Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας 24-11-2008

Το λιβανιστήρι πήγε σύννεφο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Φάνηκαν ξεκάθαρα πια οι αντιδήμαρχοι της επόμενης διετίας και δεν αντέχουν να το κρύψουν. Θέλουν απ' τη χαρά τους να το φωνάξουν δυνατά. Να το κραυγάσουν. Εμείς είμαστε!!! Ναι, εμείς είμαστε!!! Είδηση έβγαλε κι ο Στεφανάτος για το προεδρείο της επόμενης διετίας!!! Κι αυτός εκδηλώθηκε, δεν άντεξε!!!
Δεν ήξερα ότι η έκφραση "τουλάχιστον 2 μήνες απ' το τέλος του έτους" που εγώ πίστευα ότι σημαίνει το λιγότερο 2 μήνες, τελικά ερμηνεύεται το πολύ 2 μήνες, μπορεί και μια μέρα. Το έμαθα κι αυτό!!! Πόσα έχω ακόμη να διδαχθώ απ' αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο!!! Καλά με τέτοιους αντιδημάρχους, τέτοια θα μαθαίνω.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα τελικά πέρασε με 10-7. Δέκα άτομα τελικά ψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα που πρότεινε η δημοτική αρχή. Δηλαδή ούτε το 50% του εκλογικού σώματος!!! Η μάλλον όχι συμπτωματική απουσία του προέδρου, η έξοδος στο καμαράκι του προέδρου της ΔΕΥΑΟ κ. Καντζιάρη και η αποχώρηση απ' το συμβούλιο του αντιδημάρχου κ. Μωρικίδη, δείχνουν ότι τα πράγματα μάλλον είναι δύσκολα για το δήμαρχο. Το ποτήρι, τουλάχιστον για τους 3 έχει ραγίσει οριστικά.
Ούτε η ίδια τεχνική υπηρεσία, ως συντάξασα υπηρεσία παρευρέθηκε για να υπερασπιστεί το τεχνικό πρόγραμμα. Φαίνεται ότι υπάρχει "ψυχρανσία", όπως έλεγε κι ο αείμνηστος Κώστας Χατζηχρήστος στο Μπακαλόγατο. Ένας αντιδήμαρχος ο οποίος προσπαθούσε να καλύψει τα αδικαιολόγητα.

Θα καταγράψω τα παρακάτω σημεία που κατέθεσα στη διαδικασία του δημοτικού ελέγχου:
  • Μέγιστο ατόπημα του δημάρχου να μην καλέσει στην επίσκεψη του υπουργού την αντιπολίτευση, η οποία θα του ήταν πολλαπλώς χρήσιμη. Όμως έχει επαναληφθεί αυτό και δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό απ' τον κ. Δήμαρχο.
  • Τα νηπιαγωγεία ελαφρού τύπου, δεν ήταν επιλογή του ΟΣΚ, ήταν πρότασή του. Η επιλογή έγινε απ' τη δημοτική αρχή. Όσον αφορά στη συνεργασία που επικαλέστηκε ο δήμαρχος κι έγινε η ανάκληση της τοποθέτησης νηπιαγωγείων "κοντέινερ" με τοποθέτηση νέων κανονικά χτισμένων, θα θυμίσω ότι στην αναφορά του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν "ανένδοτος" και ψυχρά έλεγε ότι, οι συγκεκριμένες κατασκευές πληρούν τις προδιαγραφές του ΟΣΚ. Ευτυχώς οι γονείς αντέδρασαν άμεσα και διεκδίκησαν απ' τον ίδιο τον Υπουργό να μην τοποθετηθούν τα νηπιαγωγεία "κοντέινερ".
  • Όσον αφορά στη διεκδίκηση νέων Πανεπιστημιακών Σχολών, ο υπουργός ζήτησε αυτό ακριβώς που ζητήσαμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εφόσον υπάρχει σοβαρή κι αξιόπιστη πρόταση, βούληση της τοπικής κοινωνίας και το προτείνει η Πρυτανεία, το Υπουργείο δεν έχει λόγο να αρνηθεί. ΦΑΚΕΛΛΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ λέγαμε κ. Δήμαρχε!!!
  • Τι γίνεται με τη διαδικασία απόδοσης τίτλων ιδιοκτησίας στα οικόπεδα των ROM? Είναι ευκαιρία να προχωρήσει μαζί κι ο εξωραϊσμός της περιοχής.
  • Εφόσον η διοικητική μεταρρύθμιση αναστέλλεται, ουσιαστικά δε θα γίνει τώρα, πρέπει να γίνει άμεσα προγραμματισμός προσλήψεων διοικητικού προσωπικού.
  • Η πτώση της διαφημιστικής πινακίδας σε πολυκατοικία του κέντρου της πόλης, αποτελεί ευκαιρία για καθορισμό προδιαγραφών για τις διαφημιστικές κι ενημερωτικές πινακίδες στο εμπορικό κέντρο. Ευκαιρία για την υλοποίηση προγράμματος εξωραϊσμού των όψεων των κτιρίων.
  • Να καλεστεί η ΕΕΕΤ για να υλοποιηθεί μέτρηση Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας, περιμετρικά των σημείων που είναι τοποθετημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Να δούμε αν υπάρχει πρόβλημα. Σ' αυτά που υπάρχει πρόβλημα μαζί μ 'αυτά που δεν έχουν άδεια, να μετακινηθούν ή να κατεδαφιστούν.
  • Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει, με βάση το Ν. 3170/03 για τα αδέσποτα ζώα, να χρηματοδοτήσει την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικών Κυνοκομείων. Είναι ευκαιρία ο Δήμος να προετοιμάσει έναν φάκελο διεκδίκησης, διότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας.

Όσον αφορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα η τοποθέτησή μου είχε τα παρακάτω βασικά στοιχεία:

  • Θα ήθελα να δωθούν ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στη Δημοτική Αρχή για 3 λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι από το 20% που ήταν η υλοποίηση της ΣΑΤΑ για το 2007, έφτασε για το 2008 στο συνταρακτικό ποσοστό του 38%. Μιλάμε για ΤΗΝ πρόοδο!!! Ο δεύτερος λόγος αφορά στο γεγονός ότι η ίδια η Δημοτική Αρχή ξεπέρασε τον εαυτό της. Πριν 2 περίπου μήνες στο επιχειρησιακό πρόγραμμα μας πρότεινε για το 2009 τεχνικό πρόγραμμα 49 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα 63,5 εκατ. ευρώ. Ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την αύξηση των "ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ" έργων της δημοτικής αρχής. Για το 2008 ήταν 45 (απ' τα οποία υλοποιήθηκαν τα 2), ενώ για το 2009 είναι ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΕΝΑ 95 έργα. Απορία έχω, πόσα θα υλοποιηθούν τελικά!!!
  • Το τεχνικό πρόγραμμα είναι συνολικής αξίας 63,5 εκατ. ευρώ απ' τα οποία μόνο το 5% είναι σίγουρα υλοποιήσιμο. Το υπόλοιπο 95% είναι πιθανών έως αδυνάτως υλοποιήσιμο.
  • Τα έργα του τεχνικού προγράμματος είναι: "ΠΛΙΝΘΟΙ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΟΙ ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΙΡΗΜΕΝΟΙ". Δεν υπάρχει κεντρική στόχευση, ούτε σχεδιασμός. Μια ασύνδετη, ασυνεχής καταγραφή έργων. Καμιά ιεράρχιση, χωρίς σειρά προτεραιότητες. Πολλά απο τα έργα κατέχονται δε από ένα μεγάλο πέπλο μυστηρίου. Έργα οδοποιίας "αφηρημένα" όσον αφορά στο μέρος τη έκταση και περιοχή που θα υλοποιηθούν.
  • Δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία με μελέτες για τα έργα του ΕΣΠΑ που ξεκίνησε ήδη. Δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια και να μην υλοποιηθεί τίποτα το ουσιαστικό.
  • Έχω πρόταση υλοποίησης έργων. Διετής Προγραμματική σύμβαση με το τμήμα Δασολογίας για αναδάσωση του άλσους (βόρεια και νότια) Αδριανουπόλεως, δημιουργία περιαστικού άλσους (με χώρους αναψυχής και αναψυκτήρια) στην είσοδο της πόλης στο πολεοδομικά άχρηστο συγκρότημα για το δήμο, και ανάπλαση των πάρκων της πόλης στο αστικό κέντρο και τους οικισμούς (ημιτελές αναψυκτήριο στη Λεπτή, Κρυονέρι Νεοχωρίου). Μονοετής Προγραμματική Σύμβαση με το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη μελέτη-δημιουργία πρότυπου θερμοκηπίου Φυτωρίου (λουλουδιών, δέντρων και φυτών).
  • Ανάπλαση της παλιάς τουλούμπας της πόλης, που βρίσκεται κάτω απ' τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Μια ωραία πρόταση του Συλλόγου Καραγατσιανών για να γίνει ένα μικρό σημείο αναφοράς.
  • Επιτέλους να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια ανακύκλωσης γυαλιού, χαρτιού κι αλουμινίου. Αλλά μάλλον ο δήμαρχος την μόνη ανακύκλωση που θα πρέπει να περιμένουμε να κάνει είναι στους αντιδημάρχους και προέδρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: