Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας 28/4/2009 (1ο μέρος)

Η πολιτική επιλογή του δημάρχου να συζητηθεί το θέμα που αφορά στην παραχώρηση οικοπέδου για τη στέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μέσω ΣΔΙΤ, είναι εκτός από λανθασμένη και ανεπίτρεπτη, καθώς είναι η δεύτερη φορά που επαναλαμβάνεται αυτή η ιστορία, χωρίς να προηγηθεί εσωτερική διαβούλευση με τους δημοτικούς συμβούλους. Το θέμα απαιτεί αυξημένη πλειοψειφία, 14 ψήφους για την περίπτωση του δήμου μας και είναι μονόδρομος η συννενόηση.
Η εμμονή όμως του δημάρχου κι οι λανθασμένοι χειρισμοί του, οδηγούν σε ατυχή αποτελέσματα.
Από τη δημοτική αρχή υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση για παραχώρηση οικοπέδου κι ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης κι άλλες προτάσεις.
Η συνολική χωροθέτηση των οικοπέδων των δημοσίων κτιρίων της πόλης, είναι μια πρόταση που κατέθεσα πριν από πάρα πολύ καιρό. Αν ξεκινούσε τότε αυτή η διαδικασία, μέχρι τώρα θα είχε ολοκληρωθεί κι όλα αυτά τα ζητήματα κι ακόμη περισσότερα, θα είχαν τακτοποιηθεί.
Παρόλα αυτά, η χωροθέτηση των κτιρίων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, συνδέονται στενά με το χαρακτήρα και τη μορφή που φανταζόμαστε ότι μπορεί να έχει η πόλη μετά από κάποια χρόνια. Αν πραγματικά θέλουμε και φανταζόμαστε τη Νέα Ορεστιάδα ως πόλη ή ως χωριό.
Η χωροθέτηση τέτοιου είδους χρήσεων, όπως η Πυροσβεστική κι η Αστυνομία, εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης, είναι λανθασμένη και πέρα για πέρα ακατάλληλη για τις λειτουργίες και την ανάπτυξη της πόλης.
Τέτοιου είδους χρήσεις, σε όλες τις σύγχρονες πόλεις ή αυτές που έχουν προοπτικές ανάπτυξης, καθορίζονται στις παρυφές τους ή καλύτερα εκτός σχεδίου. Έτσι δίνεται η δυνατότητα για μεγαλύτερους χώρους και για αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου και για άλλα πράγματα. Εκτός αυτού, επιτυγχάνεται ανάπλαση μιας περιοχής. Αν αυτή είναι σε είσοδο-έξοδο πόλης, η επιτυχία είναι διπλή.
Ο δήμος έχει στην κατοχή του έναν μικρό αριθμό οικοπέδων, από τα οποία πολλά είναι ακατάλληλα, λόγω γεωμορφολογίας, έκτασης, χρήσης, περιοχής, κτλ.
Πολλά απ' αυτά ο δήμος θα τα χρειαστεί για άλλου είδους χρήσεις κι επομένως η παραχώρησή τους θα στερήσει αυτή τη δυνατότητα.
Εκτός αυτού, δεν είναι αναγκαιότητα η παραχώρηση οικοπέδου αλλά αγροτεμαχίου.
Πιστεύω ότι προτιμότερη περιοχή για χωροθέτηση της Πυροσβεστικής αλλά και της Αστυνομίας, είναι η περιοχή νότια της Νέας Ορεστιάδας, όπου βρίσκεται ο σημερινός "κόμβος" εισόδου-εξόδου της πόλης στον κάθετο άξονα. Πρόκειται για μια συνολική έκταση 90 περίπου στρεμάτων που κατέχει ο δήμος δίπλα στο γήπεδο Σαγήνης. Μέρος απ' αυτή μπορεί να παραχωρηθεί για τις δύο αυτές Υπηρεσίες.
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά καθώς η περιοχή είναι εκτός σχεδίου, είναι κοντά στους δρόμους περιμετρικούς, αλλά και στις εισόδους-εξόδους, υπάρχει απεριόριστος χώρος και δε θα λείψει από το δήμο.
Το επιχείρημα ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, προφανώς δεν ευσταθεί, καθώς ναι μεν απαιτούνται κάποια έργα αντιπλημμυρικά, μικρής κλίμακας όμως και ήσονος οικονομικής σημασίας, παράλληλα θα διευθετηθεί και το πρόβλημα της τοπικής πλημμυρίδας της περιοχής.
Το γεγονός της διαφωνίας για τη διαφωνία είναι απαράδεκτο.
Η διαδικασία χειρισμού του θέματος από το προεδρείο ήταν επίσης απαράδεκτη, καθώς επέμενε στην πρόταση του εισηγητή κι όχι σε αυτήν την πρόταση που διαμορφώθηκε κατά τη συζήτηση από την πλειοψηφία των συμβούλων. Παρόλα αυτά, αναγνωρίζοντας το σφάλμα, επανήλθε αργότερα, μετά από δύο ώρες, ανακαλώντας την προηγούμενη απόφαση που πάρθηκε και ορίζοντας με ομόφωνη απόφαση μια επιτροπή που θα διερευνήσει χώρους για παραχώρηση.
Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει καλή επιλογή χώρου, είμαι όμως αισιόδοξος για την θετική έκβαση του θέματος. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

3 σχόλια:

Makiaveli είπε...

Παρόλο που παραχώρηση αγροτεμαχίου (εκτός σχεδίου), λογικά, προυποθέτει αγορά ακινήτου από το Δήμο και όχι χρησιμοποίηση ενός οικοπέδου εκ της ιδιοκτησίας του, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι αποτελεί - κάτω από συνθήκες- την βέλτιστη λύση.

Δημόσια κτίρια όπως Αστυνομία και Πυροσβεστική, καλό είναι χωροταξικά να βρίσκονται κοντά αλλά έξω από τον (εντός σχεδίου) ιστό της πόλης, ώστε:
1) να μην εμποδιστεί η ενδεχόμενη μελλοντική ανάπτυξη κατοικιών (κανείς δεν θέλει σπίτι δίπλα στις σειρήνες της πυροσβεστικής ή των περιπολικών κλπ)
2) να μην μειωθεί η αξία των γύρω οικοπέδων όσο μικρή κι αν είναι προς το παρόν (μείωση ζήτησης συνεπάγεται μείωση της αξίας της γης).

Παράλληλα, ενδεχόμενο αγροτεμάχιο κοντά ή με "πρόσωπο" στον Περιφεριακό θα ήταν ίσως ιδανικό και από την άποψη της ευκολίας μετακίνησης/επέμβασης της υπηρεσίας προς γειτονικά χωριά.

Ανώνυμος είπε...

Το χωράφι που προτείνεις αν το γνωρίζεις και λεω αν, γιατί μου δινεις την αίσθηση ότι δεν γνωρίζεις ακριβως που είναι,βρίσκεται κάτω ή βόρεια της βιομηχανικής ζώνης ,μέσα στον βάλτο.Μόνο εκεί δεν μπορεί να γίνει απο όσα ακούστηκαν στο ΔΣ.

Ανώνυμος είπε...

Λευτερη μηπως πρεπει να φυγεις απο το συνδυασμο σου. Αυτος ο αρχηγος σας εκθετει. Κι ειδικα εσενα προσωπικα.