Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας 14-4-2009

Οι λανθασμένες επιλογές και οι ανεπιτυχείς χειρισμοί οδηγούν δυστυχώς σε αποτελέσματα μη επιθυμητά.
Η ευθύνη της μη υλοποίησης της συνεδρίασης, οφείλεται σε συντριπτικό βαθμό στους λανθασμένους χειρισμούς του προεδρείου του Δ.Σ.
Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η συζήτηση, δημιουργεί υπόνοιες ότι ίσως ήταν προσχεδιασμένη η εξέλιξη της συνεδρίασης με σκοπό να εκτεθεί συνολικά η αντιπολίτευση, οι αποστασιοποιημένοι, ανεξάρτητοι, κτλ.
Ο κακός χειρισμός ξεκίνησε από το γεγονός ότι ενώ ανακοινώθηκε από το αναβληθέν Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 10-4-09, από τον ίδιο το Δήμαρχο η διενέργεια Δ.Σ. την Τρίτη 14-4-09, δε διαβιβάστηκαν την ίδια ημέρα οι προσκλήσεις προς τους συμβούλους, για να μεσολαβήσει το τριήμερο ώστε να γίνει τακτικό Δ.Σ. και να μη χρησιμοποιηθεί η λύση του Έκτακτου.
Συνεπώς αφού επιλέχθηκε η λύση του έκτακτου Δ.Σ. έπρεπε το Σώμα να ψηφίσει τη συζήτηση ή μη των θεμάτων εφόσον είναι έκτακτα. Η διαδικασία προβλέπει την ψήφιση κάθε θέματος ξεχωριστά. Γιατί ξεχωριστά; Διότι κάθε θέμα αποτελεί ξεχωριστεί ενότητα και έχει διαφορετικό χαρακτηρισμό. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται κι όταν προτείνεται σε μια τακτική συνεδρίαση, να συζητηθούν κάποια θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Ψηφίζεται το αν συζητηθούν ή όχι για το καθένα ξεχωριστά.
Ο τρόπος χειρισμού, η συνολική ψήφιση ή μη των θεμάτων για να συζητηθούν, που πιθανόν σκοπό είχε να προκαλέσει το "διαφωνών" σώμα, οδήγησε να επικρατήσουν διάφορες τάσεις στους συμβούλους. Τελικά όμως η συνεδρίαση αναβλήθηκε, καθώς η επιλογή ψήφισης όλων συνολικά των θεμάτων αν είναι έκτακτα ή μη, έφερε αρνητικό αποτέλεσμα.
Προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα να συζητηθούν τα 11 κι άλλα 100 θέματα. Το ζήτημα ήταν η διαδικασία με την οποία εξελίχθηκε η συνεδρίαση. Έπρεπε να χαρακτηριστεί το έκτακτο των θεμάτων.
Για την ιστορία ο υπογράφων τοποθετήθηκε θετικά και επιμέρους όχι συνολικά (ότι ήταν δηλαδή έκτακτα και έπρεπε να συζητηθούν) στα παρακάτω θέματα:

1ο. Έναρξη λειτουργίας Νέων Δημοτικών Κοιμητηρίων Ορεστιάδας.
2ο. Έγκριση 3ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος οικ. έτους 2009.
3ο. Έγκριση πρόσληψης 8 εργατών καθαριότητας δίμηνης διάρκειας για αντιμετώπιση κατεπείγουσων αναγκών.
11ο. Έγκριση μελέτης και τρόπου εκτέλεσης με αυτεπιστασία του έργου: "Συντήρηση πρασίνου στο δήμο Ορεστιάδας έτους 2009"

Τα υπόλοιπα 7 θέματα, σημαντικά μεν, που αφορούν στην κατάθεση προτάσεων στην Ψηφιακή Σύγκλιση και το ΠΕΠ, δεν είναι έκτακτα, καθώς η ημερομηνία λήξης κατάθεσης των προτάσεων είναι 15-6-2009.
Εύχομαι από την επόμενη φορά να επικρατήσει η σύνεση, κυρίως από τη Δημοτική Αρχή, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όλοι υπέρ του συμφέροντος των δημοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: