Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Δ.Σ. Ορεστιάδας 2/9/2009

Το θέμα που βασικά απασχόλησε το σώμα σ' αυτή τη συνεδρίαση ήταν η αύξηση στο τέλος χρήσης των σφαγείων. Η τοποθέτησή μου στο θέμα είχε ως εξής:
Ως συμπέρασμα στη μέχρι τώρα λειτουργία των σφαγείων είναι ότι υπάρχει κακή πολιτική διαχείρισης αυτού. Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν ξέρει ούτε πόσο εισπράττει, ούτε πόσο της στοιχίζει η λειτουργία του σφαγείου.
Πέρασε μια δημοτική περίοδος παλιότερα, η οποία πολιτικά κρίθηκε, όπου δεν έγινε καμιά παρέμβαση και 2,5 χρόνια τώρα, είχατε τ' αυτιά σας κλειστά στις συστάσεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και τις παραινέσεις που σας έχουμε κάνει.
Πρέπει να έχετε υπόψη σας, ότι για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, χρειάζεται κάποιος να σκύψει το κεφάλι και να δουλέψει. Αυτό εσείς δεν το κάνατε, γι'αυτό και δεν απαντήσατε στα κρίσιμα σημεία που απασχολούν τη λειτουργία του σφαγείου.
Μ' έχετε αναγκάσει προσωπικά, με την προχειρότητα που αντιμετωπίζετε το θέμα και την έλλειψη προοπτικής που δίνετε στα σφαγεία, δύο μέρες τώρα να διαβάζω κανονισμούς, να μιλάω με τη Δ/νση Κτηνιατρικής και με κατασκευαστικές εταιρίες που ασχολούνται με τα σφαγεία για να μπορέσω να καταλάβω τι γίνεται.
Έχω να κάνω λοιπόν κάποιες επισημάνσεις. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1774/2002 που εναρμονίστηκε στην Ελληνική Νομοθεσία απαιτείται, για την ορθή λειτουργία του σφαγείου και την προστασία της δημόσιας υγείας, τα υποπροϊόντα σφαγής ή τα απορρίμματα της σφαγής, να επεξεργάζονται σε εγκατάσταση rendering (μονάδα αδρανοποίησης) Ή σε εγκατάσταση αποτέφρωσης. Η νομοθεσία προτείνει εναλλακτική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ένα ή το άλλο για την επεξεργασία όλων των απορριμμάτων σφαγής.
Πιο συγκεκριμένα:΅
Τα απορρίμματα σφαγής χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Κατηγορίες 1, 2 και 3. Της κατηγορίας 1 είναι υποχρεωτικό να περάσουν από κλίβανο αποτέφρωσης. Τα υπόλοιπα κατηγορίας 2 και 3 μπορούν να περάσουν από μονάδα αδρανοποίησης (rendering) ή από κλίβανο αποτέφρωσης συνεχούς ροής.
Το κόστος της μονάδας αδρανοποίησης για την παραγωγικότητα του σφαγείου μας όπως περίπου είναι σήμερα είναι περίπου 600.000 με 700.000 ευρώ και το κόστος λειτουργίας είναι 0,08 ευρώ/κιλό. Τα κόστη που αναγράφω είναι από την έρευνα που έκανα.
Το κόστος της μονάδας αποτέφρωσης για την παραγωγικότητα του σφαγείου μας όπως περίπου είναι σήμερα είναι από 50.000 έως 170.000 ευρώ και το κόστος λειτουργίας είναι 0,10 ευρώ/κιλό. Τα κόστη που αναγράφω είναι από την έρευνα που έκανα.
Συνεπώς, τα δεδομένα δείχνουν ότι το σφαγείο πρέπει να έχει:
1. Μικρό κλίβανο αποτέφρωσης για τα υποπροϊόντα κατηγορίας 1 και μονάδα αδρανοποίησης.
2. Κλίβανο αποτέφρωσης συνεχούς ροής για όλα τα υποπροϊόντα.
Είναι προφανές ότι η περίπτωση 2 είναι οικονομικότερη και καλύπτει τις προϋποθέσεις που θέτει η Νομοθεσία. Η εγκατάσταση δε απαιτεί 1,5 με 2 μήνες για να ολοκληρωθεί.
Η Δημοτική Αρχή αμέλησε να τα ψάξει όλα αυτά, να αναλάβει πρωτοβουλίες για να υλοποιηθούν ώστε να λυθούν τα προβλήματα του σφαγείου και να καθορίσουν ένα κόστος λειτουργίας το οποίο να είναι συμβατό με τις δυνατότητες που υπάρχουν χωρίς να πληγεί η κτηνοτροφία.
Δυστυχώς η δημοτική αρχή προτείνει μια σύμβαση με μια εταιρία που επεξεργάζεται απόβλητα με κόστος 0,30 ευρώ/κιλό.
Υπενθυμίζω ότι αν διαθέταμε εγκατάσταση με κλίβανο αποτέφρωσης συνεχούς ροής, το κόστος λειτουργίας θα ήταν 0,10 ευρώ/κιλό. Δηλαδή θα μειώναμε το κόστος στο 1/3. Εκτός αυτού, η εγκατάσταση αποτέφρωσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποτέφρωση νεκρών ζώων (γάτες, σκύλοι, αγελάδες, κτλ), για τα υπολλείματα των κρεοπωλείων ακόμη και για συνεργασία με όμορα σφαγεία. Μπορεί λοιπόν ακόμη και να αποφέρει επιπλέον οικονομικό όφελος αυτή η λειτουργία και να συμβάλλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας του σφαγείου με αύξηση των εσόδων.
Εκτός τούτου, η καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων από τους εκδοροσφαγείς, με διαφορετικό προγραμματισμό των εργαζομένων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αφαίρεσης των προϊόντων στομάχου, που αποτελούν αστικά απορρίμματα, θα συνέβαλλε στην περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας καθώς αυτά αποτελούν πάνω από 30% του βάρους των συνολικών απορριμμάτων.
Όλα αυτά που αναγράφονται παραπάνω, με ένα κόστος εγκατάστασης περίπου 170.000 ευρώ και διαφορετική πολιτική διαχείρισης του σφαγείου, θα είχαν συμβάλλει ώστε η αύξηση που προτείνετε στο τέλος χρήσης σφαγείου να μην είναι υπερβολική.
Απαιτείται αύξηση, αλλά όχι αυτού του μεγέθους.
Πρέπει να γνωρίζει η δημοτική αρχή ότι, η λειτουργία των σφαγείων είναι ανταποδοτική υπηρεσία προς τους χρήστες, δηλαδή δεν έχει κέρδη αλλά δε δημιουργεί κόστος, οι υποδομές όμως είναι ευθύνη του δήμου.
Δυστυχώς η προσφορά της δημοτικής αρχής μέχρι τώρα, είναι να αφήνει τα πράγματα να εξελίσσονται στην τύχη τους κι όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, λαμβάνονται οι πιο εύκολες αποφάσεις, οι οποίες όμως είναι αβασάνιστες και τις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών.
Κρίμα! Ενώ θα μπορούσαμε ως δήμος να συζητούμε για νέα μεγάλα σφαγεία, δεν μπορούμε να λύσουμε απλά πράγματα λειτουργίας.
Κρίμα και τα συγχαρητήρια που δίνουν κάποιοι για την "υπεράνθρωπη" προσπάθεια που γίνεται από τη δημοτική αρχή για την εύρυθμη λειτουργία των σφαγείων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

επιτελους τα κατάφερες με τα χρώματα
, τωρα μπορώ να διαβάσω τα κείμενα σου,φιλκά Γιαννης