Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Ολοσχερής καταστροφή από πυργκαγιά του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Ν. Ορεστιάδας

Ήταν ίσως το μοναδικό κομμάτι που συνέδεε τη Ν. Ορεστιάδα με την ιστορία της.
Η αφορμή για την πυρκαγιά πιθανόν να ήταν, η προσπάθεια κάποιων λαθρομεταναστών να ζεσταθούν ή η αγανάκτηση κάποιου περίοικου που δεν άντεχε τη βρώμα και τη δυσωδία που είχε το συγκεκριμένο σημείο από το ανεξέλεγκτο πήγαινε-έλα ανθρώπων κάθε είδους. Δε γνωρίζω και ίσως να μη έχει και τη μείζον σημασία στο θέμα.
Η αιτία όμως ήταν σαφώς, η αδιαφορία όλων αυτών των χρόνων, από το 1996 έως σήμερα, των διοικήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κάποια στιγμή έγινε μια προσπάθεια το 1999, ώστε να ενταχθεί η αποκατάσταση του χώρου κι η μετατροπή του σε χώρο πολιτιστικού περιεχομένου, μέσα από ένα πρόγραμμα της Ε.Ε., το Interreg II, αλλά δεν ευδοκίμησε. Έκτοτε η εγκατάλειψη ήταν προφανής κι ανδιαμφισβήτητη. Το να καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες είναι το ελάχιστο.
Πιστεύω όμως ότι επειδή είμαστε, δυστυχώς, λαός με ασθενή μνήμη, το γεγονός της καταστροφής θα κρατήσει πολύ λίγο στη μνήμη μας. Μετά θα περάσει στην ιστορία.
Γι' αυτούς που αγανακτούν πραγματικά, υπάρχει ο δικαστικός δρόμος. Να ζητηθούν ευθύνες, για την αδιαφορία προστασίας του χώρου (καθαρισμός και φύλαξη). Είτε είναι του Δήμου ή του ΟΣΕ. Ίσως πρέπει κάποια στιγμή, κάποιοι επιτέλους να τιμωρούνται για τις ευθύνες τους (την αδιαφορία που επιδυκνείουν).
Το ελάχιστο που πολιτικά μπορούμε να πράξουμε είναι, η διεκδίκηση της αποκατάστασης του εναπομείναντος κτιρίου και μετατροπή του σε χώρο μνήμης των προγόνων και της ιστορίας της πόλης.
Εκτιμώ ότι δεν είναι πολύ δύσκολο αυτό να χρηματοδοτηθεί από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Θα προτείνω όμως εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει, τη λύση να χρηματοδοτηθεί η πρωτοβουλία αυτή από ένα Τραπεζικό ίδρυμα, που έχει στη στρατηγική του τέτοιου είδους δράσεις που ενισχύουν το κοινωνικό του προφίλ. Υπάρχουν παραδείγματα με πολύ θετικά αποτελέσματα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Λευτέρη.....
Θα γίνω πάλι κακός και θα με "μαλώνεις"....
Για τον ΠΟΛΙΤΙΚΟ ο ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ είναι το ΚΥΡΙΑΡΧΟ,το ΜΕΓΙΣΤΟ!!!!!Και όχι το ΕΛΑΧΙΣΤΟ όπως γράφεις εσύ!!!
Βλέπω ότι ακόμη και ΕΣΥ ένας ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ με άποψη και θέση που δεν έχεις καμμιά σχέση με όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στον ΔΗΜΟ,, στο συγκεκριμένο θέμα --για ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ τουλάχιστον ΕΥΘΥΝΩΝ--για το ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ,ΤΗΝ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ,ΤΑ ΕΝΕΧΥΡΑ,ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ,ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ,ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΕΩΡΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ "ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ",ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

....ΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ..
ΤΟ ΘΥΜΑΣΑΙ ΛΕΥΤΕΡΗ????
...Επίσης πολλά ΣΤΡΑΒΑ πέρασαν
στην ΙΣΤΟΡΙΑ,αλλά όχι μόνο δεν πέρασαν ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥΣ,απεναντίας πρωταγωνιστούν και στο "ΣΗΜΕΡΑ" και "δίνουν γνώση"