Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

21 Μαρτίου. Παγκόσμια ημέρα δασοπονίας

Παγκόσμια ημέρα δασοπονίας.

Μια ημέρα που με πρωτοβουλία κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης, διοργανώνονται εκδηλώσεις για την ανάδειξη του οφέλους από τα δάση, πραγματοποιούνται αναδασώσεις ή δεντροφυτεύσεις, κτλ.
Η μέρα αυτή θα μπορούσε ν' αποτελέσει μια ευκαιρία για συνεργασία του δήμου, του Δασαρχείου, της Πανεπιστημιακής Σχολής της πόλης μας, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του συλλόγου φοιτητών, των φυσιολατρικών συλλόγων της περιοχής, με τη συμμετοχή όσων πολιτών το επιθυμούσαν, για δεντροφύτευση σε υπάρχοντα αλσύλια ή ακόμη και σε χώρους που θα επιθυμούσαμε να δημιουργηθούν (δημόσιες ή δημοτικές εκτάσεις).
Μια πρωτοβουλία χωρίς κόστος με μεγάλο όμως κοινωνικό κέρδος!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ) καταθέτει υπόμνημα με σειρά μέτρων υπέρ της ανάπτυξης και προστασίας των δασών.
Οι προτάσεις των δασολόγων συνοψίζονται στις εξής:
- Η βελτίωση της δασοπολιτικής επιτήρησης του Κράτους με καθετοποιημένους και ενιαίους προληπτικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς.
- Η κατάργηση αντιδασικών νόμων και η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις οδηγίες και άλλες διεθνείς συμβάσεις.
- Η διασφάλιση πόρων για τη σύνταξη των δασικών χαρτών και του δασολογίου.
- Η ίδρυση Υπουργείου Περιβάλλοντος και η λειτουργία συμβουλίου Περιβαλλοντικής Πολιτικής .
- Η αποτελεσματικότερη οργάνωση της δασοπροστασίας.
- Η εκτέλεση διανομαρχιακών προγραμμάτων που θα αφορούν ορεινά αντιδιαβρωτικά έργα και αναδασώσεις , σε περιαστικούς ορεινούς όγκους.
- Ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής διαδικασίας, με αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των δασών, που θα δίνει έμφαση στον πολυλειτουργικό τους χαρακτήρα, με στόχο την παραγωγή υπηρεσιών από το δάσος και την ποιότητα ζωής.
- Η ανάδειξη και η στήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ορεινών και ημιορεινών περιοχών και η λήψη μέτρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των ειδών, των τοπίων και των μορφών της ορεινής υπαίθρου.
- Η προώθηση προγραμμάτων για την ενεργό συμμετοχή του παραδασόβιου πληθυσμού στην προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.
- Η ενίσχυση της καλλιέργειας φιλοδασικής – φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης μέσα από προγράμματα ενημέρωσης και κατάρτισης.
- Η επαρκής και σταθερή χρηματοδότηση του δασικού τομέα με πόρους που πρέπει να φτάνουν στο 1% του ΑΕΠ.
- Η αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών στις Σχολές Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και η διασύνδεση της δασικής έρευνας και της λειτουργίας των δασικών ερευνητικών ιδρυμάτων, με τη δασική πράξη.
«H ελληνική κοινωνία, τα τελευταία χρόνια και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, έχει συνειδητοποιήσει την περιβαλλοντική αξία των δασών και τον πολυδιάστατο κοινωνικό τους ρόλο.
Είτε αναφερόμαστε στην παραγωγή ξύλου και δευτερογενών προϊόντων από τα δάση, είτε στον περιβαλλοντικό τους ρόλο, έχει διαμορφωθεί σε παγκόσμια κλίμακα μια κοινή αντίληψη για τη σπουδαιότητα της διατήρησης των δασικών πόρων και της συμβολής τους στην οικονομία, στον πολιτισμό και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Οι παραπάνω παραδοχές αποκτούν ιδιαίτερο νόημα και σημασία, στη σημερινή εποχή, που η διατήρηση και ανάπτυξη των δασικών πόρων συνδέεται, με αυστηρά μονοσήμαντο τρόπο, με τις κλιματικές αλλαγές, με τη διατήρηση του υδάτινου ισοζυγίου, με την προστασία των εδαφών από τη διάβρωση, με τη βιοποικιλότητα των ειδών και του τοπίου.
Δυστυχώς όμως, η Πολιτεία, παρά την πανθομολογούμενη υποχρέωσή της, να οργανώσει με συστηματικό και αξιόπιστο τρόπο τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και την ανάπτυξη των δασικών πόρων και της ορεινής υπαίθρου, παρουσιάζεται αδιάφορη και απρόθυμη να αναλάβει το κόστος και τα πολιτικά μέτρα που επιβάλει μια νέα, σύγχρονη πολιτική στα δασικά οικοσυστήματα και το φυσικό περιβάλλον.
Για όλους εμάς, τους δασολόγους-γεωτεχνικούς, η σύγχρονη δασική πολιτική είναι μια αναγκαιότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, είτε συζητάμε για την ανάπτυξη, είτε για την προστασία των δασών», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση των δασολόγων.

Πηγή δήλωσης: www.agronews.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

- Την Παρασκευή 20-3-2009 και ώρα 12:00 στο αμφιθέατρο Δασολογίας "Κ. Σίδερης", θα πραγματοποιηθεί από την Π.Α.Σ.Π. Ορεστιάδας εκδήλωση για την παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δενδροφύτευση στο 1ο ΕΠΑΛ Ορεστιάδας.

Ανώνυμος είπε...

δεν αξιοθήκαμε να αναδείξουμε τον Αη Γιώργη Λεπτής , όσα ξεκίνησαν εγκαταλείφθηκαν , ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΌ δασάκι
στο ΔΉΜΟ μας , στη Δοξηπάρα κάτι ξεκίνησε ο Παπουτσούδης , στο Νεοχώρι έγιναν έργα στο Κρυονέρι , δεν πάτε να δείτε σε πια κατάστση βρίσκονται,ούτε τα δυο παρκάκια , στη Σαγήνη και στην Οινόη προσπαθουμν να επιβιώσουν μόνα τους ,
τα Σχέδια αξιοποίησης , ΠΎΡΓΟΣ - ΠΑΛΑΙΑ - ΣΦΑΓΕΙΑ , ΕΖΟ , ΣΑΚΚΟΣ , εγκαταλείφθηκαν΄Χρειάζοντε πρόσωπα με όραμα γαι να τα υλοποιήσουν
και ολα γινονται με δουλειά και οχι με ευχολόγια, πως αξιοποίσαμε την παρουσία του Πανεπιστημίου;
Ισως κάποτε να το καταλάβουμε.
Γιαννης Σταματόπυολος

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ, ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ? ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΠΤΗ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΧΕ, ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΤΑΪΖΑΤΕ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ.ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΕΑ ΠΟΥ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ?