Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας 17/12/2008 (6ο μέρος)

Στο θέμα της παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου για τη δημιουργία χώρου μνήμης των Απογόνων Καραγατσιανών - Αδριανουπολιτών, φάνηκε ότι η βούληση υπήρχε.
Πολλές φορές όμως, δεν αρκεί να θες. Πρέπει να ξέρεις και πως να πετύχεις αυτό που θες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό σ' αυτή την περίπτωση, να γίνουν τα σωστά βήματα για να έχει τελική επιτυχία το όλο εγχείρημα, καθώς πρέπει να περάσει μέσα από συμπληγάδες νόμων και διατάξεων, τα οποία επιδέχονται πολλές φορές διαφορετική ερμηνεία.
Νομίζω ότι το κλειδί είναι ο χαρακτηρισμός του χώρου ως κοινωφελούς και στη συνέχεια η παραχώρησή του. Ο χαρακτήρας κοινωφελές προκύπτει απ' το γεγονός ότι το καταστατικό λειτουργίας του συλλόγου, δείχνει κοινωφελή σκοπό και ο σκοπός "λειτουργίας" του οικοπέδου, είναι καθαρά κοινωφελές "βιβλιοθήκη και χώρος φύλαξης κειμηλίων". Βασιζόμαστε λοιπόν στο γεγονός και των δύο στοιχείων που έχουμε. Ότι ο ιδιοκτήτης, δηλαδή ο σύλλογος, έχει σκοπούς λειτουργίας κοινοφελούς και το υπό ίδρυση οίκημα, έχει σκοπό ίδρυσης κοινωφελή.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πόσα επεισόδια είχε τελικά αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο;
Για το θέμα του χώρου μνήμης των Καραγατσιανών ίσως θα έπρεπε να εξετασθεί πρώτα αν η πολιτική της κατάργησης χώρου χαρακτηρισμένου ως πάρκο (πράσινο) προς όφελος τελικά των κτιρίων είναι αποδεκτή. 'Οσο σημαντικό και αν είναι το κτίριο για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης των προσφύγων στην Ορεστιάδα, η επανάληψη της εύκολης μικροπολιτικά λύσης- που χαϊδεύει αυτιά ψηφοφόρων- τελικά στερεί την πόλη από δυνητικά χώρο πρασίνου στην περιοχή του κέντρου. Με δεδομένο ότι πρόκειται στη ουσία για πρόταση δημιουργίας ενός νέου κτιρίου στα όρια της πόλης, μήπως ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης θα έπρεπε να συμβαδίζει με τον σεβασμό του πολίτη και του περιβάλλοντος αλλά τα ταυτόχρονα και με την αίσθηση του μέτρου;

Ανώνυμος είπε...

Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ. ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΡΑΓΑΣΤΙΑΝΟΙ 10, 15. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ

alkioni είπε...

Κατά τη γνώμη μου, είναι ένα θέμα που ήρθε λιγάκι εκβιαστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο καλώντας επιθετικά και αναγκαστικά του Συμβούλους – εκπροσώπους αυτής της πόλης να «συμφωνήσουν» - με την επιθυμία και την κίνηση ενός συλλόγου με ιστορική αξία.
Το πρώτο ερώτημα που με απασχολεί είναι : Θα τολμούσε κανείς άραγε να διαφωνήσει ή να αντιπαραταχθεί ή ακόμα και να προβάλει κάποια αμφιβολία για το θέμα; Όταν λοιπόν ένα τέτοιο ερώτημα τίθεται στην κορυφή των προϋποθέσεων «διαλόγου» για ένα θέμα τότε πόσο μπορούμε να επενδύουμε στη γονιμότητά του, στα νέα ερωτήματα και τις νέες προτάσεις που θα μπορούσαν αυθόρμητα και εξελικτικά να προβάλουν;
Η πρώτη προσωπική μου αίσθηση ήταν λιγάκι ακρωτηριασμένη! Ένα έγγραφο με επιθυμίες, μια διάθεση επιβολής, γιατί αλλιώς θα σημάνει τη μη υποστήριξη ενός συλλόγου της πόλης, μια εντατική προσπάθεια ενίσχυσης και θετικής έκβασης του θέματος και ένα δημοτικό συμβούλιο που με μικρές εξαιρέσεις τόνισε τη αναντίρρητη σημαντικότητα του αιτήματος. Άραγε θα μπορούσε να’ ταν αλλιώς όταν όλοι 'προσπαθούμε να τα έχουμε «καλά» με όλους' σε μια συμβιβαστική ερμηνεία της έκφρασης;
Ναι, ο σύλλογος Καραγατσιανών είναι ένας σημαντικός ανερχόμενος σύλλογος στην πόλη. Οι προσπάθειες που καταβάλει είναι εξαιρετικές. Η δυναμική που βγάζει προς το κοινωνικό σύνολο της πόλης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική με αισιόδοξα μηνύματα ως προς τη λειτουργία ενός συλλόγου που πρώτη της προτεραιότητα είναι η στήριξη της ιστορίας του τόπου.
Όμως αυτό δε λειτουργεί θετικά πάντα σε σχέση με τις επιδιώξεις και τις επιθυμίες. Αυτό δε σημαίνει ότι ο κάθε σύλλογος μιας πόλης μπορεί να προβάλει το οποιοδήποτε έτοιμα και αυτό να γίνεται αποδεκτό με οποιοδήποτε τίμημα.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα αυτό που έχει απομείνει είναι …. ίσως περισσότερο ερωτήματα ….
Τι σημαίνει οικόπεδο με χαρακτήρα κοινωφελές; Δεν είναι ένα οικόπεδο το οποίο αποκλειστικά και μόνο έχει Δημόσιο χαρακτήρα για να μπορεί να φέρει αυτό το χαρακτηρισμό; Ένα οικόπεδο που ανήκει σε ιδιώτη (κάθε σύλλογος δεν είναι ιδιωτικού δικαίου;) μπορεί να φέρει αυτό τον τίτλο;
Ένας φορέας ή σύλλογος μπορεί να φέρει τον χαρακτηρισμό «κοινωφελής»; Ή κοινωφελές είναι το έργο του ή η χρήση των κτιρίων που κατασκευάζει; Και όχι το οικόπεδο που του ανήκει;
Νομίζω ότι το θέμα έχει γίνει αρκετά περίπλοκο προσπαθώντας βεβιασμένα να προσαρμοστεί μια νομοθεσία στα μέτρα που εμείς θέλουμε να μας βολεύει.

Αυτή τη στιγμή το αίτημα πιο είναι; Να καταργηθεί ένας χώρος πρασίνου, σε σημαντικότατο για την πόλη σημείο, που είναι από τα λίγα που έχουν παραμείνει αυθεντικά από τη δημιουργία της, που είναι παραπλεύρως του Παλαιού Σιδηροδρομικού σταθμού που με τόσο πάθος όλοι επιθυμούμε να ξαναποκτήσει την αρχική του μορφή.
Αυτό λοιπόν αντί να ανατρέξουμε και να το εντάξουμε μέσα στο γενικό σχεδιασμό της πόλης θέλουμε να το κάνουμε τι; Αυλή και περιβάλλον χώρο ενός κτιρίου; Για ποιό λόγο; Απλά για να τον αποκτήσουμε; Για να μας αυξήσει τον ήδη αρκετό Συντελεστή Δόμησης; Για να τοποθετήσουμε ένα μελλοντικό κτίριο που από ότι κατάλαβα οι αρχιτεκτονικές του απαιτήσεις δεν προϋποθέτουν ευρύ περίγραμμα οικοπέδου; Ποιος είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο δε μπορεί να βρεθεί μια λύση συνδυασμού των χώρων; Συνδυασμού του οικοπέδου του συλλόγου με τον χώρο πρασίνου, με τον πεζόδρομο και το γύρω αστικό και δασικό κομμάτι της πόλης. Τι είναι αυτό που μονόπλευρα θέλουμε να το παραχωρήσουμε σε κάποιον αδιαφορώντας για το ίδιο αυτό πολύτιμο κομμάτι της πόλης!
Νομίζω ότι ο ίδιος ο Σύλλογος των Καραγατσιανών έπρεπε να σταθεί πρωτεργάτης σε μια τέτοια κίνηση. Θα έπρεπε ο ίδιος να πιέσει τόσο τη Δημοτική Αρχή όσο και τους γύρω συμβούλους και συνεργάτες του ώστε σε συνεργασία με το Δήμο να πραγματοποιηθεί μια ειδική μελέτη με τα σημερινά δεδομένα τόσο σωστής τοποθέτησης και σχεδιασμού του κτιρίου στο οικόπεδο, όσο και για το σχεδιασμό και μελέτη του γύρω χώρου ώστε οι δύο δράσεις να συλλειτουργούν, να αλληλεπιδρούν και να προκαλούν με μια δυναμική που δε θα περιορίζεται σε κοντόφθαλμες, εγωκεντρικές λύσεις αλλά σε ένα πλάτυασμα και σε ένα άνοιγμα από το σύλλογο Καραγατσιανών και το Δήμο προς τους πολίτες αυτής της πόλης και όχι το αντίθετο …. ένα σύλλογο που προσπαθεί να πάρει κάτι από αυτό που ανήκει σε όλους! Αγαπητοί μου φίλοι όσο και αν αυτό μπορεί να θεωρείται ότι είναι για το κοινό καλό … όταν κάποιος πάει να πάρει κάτι από κάποιον άλλο, για το καλό του, μόνο αρνητικά συναισθήματα μπορούν να αναδυθούν, αντιδράσεις και εσωστρέφεια.
Νομίζω ότι όλοι οι πολίτες είναι εδώ για να στηρίξουν όλους τους φορείς και συλλόγους αυτού του τόπου όταν ταπεινά προβάλουν το ιστορικό και ουσιαστικό τους ανάστημα και όχι απλά ένα ανάστημα!
Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι όλοι οι σύλλογοι αυτού του τόπου είναι σημαντικοί και συνεισφέρουν το καλύτερο δυνατό που διαθέτουν τόσο σε παροχές και δράσεις όσο και σε ψυχή! Είναι άδικο όταν ένα θέμα αναδύεται από τους κόλπους ενός συλλόγου να επικεντρώνεται η σημαντικότητα της δράσης του ΜΟΝΟ σ’ αυτόν! Όσο και αν κάποιος σε βραχυπρόθεσμο χρόνο ξεχωρίζει και αναδεικνύεται δεν αναιρεί την παρουσία των άλλων που συνεχώς και ασταμάτητα συλλειτουργούν! Ίσως και εκεί να οφείλεται και η επιτυχία μια πόλης ή ενός συλλόγου … στην αίσθηση ότι ανήκουμε όλοι σε μια ομάδα, και αυτή η ομάδα στη συγκεκριμένη περίπτωση παίρνει τις διαστάσεις μιας πόλης, της πόλης μας, της Ορεστιάδας!

Χρήστος Χαρακοπίδης είπε...

Σέβομαι και τιμώ τους Καραγατσιανούς , όπως και τους Γκαγκαβούζηδες, τους Αρβανίτες, τους Μάρηδες, τους Βλάχους, τους Καρακατσάνους , τους Πόντιους, τους Παραπάγγους , τους Αθίγγανους, τους Πομάκους και οποιαδήποτε άλλη ομάδα ανθρώπων με ιδιαίτερα δικά της φυλετικά ή λαογραφικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση , ότι οποιαδήποτε από τις ομάδες αυτές είναι η περιούσια φυλή, που για χάρη της μπορούν να παραμεριστούν περιβαλλοντικά, πολεοδομικά ή οποιαδήποτε άλλα εμπόδια. Αν και είμαι αντίθετος στην ύπαρξη και δραστηριοποίηση τέτοιου είδους συλλόγων, που στόχο έχουν να περιχαρακώνουν και να υψώνουν διαχωριστικά τείχη μεταξύ των ανθρώπων ξεχωρίζοντάς τους σε ομάδες με βάση τα φυλετικά , γλωσσικά, θρησκευτικά, λαογραφικά και εθιμοτυπικά τους χαρακτηριστικά, σέβομαι τον ισχυρισμό από την άλλη πλευρά , ότι η λειτουργία τους αφορά και υπηρετεί την ιστορική μνήμη , καθώς και τη διατήρηση και αναβίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε ομάδας, ώστε να διατηρείται η παράδοση.
Δεν πρέπει , κατά τη γνώμη μου, να γίνει καμία ειδική μεταχείριση σε κανένα. Αν οι Δημοτικοί σύμβουλοι είναι διατεθειμένοι να αποφασίσουν με την ίδια ευκολία και να παραχωρήσουν αύριο παραδίπλα χώρο και για τους υπόλοιπους Συλλόγους, τότε η όποια ρύθμιση για τους Καραγατσιανούς πρέπει να προβλέπει το ίδιο και για τους άλλους. Το καλύτερο θα είναι να σεβαστούμε όλοι τους λίγους χώρους για πράσινο που έχουμε και να μη παραχωρηθεί για κανέναν ούτε ένα τετραγωνικό από τον πευκώνα.
Αν το υπάρχον λαογραφικό μουσείο και η υπάρχουσα βιβλιοθήκη δεν καλύπτουν τις ανάγκες των Συλλόγων και του Δήμου , τότε ας αγοράσει ο Δήμος ένα οικοδομήσιμο οικόπεδο και να κατασκευάσει ένα χώρο που θα αποτελεί μνημείο ΟΛΩΝ των προγόνων των κατοίκων της πόλης με μια γωνιά για τον ΚΑΘΕ Σύλλογο , όπου θα εκθέτει τα ιερά και κειμήλια που διαθέτει , καθώς και μια ΕΝΙΑΙΑ βιβλιοθήκη με τις ιστορικές ή όποιες άλλες λαογραφικές αναφορές.
Κάθε άλλη λύση θα αποτελεί μια σκανδαλώδη ρύθμιση , που θα εκθέσει πολλούς.