Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας 23/12/2008

Ακούσαμε από τον κ. δήμαρχο ένα Χριστουγεννιάτικο μήνυμα-διάγγελμα με έντονη την παρουσία του «εγώ», θαρρείς κι ο Δήμος Ορεστιάδας είναι σπίτι κανενός. Διαφωνώ κάθετα με τη λογική να αντιλαμβάνεται κάποιος το δημαρχιακό θώκο ως χώρο άσκησης εξουσίας κι όχι ως χώρο ευθύνης και προσφοράς.
Απορία προκάλεσαν ωστόσο αρκετές εκφράσεις που ανέφερε στο λόγο του. Ποιοί είναι αυτοί που τον εκβιάζουν; Ποιοι είναι αυτοί που τον απειλούν; Και το δήμαρχο και την οικογένειά του; Ποιοι είναι αυτοί που κάνουν παρανομίες; Γιατί δεν τους κατονομάζει ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση και να προστατέψει το θεσμό του δημάρχου; Γιατί κρατάει ο δήμαρχος το στόμα του κλειστό; Είναι άραγε ουσιαστικές καταγγελίες ή λόγια του αέρα για να προκληθούν εντυπώσεις;
Είναι επίσης απορίας άξιο, πως ένας δήμαρχος που επικαλείται το «νοικοκύρεμα» του δήμου στα οικονομικά, να προκαλεί τρίτη κατά σειρά βδομάδα Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο έχει κόστος 2500 ευρώ τη συνεδρίαση, ενώ θα μπορούσε να είχε γίνει μόνο ένα.
Δυστυχώς, δύο χρόνια παρουσίας η Δημοτική Αρχή δε «σήκωσε» ούτε ένα μεγάλο πολιτικό θέμα για τον τόπο μας. Η αντιπολίτευση το προκάλεσε πολλές φορές και μπορεί να υπάρξουν επιτυχίες για την πόλη μας (διεύρυνση πανεπιστημιακών σχολών, κόμβοι της Ν. Ορεστιάδας). Αντίθετα άλλες επιτυχίες σημάδεψαν την πορεία της δημοτικής ομάδας του δημάρχου. Προκατασκευασμένα νηπιαγωγεία, καμένος ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, χρήματα Πολιτιστικού Κέντρου, κτλ.
Η παραδοχή ενός λάθους, δείχνει υπευθυνότητα. Όταν όμως αυτή προέρχεται από εσωτερικές κόντρες και διάθεση δημιουργίας νέων ισορροπιών και πολιτικής «τιμωρίας», τότε είναι μικροπρέπεια.
Η τιμολογιακή πολιτική είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα θέματα που απασχολούν το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που το έφερε μάλιστα ο ίδιος, άσχετα αν είναι με λάθος διαδικασία, μίλησε συνολικά 3 λεπτά. Σε άλλα αδιάφορα θέματα είναι ιδιαίτερα λαλίστατος. Θα θυμίσω βέβαια ότι, όταν το θέμα πριν περίπου ένα χρόνο, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έβγαλε ούτε άχνα. Ήταν παρόν κι αθόρυβος. Άφησε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΟ να απορροφήσει όλους τους κραδασμούς για να μην τον αγγίξει προσωπικά η φθορά.
Και τώρα, ύστερα από ένα χρόνο κι αφού εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες να αποκατασταθούν οι σχέσεις του με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΟ, για πολιτική του τιμωρία, επανέφερε το θέμα τονίζοντας ότι «κάναμε ένα μεγάλο λάθος». Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι το λάθος αυτό κόστισε στους πολίτες των Τοπικών Διαμερισμάτων 90-100% αύξηση του κόστους ανά κυβικό και 400% αύξηση στο πάγιο, 300% για τους κτηνοτρόφους και πάνω από 300% για το κοινόχρηστο νερό.
Βέβαια, ο κ. Δήμαρχος αβασάνιστα, χωρίς σχεδιασμό και για λόγους καθαρά ενδοπαραταξιακούς, για να «τρίξει τα δόντια» στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΟ, με υπέρμετρο λαϊκισμό, προτείνει επαναφορά του τιμολογίου όπως ήταν όταν ανέλαβε.
Η διοίκηση κι η διαχείριση της ΔΕΥΑΟ πρέπει να είναι συνετή κι υπεύθυνη. Εγώ, ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΟ, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Ορεστιάδας, στήριξα και θα στηρίξω δύσκολες αποφάσεις όπως για παράδειγμα την απαίτηση των χρωστούμενων από πολλά έτη της επιχείρησης. Διαφώνησα έντονα όταν έκρινα ότι έπρεπε κάποια ζητήματα να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο.
Η πρότασή μου είναι ότι, υπάρχει δυνατότητα μείωσης του τιμολογίου για τα δημοτικά διαμερίσματα, τις κτηνοτροφικές μονάδες, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα κοινόχρηστα καθώς και τη συνεχόμενη αύξηση για το 2009 και το 2010. Υπάρχει επίσης δυνατότητα περικοπής δαπανών σε κάποιους κωδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: