Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας 29/09/2009

Καταρχήν θα ήθελα να δηλώσω απόσταση απ’ αυτή την θλιβερή κατάσταση που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία έχει άλλους στόχους και δε συμβάλλει ουσιαστικά στη διενέργεια της συζήτησης.
Θα πω τη δική μου πολιτική θέση, η οποία είναι και ανθρώπινη.
Ξεκινάω με δύο ρητορικά ερωτήματα.

  1. Γιατί ο κ. δήμαρχος δεν έφερε το θέμα της παραχώρησης οικοπέδου από το δήμο μας, πέρσι όταν προέκυψε ζήτημα χρηματοδότησης του Ειδικού Σχολείου;
  2. Γιατί το φέρνει τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου;

Η απάντηση είναι απλή.
Ο κ. δήμαρχος δεν διεκδίκησε καθόλου την ανέγερση του Ειδικού Σχολείου στο δήμο Ορεστιάδας κι απάντησε εξαρχής αρνητικά στη διαδικασία διερεύνησης. Τώρα θέλοντας για άλλη μια φορά να αποποιηθεί των ευθυνών και των λανθασμένων επιλογών του, φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα.
Τώρα, σ’ αυτή τη χρονική στιγμή, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να λάβει κατά την άποψή μου την παρακάτω απόφαση:

  1. Δεν υπάρχει οικόπεδο στον πολεοδομικό ιστό της πόλης συνολικής επιφάνειας 8-10 στρεμμάτων.
  2. Υπάρχει οικόπεδο στο τοπικό διαμέρισμα Θουρίου το οποίο έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
    - Έχει συνολική επιφάνεια 16.000 τμ.
    - Έχει δόμηση η οποία φτάνει περίπου τα 10.000 τμ.
    - Ο συντελεστής κάλυψης είναι 70%.
    - Έχει πολύ καλή προσβασιμότητα.
    - Είναι ένα οικόπεδο με αρκετά καλά μορφολογικά χαρακτηριστικά.
    - Έχει ιδιοκτησιακό καθεστώς με ιδιοκτήτη τον δήμο Ορεστιάδας, με μετεγγραφή στο Υποθηκοφυλάκειο.
    - Έχει δυνατότητα επεκτασιμότητας, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος της συνολικής επιφάνειας για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος και στη συνέχεια, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας κι άλλων χώρων που αφορούν στα άτομα με αναπηρίες όπως, χώροι ελεγχόμενης διαβίωσης, κέντρο ημερήσιας φροντίδας, χώρος επαγγελματικής εκπαίδευσης και ξενώνας.
    - Υπάρχει συναίνεση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς όπως το Τοπικό Συμβούλιο Θουρίου, το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, το νομαρχιακό σύλλογο «Η Μέριμνα».

Τα επόμενα ερωτήματα που αφορούν στην δυνατότητα αλλαγής της απόφασης ένταξης του έργου από το Υπουργείο Παιδείας και την σύμφωνη γνώμη του Ο.Σ.Κ., θα απαντηθούν από τον φορέα που θα έχει την ευθύνη σύνταξη της μελέτης και επίβλεψης του έργου, δηλαδή τη Νομαρχία Έβρου. Η Νομαρχία, μέσω του θεσμικού της οργάνου δηλαδή του Νομαρχιακού Συμβουλίου, θα πάρει την τελική απόφαση για την τύχη του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: