Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας 23/3/2009

Τα δύο θέματα που θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα μετά από αίτημα 10 συναδέλφων, είναι ζητήματα που θα μπορούσαν ν’ απασχολήσουν το σώμα, σε μια άλλη συνεδρίαση ως επιμέρους θέματα κι όχι σε ξεχωριστή εξειδικευμένη σ’ αυτά.
Όσον αφορά στο θέμα της τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, θα καταθέσω ότι είναι πρόσφατα ψηφισμένος, μόλις πριν από ενάμιση χρόνο, παρόλα αυτά μπορούν να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις και διορθώσεις, για την καλύτερη λειτουργία του σώματος.
Θα συμφωνήσω σε όλες τις παρατηρήσεις του εισηγητή δηλαδή, στην καταγραφή του όρου «απευθείας» μετάδοση των συνεδριάσεων, να γίνεται μετάδοση κι από το ραδιόφωνο και από το διαδίκτυο, την άμεση ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων (δημοτικού συμβουλίου, δημαρχιακής επιτροπή, νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου), το ωράριο έναρξης λειτουργίας των συνεδριάσεων για το καλοκαίρι και το χειμώνα κι όλες τις μικροπαρατηρήσεις διορθώσεις σε άρθρα που δημιουργούν ίσως παρανόηση. Θα ήθελα όμως να επισημάνω μια παρατήρηση που αφορά στην συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής των συνεδριάσεων. Πιστεύω ότι η μέρα Δευτέρα που προτείνεται, είναι μια μέρα η οποία δεν είναι καθόλου βολική καθώς, αρκετά καταστήματα της πόλης είναι ανοικτά και δε θα δίνεται η δυνατότητα σ’ αυτούς τους πολίτες να το παρακολουθήσουν, είναι δίπλα σε Σαββατοκύριακο και πολλές φορές θα είναι εμπόδιο για προσωπικές, επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις των συναδέλφων, κ.ά. Θεωρώ ότι είναι μάλλον αναγκαιότητα ο ορισμός μιας καθορισμένης ημερομηνίας για τις συνεδριάσεις και προτείνω ως καλύτερη και βολικότερη μέρα διεξαγωγής, από πρακτικής πλευράς, την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα.
Όσον αφορά στο θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων της Δημαρχιακής Επιτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο, για λόγους «εμπιστοσύνης» και «διαφάνειας», έχω να καταθέσω τα παρακάτω.
Ότι ο δήμαρχος έχει χάσει, όπως η πρακτική το δείχνει, τη δεδηλωμένη, είναι δεδομένο.
Τα όργανα του δήμου όμως πρέπει να λειτουργούν. Σωστά αναφέρθηκε ότι ιεραρχικά είναι το δημοτικό συμβούλιο, η δημαρχιακή επιτροπή κι ο δήμαρχος (ως εκτελεστικό όργανο). Το δημοτικό συμβούλιο, ως ανώτατος θεσμός, πρέπει να είναι ένα όργανο παραγωγής πολιτικής. Δεν είναι ο ρόλος του να ασχολείται με θέματα της καθημερινότητας του δήμου.
Εκτός τούτου, παραδείγματα λαθών ή παραβλέψεων του παρελθόντος, δεν αποτελούν αιτιολόγηση ικανή και σοβαρή για μεταφορά αρμοδιοτήτων. Αν ήταν έτσι, θα έπρεπε εσπευσμένα να έρθει θέμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων της δημαρχιακής επιτροπής στο δημοτικό συμβούλιο, την προηγούμενη διετία 2007-2008. Όμως δεν ήρθε. Στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις, απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν υπάρχει ούτε μομφή, ούτε ένσταση σε κάποια απόφαση.
Καταλαβαίνω την αγωνία για τη διαφάνεια. Η διαφάνεια όμως δεν εξασφαλίζεται μόνο απ’ τον αριθμό, αλλά κι απ’ τις προσωπικότητες αυτών που συμμετέχουν.
Σέβομαι την πρόθεση να προστατευτούν συνάδελφοι από κακοτοπιές, αλλά αυτό αφορά ανθρώπους που αισθάνονται πολιτικά αδύναμοι και προσωπικά ευάλωτοι. Όσον αφορά εμένα ως μέλος της δημαρχιακής, δεν είμαι τίποτα απ’ όλα αυτά.
Η θέση μου είναι ότι δεν πρέπει να ψηφίσει το σώμα τη μεταφορά όλων αυτών των αρμοδιοτήτων που προτείνονται.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί σκεπτόμενοι φίλοι , είμαι ή καλύτερα θεωρώ τον εαυτό μου από αυτούς που παρακολουθούν τα τοπικά κυρίως δρώμενα .Είμαι από αυτούς που λέγονται ενεργοί πολίτες. Παρακολουθώ τα δημοτικά συμβούλια από την εποχή του κ.Βαρσαμακιδη, 'έχω άποψη για όλους όσοι διαχειρίζονται τα τοπικά ζητήματα .Τα συμπεράσματα που έχω βγάλει μέχρι σήμερα είναι τα παρακάτω.
1.Η καλύτερη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου με τους καλύτερους και ωριμότερους πολιτικούς -συμβούλους ήταν στην δημαρχιακή περίοδο του κ Άγγελου Παπαϊωάννου. .Θυμίζω στην αντιπολίτευση ήταν οι κ. Αναγνώστου Δερμεντζόπουλος, Βαρσαμακιδης, Τσολάκογλου. Δύο διατελέσαντες δήμαρχοι ένας εν ενεργεία βουλευτής ο πάντα ενεργός με αγάπη και άποψη για την πόλη Γιάννης
Στην συμπολίτευση. ΟΙ κ.Παπαιωάννου πρώην έπαρχος Ο αείμνηστος Τσερκέζης ,οι πολυέμπειροι με μακρά θητεία στα δημοτικά Σταματόπουλος Γ,Παπαδόπουλος Γ,οι κ Καραμπατάκης Γ,Μιτούδης Π,ΓεροντίδηςΑ,ο αείμνηστος Καζαλτζής Β. κ.α.
2. Η πιο επεισοδιακή με σκληρές κριτικές ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο ήταν η δημαρχιακή περίοδος του κ.Τζότζολα. Δημοτικά συμβούλια με δεκάωρες συνεδριάσεις, που από σύμπτωση δεν έπαθε κανείς τους εγκεφαλικό επεισόδιο.
3. Η χειρότερη σύνθεση δημοτικού συμβουλίου ,μικράν των άλλων είναι η περίοδος του κ.Μουζά. Εξαιρώ δύο –τρείς άντε τέσσερεις της αντιπολίτευσης που χειρίζονται άριστα έως υποφερτά τον πολιτικό λόγο. Από την συμπολίτευση ξεχωρίζει ο κ. Μουζας από τους υπόλοιπους της ομάδας του. ίσως ως μονόφθαλμος στους αόμματους, στον κ. Μωρικίδη διακρίνω μία ωριμότητα. Οι υπόλοιποι είναι από απολιτικοι έως άσχετοι. Μερικοί και επικίνδυνοι.
4.Μου κάνει εντύπωση ,ευχάριστη βέβαια ,η βελτίωση του κ.Τζοτζολα στην γενικότερη στάση του στο Δ.Σ.σε σχέση με την δική του δημαρχιακή περίοδο. Τον κολακεύει η συνεργασία του με τον κ.Παπαιωάννου για θέματα που αφορούν πρωτοβουλίες για το καλό της πόλης π.χ. δημοτικό συμβούλιο για το πανεπιστήμιο, για τους κόμβους για την επαναφορά της μετάδοσης του Δ.Σ από την ΟRTV που για ένα χρόνο το χάσαμε 2007.κ.α.Δεν είναι και εύκολο να σηκώσεις το τηλέφωνο ή να πάρεις τηλέφωνο με αυτόν που για τέσσερα χρόνια είχες σκληρή αντιπαράθεση. Χρειάζεται να κάνεις ΥΠΕΡΒΑΣΗ. Φαίνεται ότι έκαναν αυτήν την υπέρβαση και οι δύο ,εγώ την επικροτώ γιατί η πόλη βγήκε κερδισμένη. Αν ελπίζουμε στην Τρίτη σχολή του πανεπιστήμιου μας πρέπει να το ομολογήσουμε ότι θα το οφείλουμε σε αυτήν την υπέρβαση.
Με αυτές μου τις παρατηρήσεις, πολλοί ασφαλώς θα διαφωνούν. Θα το κάνουν αυτοί που ΜΟΝΟ κάτω από σκοπιμότητες κρίνουν. Γιατί πολύ απλά ο άδολος παρατηρητής επικροτεί την κοινή γραμμή πλεύσης ακόμα και των πρώην αντιπάλων χωρίς απαραίτητα να σημαίνει κατι κακό ή να είναι ύποπτο.

Ανώνυμος είπε...

Ο Χαμαλίδης είναι από τα πλέον σκεπτόμενα άτομα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο! Συνέχισε όπως ορίζει η συνείδησή σου και μη μασάς!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ο Παπαιωάννου με τον Τζότζολα συννένεσαν λόγω...υπέρβασης???
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις?

Ανώνυμος είπε...

Η καλυτερη συνθεση Δημοτικού Συμβουλιου είναι αυτη που προσφερει στην πολη. Ολοι οι παραπανω που αναφερθηκαν, εκτος απο μια - δυο εξαιρεσεις, είχαν σκοπό την προσωπική τους καλοπεραση και την αναδειξη του ευατού τους. Δυστυχως, η εικονα της περιοχης μας το δείχνει, αυτοί που ασχοληθηκαν με τα πολιτικά δεν ενδιαφερονταν και πολυ για τον τοπο μας.

Ανώνυμος είπε...

Λευτέρη όσο γρηγορότερα γίνεις ανεξάρτητος από την παράταξή σου τόσο το καλύτερο.
Αφού ο επικεφαλής δεν έχει το σθένος να το κάνει, τότε βρες τον τρόπο να το κάνεις εσύ.
Εδώ κι ο Κυργιάννης έχει αρχίσει να μην τον αντέχει άλλο.
Δεν καταλαβαίνεις ότι σας εκθέτει.

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΜΑΛΙΔΗ ΜΗ ΔΙΝΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΣ. ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!!! ΜΗ ΔΙΝΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑ!!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΟΥ.

ΕΝΑΣ ΟΠΑΔΟΣ ΣΟΥ

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ "ΟΠΑΔΟ".ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΛΕΥΤΕΡΗ, ΕΔΕΙΞΕΣ ΟΤΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ. ΝΟΙΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΠΕΡΑ Α;ΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ.Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.ΜΗΝ ΠΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΚΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ Η' ΑΝΕΞΑΡΤΙΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΑΛΕΨΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΣΟΥ.

Γιάννης Τομαδάκης είπε...

καλορίζικη η αλλαγή στη σελίδα.

Ανώνυμος είπε...

αν και δεν μου άρεσε πάρα πολύ
μονο που έκανες αλλαγή , ειναι ευχάριστο , κάθε αλλαγή καλοδεχούμενη, ειναι πολυ ανοιχτόχρωμη , άχρωμη μπορώ να πώ,δεν σε προσελκύει , χρειάζεται γιαλιά ή μεγάλη προσοχή , κουραστική προτείνω ζωντανά χρώματα και μεγαλύτερα γράμματα ., εγω φυσικά δεν μπορώ να τα φτιάξω , δίνω γνώση ,επισης με εξυπηρετύσε πάρα πολύ ο κατάλογος με τα διαφορα
BLOGS ,ίσως να κράτησες τα αγαπημενα σου .....
φιλικά Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ..
ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΑΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ BLOGS.ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ?ΟΛΟΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΤΗΘΗΚΑΝ,ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,ΔΙΟΡΙΣΑΝΕ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΑ(ΣΥΖΥΓΟΥΣ,ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ)ΧΤΙΣΑΝΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ.ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΙΛΑΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΕ???
ΠΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ???
ΤΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΑ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΕΣ...