Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή


Με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, το Σάββατο 21-3-2009 και ανάρτηση σε φιλικό blog πρόσφατα, αλλά και σ' άλλα blog παλαιότερα, θα ήθελα να καταθέσω την αντίδραση μου, για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται προσπάθεια προβολής ενός σπουδαίου επιστήμονα, με παντελή αγνόηση όμως του τόπου καταγωγής του, τις τοπικές πρωτοβουλίες που έχουν εδώ και χρόνια αναληφθεί για την προώθηση του έργου του.

Ο παγκοσμίου φήμης και αναγνωρισιμότητας μαθηματικός, είναι τεκμηριωμένο ιστορικά πια, ότι κατάγεται από το παλιό χωριό Μπόσνα, τη σημερινή Ν. Βύσσα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει μικρές προσπάθειες αναγνώρισης του έργου του, σε σχέση με την παγκόσμια φήμη που είχε αποκτήσει ως Μαθηματικός, από το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος. Θα αναφέρω ενδεικτικά την αναγνώριση από την Ακαδημία Αθηνών, τα ΕΛΤΑ (είναι ο μόνος μαθηματικός που αποτυπώθηκε σε γραμματόσημο) και την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία. Πιο πρόσφατη ενέργεια είναι η διοργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαθηματικών με πρωτοβουλία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στη γενέτειρα του γένους του τη Νέα Βύσσα.

Στον τόπο καταγωγής του, έγινε προσπάθεια κι από την τοπική αυτοδιοίκηση (με κατασκευή ανδριάντα και μετονομασία οδού), ίσως θα μπορούσε να κάνει ενέργειες σε μεγαλύτερο βαθμό, κι από τον πολιτιστικό σύλλογο, ιδρυθείς το 1977, ο οποίος έδωσε το όνομά του στον μεγάλο μαθηματικό.

Όλες οι προσπάθειες όπως είναι γνωστό σκοντάφταν πάντα στο οικονομικό. Κι όπως είναι φυσικό, χωρίς χρήματα ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν που να έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον και να αναδεικνύουν το κύρος και τη φήμη της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί ότι όταν έχεις συγκεκριμένο πλάνο και σχέδιο του τι θέλεις να κάνεις και αγωνίζεσαι με πάθος γι' αυτό, κάποια στιγμή θα επιτευχθεί ο στόχος. Ίσως η οργάνωση κι η προσπάθεια να μην ήταν αρκετή. Αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω.

Τελευταία όμως παρατηρείται μια προσπάθεια, ανάδειξης του προσώπου και του έργου του καταξιωμένου επιστήμονα, όχι στον τόπο καταγωγής του, ως θα ήταν φυσικό καθώς έχουν ήδη γίνει ενέργειες από τοπικούς φορείς, αλλά στην Κομοτηνή. Πιθανόν όλα αυτά να γίνονται με πρωτοβουλία του εκεί παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, καθώς η τελευταία συνέβαλλε ουσιαστικά στο να στηθεί ο ανδριάντας στην Κομοτηνή. Όλα αυτά βέβαια με την αμέριστη συμπαράσταση του πρώην υπουργού Παιδείας και νυν υπουργού Μεταφορών κι Επικοινωνιών κ. Στυλιανίδη. Η συμβολή του υπουργού ήταν καθοριστική στο να χρηματοδοτηθεί η ίδρυση του Μουσείου, στην αγορά μουσειακών εκθεμάτων (κάποια από δημοπρασία), κτλ. Εντέχνως δε προβάλλεται ως τόπος καταγωγής η Θράκη, γενικά. Το Μποσνοχώρι δεν αναφέρεται πουθενά.

Δε θα αναφέρω τις λέξεις "παραχάραξη" ή "κλοπή", αλλά έντιμο θα ήταν όλα αυτά που γίνονται στην Κομοτηνή, με τη γενναία στήριξη και χρηματοδότηση μέσω του Υπουργού, να γίνουν στη Ν. Βύσσα.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα στοιχεία για τον μεγάλο Μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, μπορούν απο το παρακάτω link της el.wikipedia:

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ωραία όλα αυτά , άξιος και αξιόλογος ο πρόγονος μας , αλλά πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή , για όσα συμβαίνουν , οι έριδες δεν μας άφησαν ποτέ να προκόψουμε,
δεν έπρεπε ολοι οι του βορείου Εβρου , δεν θα ήταν πόλος έλξης επισκεπτών;
να κάνουμε αυτό που έκαναν οι ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΙ , ισως τώρα να βγού μερικοί να διαμαρτηρηθού για κλοπη καπιλά κλπ , δυστυχώς η μιζέρια δεν μας έχει εγκαταλείψει , το οικονομικό , ποτέ δεν ειναι πρόβλημα σε όσους αγωνιζονται, ψαχνουν και τα βρίσκουν , πάντα υπάρχουν.
Γιάννης Σταματόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Οι μεγάλες προσωπικότητες ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα. Οποιος θέλει να τους τιμήσει βρίσκει τρόπους και το κάνει.
Αλήθεια τι έχει κάνει τόσα χρόνια ο Έβρος και η Βύσσα για να αναδείξουν το έργο και τη ζωή του Καραθεοδωρή;
Αλλά τώρα είναι στη μέση τα κονδύλια οπότε αλλάζει το πράγμα ε;

Ανώνυμος είπε...

Η είδηση είναι από τα γνωστά πολιτικά στέκια, που άκουσα να χέζουν τον ΠΑΠ, γιατί ..τόλμησε να καταγγείλει τα νομαρχιακά στελέχη σε μία εκδήλωση -μνημόσυνο του Καραθεοδωρή στην Βύσσα, γιατί ΔΕΝ υπήρξε ούτε μια φωνή διαμαρτυρίας γι αυτήν την πρωτόγνωρη κλοπή. Τώρα που το σκάφτομαι . Τι κάνουν τα παλληκάρια στον πέμπτο όροφο ,τι γίνεται στην υπερνομαρχία; Δεν τους αγγίζει καθόλου το θέμα; Τι κάνει ο έπαρχος; Συμπερασματικά. Εδώ και τώρα κατάργηση της νομαρχίας και ενίσχυση του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Ανώνυμος είπε...

Έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου Καραθεοδωρη στην Κομοτηνή από τον ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ο οποίος είπε ανερυθρίαστος ότι επέστρεψε η οικογένεια Καραθεοδωρή στον….τόπο της .ο δήμαρχος Κομοτηνής είπε ,ο Καραθεοδωρή επέστρεψε στην πατρίδα του…..την Θράκη. Τον νομάρχη απ ότι παρατήρησα εκπροσώπησε η όμορφη εκπρόσωπος μας στην νομαρχία και μάλιστα αντινομάρχης το Χριστινάκι. Ύστερα περιμένουμε ο τόπος αυτός να πάει μπροστά. Γίνεται; ΑΜ δεν γίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου Καραθεοδωρη στην Κομοτηνή από τον ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ο οποίος είπε ανερυθρίαστος ότι επέστρεψε η οικογένεια Καραθεοδωρή στον….τόπο της .ο δήμαρχος Κομοτηνής είπε ,ο Καραθεοδωρή επέστρεψε στην πατρίδα του…..την Θράκη. Τον νομάρχη απ ότι παρατήρησα εκπροσώπησε η όμορφη εκπρόσωπος μας στην νομαρχία και μάλιστα αντινομάρχης το Χριστινάκι. Ύστερα περιμένουμε ο τόπος αυτός να πάει μπροστά. Γίνεται; ΑΜ δεν γίνεται.