Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας 11-11-2008

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού ελέγχου, επεσήμανα κάποια ζητήματα τα οποία θεωρώ μείζονος σημασίας και κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις.
Πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο των αγροτών την Τρίτη 11-11-08 στην κεντρική πλατεία της Ν. Ορεστιάδας. Έπρεπε να είναι παρούσα σύσσωμη όλη η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση του Βορείου Έβρου τουλάχιστον. Η παρουσία δε βουλευτών και επαγγελματικών φορέων, επιβεβλημένη. Μπροστά σ’ αυτό το ζήτημα που «καίει» την περιοχή μας, δεν υπάρχει άλλη προτεραιότητα. Μπορεί η αγροτική πολιτική να είναι ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, θα καταγράψω όμως την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού στην περιοχή. Εκεί θα έπρεπε να υπάρχει πλαίσιο επιθετικής διεκδίκησης. Η επίσκεψη δεν ήταν εθιμοτυπική, ούτε είχε ως σκοπό να αναλωθεί μόνο σε πανάκριβα τραπεζώματα.
Την Παρασκευή 15-11-08 επισκέπτεται την πόλη μας ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδης. Είναι ιδανική ευκαιρία να κατατεθεί το ψήφισμα του Δ.Σ. και να τεθεί πολιτικά το θέμα της διεύρυνσης των Πανεπιστημιακών Σχολών στην 4η έδρα του ΔΠΘ την Ν. Ορεστιάδα. Να διεκδικηθεί επίσης, οριστική λύση στη στέγαση των νηπιαγωγείων και να απομακρυνθούν τα κοντέινερ.
Η πρόταση του συλλόγου μοτοσικλετιστών, αποτελεί ιδανική ευκαιρία για το δήμο, να μπει στη διαδικασία αξιολόγησης για παραχώρηση σε χρήση, σκουπιδότοπων που έχουν αποκατασταθεί. Έτσι ο σκουπιδότοπος Σαγήνης μπορεί να γίνει μια πανέμορφη πίστα moto cross, ο σκουπιδότοπος του Ν. Χειμωνίου ένας χώρος για το σύλλογο αερομοντελιστών. Παρόμοιες προτάσεις μπορούν να γίνουν και για τους άλλους σκουπιδότοπους.
Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, ήταν ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η προσπάθεια που καταβάλλει το σύλλογος απογόνων Καραγατσιανών-Αδριανουπολιτών, ώστε να βρεθεί τρόπος για να παραχωρηθεί αυτός από τον ΟΣΕ και πηγή χρηματοδότησης. Ο σύλλογος διπλωματούχων μηχανικών Ορεστιάδας μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτή την προσπάθεια. Μέλη του συλλόγου, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ορεστιάδας, μπορούν να διαμορφώσουν μια μελέτη αναστήλωσης του παλιού σταθμού. Είναι μια προσπάθεια που αξίζει κανείς να το παλέψει.
Στην πρόταση για την υλοποίηση του έργου «αντικατάσταση του επιφανειακού δικτύου άρδευσης από υπόγειο στις γεωτρήσεις του αγροκτήματος του ΤΟΕΒ Ωοειδούς», που θα καταθέσει ο Δήμος Ορεστιάδας, δε συμπεριλαμβάνονται γεωτρήσεις των Δημοτικών Διαμερισμάτων Θουρίου και Χειμωνίου, καθώς αυτοί είναι οικισμοί κάτω των 3000 κατοίκων και δεν εντάσσονται στο συγκεκριμένο μέτρο του προγράμματος. Υπάρχει όμως η δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών από το ΟΠΑΑΧ. Ο Δήμος πρέπει να φροντίσει για την προετοιμασία του φακέλου, καθώς η μελέτη είναι ούτως ή άλλως έτοιμη από τον ΤΟΕΒ Ωοειδούς, ώστε να έχουμε ετοιμότητα κατάθεσης.
Όσον αφορά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, δύο ήταν αυτά που κυριάρχησαν στη συζήτηση.
Το θέμα του κανονισμού λειτουργίας των Κοιμητηρίων, ήταν μια εργασία αρκετά πρόχειρη, δίχως διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό ανάγκασε το δήμαρχο να δηλώσει ότι θα το αποσύρει το θέμα από ψήφιση και θα το επαναφέρει αργότερα. Παρόλα αυτά έγινε μεγάλος διάλογος για το θέμα. Αρκετά μακάβριο το θέμα. Πιστεύω ότι έπρεπε να έχει έρθει λυμένο το ζήτημα στο Δ.Σ. και να ψηφιστεί μόνο. Χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση. Αυτό που έχω να επισημάνω είναι ότι, διαφωνώ με την εκταφή των νεκρών, διαφωνών με το χωνευτήριο και με την ιδιαίτερη αντιμετώπιση των ταφών παλιών δημάρχων, προέδρων ΔΣ και κληρικών. Συμφωνώ με την πρόβλεψη εγκατάστασης καύσης των νεκρών. Πιστεύω επίσης ότι ο κανονισμός λειτουργίας πρέπει να είναι απλός, λιτός για να είναι κατανοητός, χωρίς να έχει πολλές προϋποθέσεις και εξαιρέσεις οι οποίες μόνο συγχύσεις θα δημιουργούν.
Η έγκριση του δανείου από το Δήμο για την αποπληρωμή χρεών της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοτηλεόρασης προς το ΙΚΑ και την Εφορία, ήταν ένα θέμα στο οποίο κυριάρχησε η προσωπική θέση που είχε κάθε σύμβουλος, χωρίς να μπαίνουν ζητήματα αποφάσεων των παρατάξεων.
Όσον αφορά όμως αυτό το θέμα, πρέπει να αναφερθούν κάποια στοιχεία και να καταγραφούν κάποια γεγονότα. Οι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ και την Εφορία αφορούν στα τελευταία δύο χρόνια λειτουργίας. Η λύση του δανείου δεν είναι ικανοποιητική, καθώς έπρεπε να φροντίσει ο Δήμος να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να πληρωθούν από το ταμείο. Δυστυχώς ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΔΣ της Ραδιοτηλεόρασης, δεν έδωσε ποτέ οικονομικά στοιχεία στους συμβούλους, για να έχουν σφαιρική άποψη και να αποφασίσουν ανάλογα.
Δυστυχώς ο δήμαρχος με τη λειτουργία που έχει εφαρμόσει τα τελευταία δύο χρόνια, δείχνει να έχει «εγκαταλείψει το πλοίο». Το «μαγαζί» δυστυχώς το οδηγεί στο λουκέτο. Κατόρθωσε μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας, να αποψιλώσει από σχεδόν όλο το προσωπικό την επιχείρηση, να δουλεύει η επιχείρηση πενθήμερο, να μην υπάρχει βραδινή βάρδια, να μεταδίδονται τα δελτία μαγνητοσκοπημένα. Δεν έγινε καμιά προσπάθεια στο διαφημιστικό τμήμα, δεν αναπτύχθηκε καμιά συνεργασία για telemarketing ή πωλήσεις από την TV, καμιά συνεργασία για δορυφορική αναμετάδοση προγράμματος κάποιες ώρες την ημέρα.
Αντί να μπει στη διαδικασία ο δήμαρχος να χρηματοδοτήσει το προσωπικό ώστε να αποκτήσουν ειδικότητες και να βελτιωθεί η ποιότητα υπηρεσίας προς το δημότη, συνέβαλλε ώστε να υπερδιπλασιαστεί το κόστος της μισθοδοσίας και να μετακυλήσει στο Δήμο άμεσα. Η λήψη δανείου που πρότεινε ο δήμαρχος δεν είναι εξυγίανση. Είναι η κατάντια της πολιτικής του.
Τα ψευτοδιλήμματα που έβαλε ο δήμαρχος, εμένα δε με αγγίζουν. Αυτά μπορεί να τα επικαλεστεί για τους δικούς τους συνεργάτες. Επειδή όμως δε θέλω να του δώσω κανένα άλλοθι για την επόμενη μέρα της επιχείρησης, που εύχομαι να είναι η καλύτερη και τέτοια κίνηση να μην πάει χαμένη και δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη ότι θα κάνει οτιδήποτε για να βελτιώσει την κατάσταση (οικονομικά, λειτουργία προγράμματος), θα ψηφίσω τη λήψη δανείου, καθώς στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δημιουργείται όφελος το οποίο αργότερα πιθανόν να μην υπάρχει.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια και στις 15 του νήνα θα είναι εδώ ο Στυλιανίδης, πρέπει άμεσα να συζητηθούν τα θέματα του πανεπιστημίου για νέες σχολές, καθώς και το θέμα των νηπιαγωγίων με τα κοντέινερς. Ας αφήσουν επιτέλους τις μικροπολιτικές οι τοπικοί άρχοντες κι ας σκύψουν ΣΟΒΑΡΑ πάνω στα θέματα που απασχολούν τους Δημότες..
Αν τους βρίζουν και τους αποκαλούν ΛΑΜΟΓΙΑ μετά, τους ενοχλεί.. Η Απραξία είναι χειρότερη απο τα λάθη..

ΚΟΥΝΗΘΗΤΕ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩΝΥΜΟΣ=ΛΑΜΟΓΙΟ+ΥΒΡΙΣΤΗΣ
ΚΟΥΝΗΣΟΥ ΛΑΜΟΓΙΟ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΗΣ

Ανώνυμος είπε...

14/11/08....
Εχεις γνώθεις αυτόν...