Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας 14-10-2008

Στη διπλή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, καθώς το θέμα της έγκρισης ισολογισμού του έτους 2007 και της έκθεσης των ορκωτών λογιστών απαιτούσαν ειδική συνεδρίαση, εκτός από τα θέματα ημερήσιας διάταξης, τέθηκαν επίσης ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα την επικαιρότητα του Δήμου. Ας επιχειρήσουμε όμως μια μικρή καταγραφή θέσεων και απόψεων σε ορισμένα απ’ αυτά που συζητήθηκαν.
Ισολογισμός 2007
Ο Δήμος Ορεστιάδας ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος εμφανίζεται μετά από πολλά χρόνια να έχει λογιστικό έλλειμμα 330.000,00 ευρώ. Αυτό από μόνο του το στοιχείο είναι αρνητικό, όμως δεν είναι αρκετό για μια σφαιρική κριτική της διαχείρισης του δήμου για το έτος 2007.
Προκειμένου να αξιολογήσουμε την οικονομική κατάσταση του δήμου και την οικονομική πολιτική που ασκεί ο δήμος, είναι απαραίτητο να μελετήσουμε τους βασικούς οικονομικούς δείκτες που δείχνουν επί της ουσίας την αποδοτικότητα, τη ρευστότητα, την κυκλοφοριακή ταχύτητα και τη δομή των κεφαλαίων του δήμου, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Ασφαλώς και δεν συγκρίνουμε τους δείκτες και τον απολογισμό με αυτούς των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι:
· Τα έσοδα του δήμου για το 2007 ήταν από κρατικές επιχορηγήσεις, από φόρους, πρόστιμα, εισφορές των δημοτών και από τον τραπεζικό δανεισμό.
· Νέα χρήματα δεν ήρθαν το 2007 (για έργα, κτλ).
· Αφαιρέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ποσό ύψους 1.400.000,00 για το Πολιτιστικό Κέντρο και άλλα 2 μικρότερα, λόγω αχρησίας των τραπεζικών λογαριασμών.
· Η υπερεπάρκεια ρευστότητας που επικαλείται η δημοτική αρχή, έχει να κάνει αποκλειστικά με το γεγονός του τραπεζικού δανεισμού και των χαμηλών απορροφήσεων σε παραγωγικούς κωδικούς.
· Στον κωδικό που αφορά στην υλοποίηση τεχνικών έργων παρατηρήθηκε ποσοστό υλοποίησης περίπου 48%. Εξαιρετικά μικρό ποσοστό το οποίο δηλώνει πρόβλημα πολιτικής διαχείρισης των τεχνικών έργων.
· Στον κωδικό που αφορά στην υλοποίηση συντηρήσεων (σχολεία, πάρκα, αγροτική οδοποιία, κτλ) παρατηρήθηκε ποσοστό υλοποίησης περίπου 60%. Το ποσοστό είναι επίσης χαμηλό. Στην πράξη αν δεν ήταν το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, αυτό θα ήταν ακόμη χαμηλότερο.
· Δεν διατέθηκαν χρήματα για μελέτες ή τεχνικές εργασίες σε ιδιώτες ώστε να υπάρχει προετοιμασία.
Ο ισολογισμός λοιπόν είναι μόνο κατ’ όνομα. Τα νούμερα μπορεί να ερμηνεύονται από τις παρατάξεις κατά το δοκούν. Όσο και να προσπαθήσει κάποιος να τον διαβάσει, πάντα θα υπάρχουν ερωτήματα. Η ουσία είναι ότι το έργο της διοίκησης θα κριθεί από τους δημότες, μιας και το ενδιαφέρον τελικά είναι «πως χτυπά η καρδιά της πόλης».
Κολυμβητήριο
Η αναβλητικότητα είναι χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της δημοτικής αρχής. Στο ζήτημα της αποκατάστασης βλαβών στο κολυμβητήριο, δεν έπεισε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, για το θέμα που τέθηκε, της ανάθεσης αποκατάστασης στο εργολάβο χωρίς καμιά απόφαση ανάθεσης και χωρίς προηγούμενη πιστοποίηση του κόστους αποκατάστασης από την τεχνική υπηρεσία του δήμου. Φαινόταν ότι μασούσε τα λόγια του και αρνήθηκε ευγενικά, προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες, τη δυνατότητα ελέγχου του χώρου από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για του λόγου του αληθές.
Δημοτικό Κυνοκομείο
Ενώ το θέμα που είχε δρομολογηθεί πριν κάποια χρόνια, ήταν σε καλό βαθμό λειτουργίας και το πρόβλημα όδευε για λύση τα επόμενα 2-3 χρόνια, η δημοτική αρχή κατόρθωσε από την αδιαφορία και την άγνοιά της, να διογκώσει το πρόβλημα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ αυτό που ήταν στην έναρξή του. Εκατοντάδες συμπαθέστατα τετράποδα τριγυρίζουν ανεξέλεγκτα στους δρόμους της πόλης, ταλαιπωρημένα και πολλαπλασιαζόμενα συνεχώς. Καμιά πολιτική προστασίας, ορθής λειτουργίας του κυνοκομείου και προώθησης των τετράποδων σε φιλόζωους δημότες ώστε να γίνουν οικόσιτα.
Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοτηλεόρασης
Η πολιτική που ασκεί η σημερινή δημοτική αρχή είναι καταστρεπτική για την επιχείρηση. Κατάφερε σε 1,5 χρόνο να υποβαθμίσει το ρόλο και τη λειτουργία της, να την αποψιλώσει από το προσωπικό της καθώς αυτή τη στιγμή διαθέτει 2 υπαλλήλους αορίστου χρόνου και 2 συμβασιούχους. Πρόσφατα έγινε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς να συμμετέχουν στη διαδικασία «αδειοδότησης» για εκπομπή του αναλογικού σήματος τους, ψηφιακά. Ουσιαστικά αυτό αποτελεί το πρόκριμα για την οριστική αδειοδότηση των σταθμών. Η Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοτηλεόρασης Ορεστιάδας είναι σχεδόν βέβαιο ότι δε θα καταφέρει να περάσει αυτή τη φάση αξιολόγησης διότι έχει σοβαρές ελλείψεις, όπως αναφέρθηκε παραπάνω και ουσιαστικά να οδηγηθεί σε κλείσιμο. Και φυσικά ο δήμαρχος τότε θα επικαλεστεί αυτό το γεγονός για το κλείσιμο της επιχείρησης κι όχι ότι το προκάλεσε ο ίδιος ουσιαστικά με την πολιτική που ασκεί.
Επιχορηγήσεις αθλητικών σωματείων και υλοποίησης εκδηλώσεων
Η πολιτική μοιράσματος που ασκεί ο δήμος με βρίσκει αντίθετο καθώς οι προτεραιότητες που τοποθετεί ο καθένας είναι εντελώς διαφορετικές. Πιστεύω ότι τα χρήματα που διατίθενται για υλοποίηση εκδηλώσεων πρέπει να έχουν έναν ανταποδοτικό χαρακτήρα, να λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα κι η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας σ' αυτές. Όσον αφορά δε στα αθλητικά σωματεία, είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει πακτωλός χρημάτων, όμως πρέπει να μπουν κάποιες προτεραιότητες κι ας δυσαρεστηθούν κάποιοι.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ,ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,,,,, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ,,,ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ,,ΟΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ...
ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΛΛΟΤΕ ΑΣΚΕΙ ΚΑΛΟΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΚΟΠΙΣΤΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΘΑΡΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΙΚΟΥΣ....ΤΟΤΕ
Μ'ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ "ΧΑΪΡΙ " ΔΕ ΘΑ ΔΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ...

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΥΤΕΡΗ ΣΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΠΟΙΟΣ (ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ) ΕΙΠΕ (ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ) ΟΤΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟ!!!!ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΤΣΟΝΙΔΗ...ΨΑΞΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ..

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΕΗ εχει εκει οικοπεδο μη το ψαχνετε.

Ανώνυμος είπε...

ΟΚ! ΤΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΑ ΚΑΙ ΓΩ!!!Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ!!
ΕΙΔΕΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ???? ΤΟ (ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ)..ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΧΕ ΛΑΘΟΣ!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΥΝ-ΑΝΩΝΥΜΕ!!!