Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Συζήτηση για το Κοινωνικό Κράτος (Ν. Ορεστιάδα, 11/10/1008)


Το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου, 6 και 30 μ.μ. στη Νέα Ορεστιάδα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «ΒΙΕΝΝΗ», με πρωτοβουλία του περιοδικού «ΒΟΡΕΑΣ»», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα:

"Το Κοινωνικό Κράτος σήμερα", με ομιλητές τους :

1. Δημήτρη Αγανίδη, Νομικό, Μ.Δ.Ε στη Διεθνή Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
2. Πασχάλη Αγανίδη, Οικονομολόγο, Μ.Δ.Ε στις Ευρωπαϊκές & Διεθνείς Σπουδές
Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι :
Πέτρος Χασανίδης, Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας
Απόστολος Γκιγκούδης, Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Έβρου

{Η φωτογραφία της πρόσκλησης είναι από τη διαμαρτυρία των εργαζόμενων της FANCO, του ομίλου Λαναρά, στην Κομοτηνή}.
Υ.Γ. Μια σημαντική εκδήλωση, με πολύ ενδιαφέρον θέμα, που αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουν όλοι. Κι ο Δημήτρης κι ο Πασχάλης είναι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες κι ελπίζω ότι θα προσεγγίσουν το θέμα σ' όλες του τις εκφάνσεις.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον Σταύρο για την διοργάνωση της εκδήλωσης και της επιλογής του θέματος καθώς και στον Λευτέρη για την προβολή...
Είναι μια εκδήλωση ,όπου καλλιεργείται η ουσιαστική δημόσια συζήτηση για ένα μείζον θέμα,όπως είναι το Κοινωνικό κράτος.
Κυρίαρχο ρόλο στην υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής παίζουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης
που απο την φύση τους βρίσκονται πιο κοντά στον Πολίτη απ'ότι η Κεντρική Κυβέρνηση.Αυτό εξ'ορισμού τους καταστεί περισσότερο αρμοδίους,αλλά κυρίως περισσότερο ικανούς να ασκήσουν κοινωνική πολιτική τουλαχιστον στο επίπεδο της καθημερινότητας.
Οι δήμοι αποτελούν τον πρώτο δέκτη κοινωνικών προβλημάτων,λόγω της άμεσης επαφής τους με τον Δημότη.
Βρίσκονται κοντά του,με τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς Σταθμούς.Με τα Κέντρα Απασχόλησης Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).Βρίσκονται κοντά κυρίως στα αδύναμα μέλη της κοινωνίας δείχνοντας το ανθρώπινο τους πρόσωπο,παρέχοντας οικονομική στήριξη σε οικογένειες σε δύσκολες στιγμές,αλλά και με αξιόλογα προγράμματα,όπως το "Βοήθεια στο σπίτι",που επιβίωσή του δυστυχώς κινδυνεύει στις μέρες μας λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης.
Αλλά και στον τομέα απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.υλοποιούν προγράμματα που ενημερώνουν και προωθούν,την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες πολλές δράσεις που δραστηριοποιούνται οι ΟΤΑ σε κοινωνικό επίπεδο,όπως τα ΑΜΕΑ και άλλες κοινωνικές ομάδες.
Ισχυροί Δήμοι σημαίνει εκχώρηση ακόμη περισσοτέρων αρμοδιοτήτων και δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων σε μεγαλύτερη έκταση και με μεγαλύτερη επιτυχία,χωρίς βέβαια να χάνεται η αίσθηση της ανθρώπινης,προσωπικής σχέσης που υπάρχει με τον Δημότη.Αρκεί βέβαια οι αρμοδιότητες αυτές να
συνοδεύονται απο τους απαιτούμενους
πόρους για μια τέτοια αναβάθμιση.Γιατί εξξάλου αυτό είναι η κοινωνική πολιτική.Ενας τρόπος ανακατανομής του εισοδήματος προς όφελος των αδυνάτων ομάδων και δημοτών.
Ολα αυτά όμως απιτούν πολιτική βούληση για να υλοποιηθούν.Πολιτική βούληση και πίστη βαθιά στην αποκέντρωση,ως το μόνο δρόμο για να γίνει η χώρα μας ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος....
Π.Π.