιχεία. Που μπορούν όμως να διορθωθούν.
Η πόλη χρειάζεται μια Δημοτική Αρχή που να ξανακάνει την Ορεστιάδα, Νέα.
Μια πόλη καθαρή, με μπόλικο πράσινο, με ωραία πλατεία, με εξωραϊσμένες όψεις κτιρίων στο εμπορικό κέντρο, με όμορφες πινακίδες καταστημάτων, αξιοπρεπή πεζοδρόμια.
ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλά λόγια για το τίποτα !!
Ας μην αναλωνώμαστε σε πράξεις που ΘΑ μπορούσαμε να κάνουμε.
Ας αναλογιστούμε τι κάνουμε τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Λέανδρος