Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Wi-Fi: Επανάσταση ή ωρολογιακή βόμβα;

Δημοσιεύω παρακάτω ένα άρθρο που μου έστειλε ο φίλος Δημήτρης Τσιόρτας, ηλεκτρονικός, επαγγελματίας στη Ν. Ορεστιάδα, το οποίο εντόπισε σε μια αγγλική εφημερίδα, σχετικά με την ανάρτηση μου με θέμα την μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

"Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές πόλεις σκοπεύουν να εγκαταστήσουν δίκτυα Wi-Fi προκειμένου να δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης στο ευρυζωνικό διαδίκτυο με μοναδική προϋπόθεση να βρίσκεται ο υπολογιστής ή το κινητό τους εντός της εμβέλειας ενός από τους πολλούς διαθέσιμους σταθμούς Wi-Fi. Η δημοτικότητα και η ζήτηση ασύρματης σύνδεσης αυξάνεται συνεχώς στην Ευρώπη. Στη Βρετανία, όμως, ορισμένοι επιστήμονες φοβούνται ότι πίσω από την επανάσταση του Wi-Fi κρύβεται μια ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία.
Οι επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις του επονομαζόμενου «ηλεκτρονικού νέφους», το οποίο δημιουργούν τα ασύρματα δίκτυα που συνδέουν τον υπολογιστή με τον παγκόσμιο ιστό. Με τον όρο «ηλεκτρονικό νέφος» αναφέρονται στο αόρατο πλέγμα ραδιοκυμάτων και μικροκυμάτων που ανήκουν στην κατηγορία των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών UHF και VHF. Η εν λόγω ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι κατά ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη της ακτινοβολίας των φυσικών πεδίων και ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Ορισμένοι επιστήμονες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την τεχνολογία του Wi-Fi, τοποθετούν τα παιδιά στις «πιο ευπαθείς» ομάδες διότι έχουν λεπτότερο κρανίο και επειδή το νευρικό τους σύστημα βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης.
Ερευνητές στη Σουηδία υποστηρίζουν ότι η ακτινοβολία σκοτώνει εγκεφαλικά κύτταρα με αποτέλεσμα η σημερινή νέα γενιά να κινδυνεύει να προσβληθεί από γεροντική άνοια πολύ νωρίς, ίσως ακόμα στα 40 ή τα 50 χρόνια τους. Ο καθηγητής Όλε Γιόχανσον του ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας δηλώνει βαθύτατα προβληματισμένος με την εξάπλωση της ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο. Όπως λέει χαρακτηριστικά υπάρχουν σήμερα χιλιάδες επιστημονικά άρθρα τα οποία μιλούν για «επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία» και υπογραμμίζει, «δεν ξέρουμε ήδη αρκετά για να πούμε στις εταιρίες να σταματήσουν».
Το σχολείο είναι ένας χώρος που χρησιμοποιεί εκτεταμένα τα δίκτυα Wi-Fi. Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία σχεδόν το 50% των δημοτικών σχολείων και τα τέσσερα πέμπτα των γυμνασίων έχουν Wi-Fi. Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Επαγγελματιών Δασκάλων Βρετανίας, Φίλιπ Πάρκιν έχει εισηγηθεί την επανεξέταση της απόφασης για την εγκατάσταση Wi-Fi δικτύων στα σχολεία: «Οι ανησυχίες μου έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις του Wi-Fi εν γένει στο θεσμό της εκπαίδευσης. Παράλληλα προβληματιζόμαστε για τις συνέπειες στην υγεία του διδακτικού προσωπικού και των μαθητών».
Ο πρόεδρος βρετανικής της Υπηρεσίας για την Προστασία της Υγείας και πρώην επιστημονικός σύμβουλος στην κυβέρνηση, σερ Γουίλιαμ Στιούαρτ, έχει κινητοποιηθεί προσωπικά και ασκεί πίεση για την διενέργεια επίσημης έρευνας για τις επιπτώσεις του Wi-Fi στη δημόσια υγεία. Ωστόσο, η ίδια η Υπηρεσία εμμένει ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Διευκρινίζει ότι οι συχνότητες Wi-Fi είναι οι ίδιες με αυτές του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των κινητών τηλεφώνων και δε βλέπουν το λόγο να περιοριστεί ή να τερματιστεί η εγκατάσταση δικτύων Wi-Fi στα σχολεία. Την ίδια ώρα στην ηπειρωτική Ευρώπη ορισμένες περιφερειακές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε απαγόρευση ή περιορισμό της χρήσης των δικτύων Wi-Fi στις αίθουσες των σχολείων. Τους τελευταίους 16 μήνες η τοπική κυβέρνηση στο ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ, στην Αυστρία, παρακινεί τα σχολεία της περιοχής να σταματήσουν την εγκατάσταση δικτύων Wi-Fi και εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ολικής απαγόρευσης. Ο δρ. Γκερντ Όμπερφελντ επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης σε θέματα περιβάλλοντος και υγείας χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη τεχνολογία «επικίνδυνη».
Ωστόσο, όλες αυτές οι ανησυχίες δεν έχουν επηρεάσει στο ελάχιστο την εξάπλωση των δικτύων Wi-Fi. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους 18 μήνες πουλήθηκαν στη Βρετανία 1,6 εκατομμύρια τερματικά Wi-Fi για οικιακή χρήση και για χρήση σε επιχειρήσεις.Ο επικεφαλής της επιτροπής για τη χάραξη πολιτικής και αξιοποίηση των πόρων στο δήμο του Σίτι του Λονδίνου, Μάικλ Σνάιντερ, εξηγεί γιατί τάσσεται υπέρ ενός εκτεταμένου δίκτυου: «Ο κόσμος σήμερα είναι πολυάσχολος και η άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ζωτικής σημασίας. Το Wi-Fi είναι ο πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος κάλυψης αυτής της ανάγκης». Το δίκτυο Wi-Fi εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στην Ευρώπη. Η εταιρεία ερευνών Gartner Dataquestε ανακοίνωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι χρήστες Wi-Fi στην Ευρώπη από τα 3 εκατομμύρια έφτασαν στα 23. Μέχρι το 2008 εκτιμάται ότι, στη δυτική Ευρώπη, θα υπάρχουν 160 εκατομμύρια συσκευές με ενεργοποιημένη τη δυνατότητα Wi-Fi."

Πηγή: EETT, VOA, Independent on Sunday

2 σχόλια:

Makiaveli είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

απο πονηρια σε πονηρια.μας αναγκαζεις να μπαινουμε στο μπλογκ σου με τεχνικα προβληματα για να αυξανεται δηθεν ο αριθμος των επισκεπτων.σημερα για να γραψω σχολιο μπηκα 8 φορες