Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Δημοτικό Συμβούλιο 24-10-08 "Αποκλεισμός 4ης έδρας ΔΠΘ (Ν.Ορεστιάδα) από τη διεύρυνση των τμημάτων"

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή "έκαψε" το θέμα, αφού ο δήμαρχος μπήκε σε μια διαδικασία διαφωνίας με τον πρόεδρο, για την ημέρα διεξαγωγής του συμβουλίου. Θαρρείς κι ήταν αυτό το μείζον θέμα. Έτσι όταν για ένα τόσο σοβαρό θέμα, η Δημοτική Αρχή δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία, παρά τις αλεπάλληλες οχλήσεις από την αντιπολίτευση, είναι λογικό να πρωτοστατεί και πάλι η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Χάνοντας και πάλι την ουσία ο δήμαρχος, αντί να επιδιώξει συναίνεση, ασχολείται με ήσονος σημασίας ζητήματα. Λογικό κι επόμενο, η απουσία σχεδόν όλων των πολιτικών παραγόντων της περιοχής. Έτσι, δεν μπορούμε να περιμένουμε επιτυχές αποτέλεσμα.
Για άλλη μια φορά, χάσαμε πολύτιμη ενέργεια να συζητάμε για τα αυτονόητα.
Ο δήμαρχος έδειξε να μην καταλαβαίνει τι γίνεται και φάνηκε σα να δημαρχεύει σε άλλο δήμο.
Απογοήτευση μου προκάλεσε το γεγονός ότι αναλωθήκαμε αρκετή ώρα, σ' έναν αγώνα απονομής ευσήμων για αυτονόητες δράσεις κι ενέργειες.
Επίσης, το ζήτημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται με παρεναίνεις του τύπου, εγώ εσύ κι εσύ να πάμε στον Πρύτανη και να τον πείσουμε να εντάξει την Ορεστιάδα στα διευρυμένα τμήματα. Αυτό δηλώνει ερασιτεχνισμό και είναι απόψεις άλλων εποχών. Των προέδρων των παλιών κοινοτήτων. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Απαιτούν πια επαγγελματισμό. Να ξέρεις τι θέλεις και πως το θέλεις.
Τα βασικά στοιχεία του θέματος είναι:
1. Τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον από το δήμο, δεν υπήρξε καμιά υποστήριξη στις λειτουργίες του Πανεπιστημίου. Δε ζητήθηκε σε κανένα θέμα η συμβολή κι η τεχνογνωσία του. Κανένα ευρώ για μια μικρή μελέτη έστω. Δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τον οδηγό του λεοφωρείου κι έτσι δεν υπάρχει πλέον μετακίνηση. Γίνεται κακός σχεδιασμός της Αστικής Συγκοινωνίας, χωρίς να υποστηρίζεται κατ' ουσίαν η λειτουργία του Πανεπιστημίου. Πρέπει ν' αρχίσουμε να δείχνουμε έμπρακτα την υποστήριξή μας στις λειτουργίες του και να φέρουμε την κοινωνία των φοιτητών πιο κοντά στην πόλη.
2. Τα άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν και το κατέθεσα ως πρόταση είναι:
- Απόφαση του Δ.Σ. για αντίδραση στον αποκλεισμό της 4ης έδρας (Ν. Ορεστιάδα) από τη διεύρυνση των τμημάτων.
- Απόφαση του Δ.Σ. για πρόταση ίδρυσης 2 Πανεπιστημιακών Σχολών γεωτεχνικού περιεχομένου.
- Άμεση σύνταξη από το δήμο, φακέλου διεκδίκησης της ίδρυσης των νέων τμημάτων.
- Γραπτές συναινέσεις από τους βουλευτές του νομού, τη νομαρχία, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής.
Πιστεύω ότι δε χάθηκε ο πόλεμος, διότι το θέμα είναι ακόμη σε επίπεδο Πρυτανικών Αρχών. Δεν έχουν παρθεί οι τελικές πολιτικές αποφάσεις.
Απαιτείται όμως εκγρήγορση και άμεσες ενέργειες όπως καταγράφησαν παραπάνω.
Όμως, απ' τη σημερινή δημοτική αρχή η οποία δεν μπορεί να λύσει ακόμη, το ζήτημα της χωροθέτησης των κάδων απορριμμάτων οι οποίοι βρίσκονται επί των διαβάσεων και εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών και το θέμα της συντήρησης του ανελκυστήρα του δημοτικού καταστήματος γι' αυτό και παραμένει εκτός λειτουργίας, δεν περιμένω κάτι ουσιαστικό.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο δήμαρχος μάλλον ήταν σε άλλο κόσμο.
Δεν κατάλαβα την πρότασή του. Να πάνε αυτός κι οι αρχηγοί της μειοψηφίας στον πρύτανη? Και να κάνουν τι? Μάλλον τζάμπα κουβέντα να γίνεται.

Ανώνυμος είπε...

...Ο Δήμαρχος μάλλον ήταν σε άλλο κόσμο......ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ!!Είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για ένα τέτοιο μεγάλο θέμα και να μην ΑΠΑΙΤΕΙΣ έστω να παρακαλείς να παρευρίσκονται οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ(ούτε κάν εκπρόσωπος),Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ(ούτε κάν εκπρόσωπος) κ.α.και συζητάτε μεταξύ σας,,, έ καί!!!Εδώ ο Νομάρχης εκπροσωπήθηκε ΑΝΤ'ΑΥΤΟΥ!ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ....
Καλά έκανε η αντιπολίτευση και έθεσε το θέμα,με τέτοιες συνθήκες όμως ή έπρεπε να ζητήσει αναβολή ή να αποχωρήσει.Πολύ καλή η τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ...

Ανώνυμος είπε...

....Δυστυχώς πάντα φταίνε οι
προΗΓΟΥΜΕΝΟΙ..

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΟΛΗ ,,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!
Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ,,,ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ!!!!Μήπως Λευτέρη,για κάθε πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μας ,θα έπρεπε να υπάρχει και ο αντίστοιχος ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!!!όπως π.χ. για το "Εγκλημα της Εγνατίας" ??
Γιατί οι φιλότιμες προσπάθειες 3-4 μέσα σε ένα άδειο - απο πολίτες - Δημοτικό Συμβούλιο,,δεν φτάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι το πανεπιστήμιο να αποτελεί αποκούμπι στην γενικότερη έλλειψη ανάπτυξης της περιοχής,να μην επεκταθεί ποτέ!!!Πάντως ευχαριστώ τον Θεό γιατί με έκανε σοφότερο τον τελευταίο καιρό.Έμαθα οτι ο εκάστοτε Δήμαρχος πρέπει να παρακάμπτει τη θέληση του ίδιου του πανεπιστημίου και να δρά με γνώμονα τα περίπου 2,5 εκ euro που ήδη αφήνουν οι φοιτητές στην πόλη....