Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Πρωτοβουλίες που μπορούμε ν’ αναλάβουμε στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης για την τόνωση της τοπικής οικονομίας

Η οικονομική κρίση που εντείνεται απ’ το περασμένο φθινόπωρο, αποτελεί μια πραγματικότητα που κυριαρχεί στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.
Στην Ελλάδα, η κρίση δεν προκάλεσε μέχρι σήμερα θεαματικές χρεοκοπίες, η εξέλιξή της όμως, πλήττει άμεσα τη λεγόμενη «πραγματική οικονομία».
Ο βόρειος Έβρος, η Ν. Ορεστιάδα, αρχίζουν να βιώνουν αυτές τις συνθήκες έντονα. Η κατάσταση όμως θα γίνει δυσκολότερη όταν αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο το φάσμα της ανεργίας, το οποίο έχει αρχίσει να προβάλει απειλητικά. Αναφέρομαι συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου και στην οικοδομική δραστηριότητα. Το λιανεμπόριο πλήγεται έντονα κι ο κλάδος απειλείται από απολύσεις και πτωχεύσεις. Όσον αφορά στην οικοδομή, τον Μάρτιο συνήθως επαναπροσλαμβάνονται οι οικοδομικοί εργάτες, καθώς όλο το διάστημα του χειμώνα ήταν σε ανεργία και συντηρούνταν από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Η κρίση όμως έχει πλήξει σημαντικά τον τομέα της οικοδομής και προβλέπονται δραματικές μειώσεις στις επαναπροσλήψεις εργατικού δυναμικού.
Η οικονομική κρίση επίσης, έχει αρχίσει σταδιακά να αγγίζει κι άλλες ομάδες της τοπικής μας κοινωνίας οι οποίες είναι διαχρονικά ευπαθείς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους αγρότες, ειδικά τους νέους αγρότες, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους των 500, 600 και 700 ευρώ, τους νέους άνεργους επιστήμονες και τις πολύτεκνες οικογένειες.
Απέναντι στην κρίση, η στρατηγική που επιλέγουμε δεν είναι αυτή της ηττοπάθειας ή της άμυνας, αλλά των επιθετικών πρωτοβουλιών που είναι στραμμένες προς το μέλλον.
Η δική μου πρόταση, πηγάζει αποκλειστικά από το ενδιαφέρον μου για την τοπική μας κοινωνία και δε συνδέεται βέβαια με άσκηση οποιασδήποτε κριτικής σε βάρος της σημερινής κεντρικής πολιτικής διοίκησης.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ευθύνη. Έχει λόγο και ρόλο. Έχει υποχρεώσεις και τη θεσμική εξουσία να αναλάβει πρωτοβουλίες προς όφελος των πολιτών της. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, καταθέτω σήμερα ένα πλαίσιο με 13 προτάσεις, με στόχο να συμβάλλουν θετικά στην άμβλυνση των επιπτώσεων από την κρίση σε τοπικό επίπεδο:
1. Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για άμεση μείωση του τιμολογίου ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΟ σε ποσοστό 20% για το αστικό κέντρο και 50 % για τα τοπικά διαμερίσματα. Η πρόταση είναι άμεσα υλοποιήσιμη χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην επιχείρηση.
2. Διασφάλιση δημοσίας χρηματοδότησης για άμεση έναρξη υλοποίησης μεγάλων έργων. Άμεσα μπορεί να ξεκινήσει η δημιουργία ενός Πανεπιστημιακού Κτιρίου, που θα στεγάσει την υπό ίδρυση νέα σχολή στην Ν. Ορεστιάδα. Είναι η δημόσια επένδυση που μπορούμε να προσδοκούμε «εδώ και τώρα» στην περιοχή μας.
3. Συμφωνία μετά από διαβούλευση απ’ όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για συναινετικές διαδικασίες παραχώρησης κατάλληλων οικοπέδων και την άμεση έναρξη των ΣΔΙΤ που αφορούν στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
4. Έναρξη διαλόγου με τον Εμπορικό Σύλλογο για καθιέρωση προσφορών και προωθητικών ενεργειών, από τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Στόχος, να τονωθεί η τοπική αγορά και να συνεχιστεί η «ένεση ρευστότητας» στις μικρές επιχειρήσεις και μετά τις «Εκπτώσεις».
5. Πρωτοβουλία του Δήμου για συστηματική ενημερωτική καμπάνια προς το καταναλωτικό κοινό της ευρύτερης περιφέρειας, σε συνεργασία με τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για την προβολή των τοπικών προϊόντων, την στήριξη των τοπικών προμηθευτών-επαγγελματιών καθώς και τη διαφήμιση των ευκαιριών της Τοπικής Αγοράς.
6. Στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου με τον Εμπορικό Σύλλογο, μπορεί να καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα καταναλωτικής πίστης από τα τοπικά καταστήματα, για την προσέλκυση φοιτητών και στρατιωτικών ως προς τις προμήθειες πρώτης εγκατάστασης.
7. Άμεση αξιοποίηση από το δήμο και τα νομικά του πρόσωπα των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, δίνοντας προτεραιότητα στους μακροχρόνια άνεργους, τα ΑΜΕΑ και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
8. Ρύθμιση των παλιών οφειλών των επαγγελματιών προς το δήμο, αλλά και άμεση διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων του δήμου προς ιδιώτες και τοπικές επιχειρήσεις.
9. Δραστική περικοπή των δραστηριοτήτων επικοινωνιακού χαρακτήρα (δεξιώσεις, συναυλίες, κτλ) και μείωση χρόνου και κόστους υλοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων (Ορέστεια, κτλ). Με την εξοικονόμηση χρημάτων που θα επιτευχθεί, θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που θ’ αναφερθεί παρακάτω.
10. Ενιαία υπηρεσία προμηθειών για το Δήμο και όλα τα Νομικά Πρόσωπα. Η παρούσα ενέργεια θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων για αξιοποίηση σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα (προγράμματα απασχόλησης, κτλ).
Αντιλαμβάνεται βέβαια ο καθένας πως απέναντι σε μια οικονομική κρίση, τόσο ρευστή, διαρκώς μεταβαλλόμενη και κλιμακούμενη, δεν είναι εύκολο να διατυπωθεί η επίλυσή της, μέσα από ένα κείμενο. Όμως είμαι πεπεισμένος, πως οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια συμφωνία όλων μας, με στόχο την άμεση εφαρμογή τους.
Τέλος, θέτοντας μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα ως προς την εφαρμογή τους, θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνέχεια των προηγούμενων προτάσεων, το ακόλουθο τρίπτυχο:
11. Για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, άμεση εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Μπορούν π.χ. να υλοποιηθούν με συγχρηματοδότηση από το δήμο σε ποσοστό 20%, σε παλιές κατοικίες προ του 1989, εκτεταμένα προγράμματα μόνωσης του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού κτιρίων, σε κουφώματα, εξωτερικούς τοίχους και στέγες, καθώς και εφαρμογές ήπιας γεωθερμίας.
12. Ενημερωτικές και προωθητικές ενέργειες του Δήμου, με στόχο την αλλαγή του προσανατολισμού των επιχειρήσεων και της αγροτικής παραγωγής. Ενίσχυση της ποιοτικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με κατεύθυνση προς προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας. Πολύ σύντομα θα περάσουμε από την κοινωνία της αφθονίας, στην κοινωνία των τοπικών αγορών της ποιότητας. Αν η τοπική οικονομία προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα αυτά δεδομένα, θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος.
13. Ενεργοποίηση νέων επενδύσεων μέσω του Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών (Κ.Υ.Ε.) και των Αναπτυξιακών Εταιριών.
Πιστεύω ότι με συντονισμένη δράση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας και καινοτόμες πρωτοβουλίες, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας, αμβλύνοντας τις συνέπειες της κρίσης τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.

32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βάλε μια δημοσκόπηση στο blog σου ή στο facebook, για τις Φυλακές...

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΦΙΛΕ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ.ΚΑΠΟΙΑ ΔΕ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΕΦΙΚΤΑ ΠΧ ΤΟ 11. ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΑΝΑΛΩΝΕΣΑΙ ΣΕ ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ. ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑ ΜΗ ΜΑΣΑΣ. ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ Ν ΑΠΑΝΤΑΣ.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Τι λες ρε μεγάλε?? Εδώ η δημοτική αρχή τα έχει όλα "εν τάξει". Τολμάς και κάνεις και προτάσεις? Και τώρα με τη συρρίκνωση των παραταξιακών μελών να δεις τι γρήγορα που θα υλοποιούνται όλα. Έφυγαν κακήν κακώς αυτοί που έβαζαν τρικλοποδιές στον "Σας αγαπώ" Δήμαρχο.
Ποιος θα τα εκτιμήσει και θα τα δει σοβαρά αυτά Λευτέρη? Όσες προτάσεις και να κάνεις όλοι θα κοιτούν τους διαφωνούντες και θα χάνουν την ουσία.
Καλή η προσπάθεια, αλλά δυστυχώς...
Σάββας

Ανώνυμος είπε...

"Συμφωνία μετά από διαβούλευση απ’ όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για συναινετικές διαδικασίες παραχώρησης κατάλληλων οικοπέδων και την άμεση έναρξη των ΣΔΙΤ που αφορούν στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής."
ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΉΣΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ Δ.Σ. ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ? ΕΔΩ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΝΕ! Ο ΚΥΡΓΙΑΝΝΗΣ & Ο ΛΥΤΡΑΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΤΑΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ.
ΟΧΙ ΟΤΙ Τ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΒΕΒΑΙΑ..
ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ. ΚΑΙ ΛΕΩ ΔΗΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΨΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

{Ενίσχυση της ποιοτικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με κατεύθυνση προς προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας. Πολύ σύντομα θα περάσουμε από την κοινωνία της αφθονίας, στην κοινωνία των τοπικών αγορών της ποιότητας.}

πολύ ωραίο ακούγεται, θέλω αν μπορείς Λευτέρη, να εμβαθύνεις λίγο σ’αυτό, γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό, όπως και τα υπόλοιπα

outsider

Ανώνυμος είπε...

Diavazo to keimeno & akouo tin analisi sou apo to thraki net. Auto tha pei sygxronismos. Den exases xrono. Poli kalo gia na ginei alithino. Min ksypnate ton Dimarxo.. Koimatai..

Ανώνυμος είπε...

Σιγά να μη μοιράζει και φυλλάδια στο δρόμο ο Δήμος για χάρη των επαγγελματιών. Οι ίδιοι οι επαγγελματίες διώχνουν τον κόσμο στην Τουρκία και την Βουλγαρία. Μας κοροϊδεύουν κανονικά. Αυτό για το πέμπτο θέμα.. Το ένατο όμως είναι αυτό που λέμε όλοι και συμφωνούμε ομόφωνα. ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΥΓΥΡΙΑ. Και μας τα φορτώνουν χωρίς να μας ρωτήσουν και τα πληρώνουμε μέσω ΔΕΥΑΟ ή Δημοτικών Τελών.. ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ!

Ανώνυμος είπε...

thimithikes hamalidi na kaneis krtitiki kai protaseis? pou hsoyn toso kairo hamenos? Mono stou Makiavelli sxoliazes..

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα τ άλλα, αν και δε νομίζω ότι είναι όλα εφικτά. Το 13ο δε το κατάλαβα καθόλου.. Κάνε καμιά ανάλυση..

Ανώνυμος είπε...

Για την παραίτηση Καραμανίδη τι έχεις να πείς? Πως τη σχολιάζεις??

Ανώνυμος είπε...

Και για τις φυλακές, ποια είναι η αποψη σου? Ξέχασα να το ρωτήσω μαζί με του Καραμανίδη την παραίτηση..

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΩ ΕΓΩ. ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΑ ΑΜΑΞΑΚΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ? ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΒΟΥΣ? ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΉΡΙΟ? ΟΛΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ? Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕ ΜΑΣ ΕΠΙΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΟΠΟΥ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. ΟΛΑ Τ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ. ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ..

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ? ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ.
ΦΑΓΑΝΕ ΦΑΓΑΝΕ ΦΑΓΑΝΕ.. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!! ΔΩΣΤΕ ΧΡΗΜΑ ΣΤ ΔΗΜΟ..

Ανώνυμος είπε...

Giati den fa;inontai ta sxolia? De ta dhmosieyeis? Exv vra pou sxoliasa kai mallon de thes na to valeis..

Ανώνυμος είπε...

Προτάσεις επί παντός επιστητού μπορεί να κανει ο καθένας... Πόσες από αυτες τις προτάσεις σου πιστευεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ οτι ειναι υλοποιήσιμες (όχι μονο σε ενα Δημο σαν αυτον της Ορεστιάδας, αλλα σε κάθε Δήμο...)
Δέχομαι οτι υπαρχουν και μερικοί στο Δήμο που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν και όχι απλώς να "φάνε", όπως οι περισσότεροι, αλλά τουλάχιστον η προσφορά τους να είναι πάνω σε υλοποιήσιμες προτάσεις.
Τελειώνοντας θέλω να πω οτι προσωπικά είμαι υπερ των Φυλακών, αν ποτέ γίνουν...

Ανώνυμος είπε...

Στου makiavelli υπαρχει θεμα για τις φυλακες. Θελουμε να πάρεις θεση με ενα ναι ή ενα όχι.

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Το θέμα "Δημιουργία φυλαμκών" πολύ κακώς ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μάλιστα με ιδιαίτερη προχειρότητα και χωρίς προετοιμασία.
Εκτιμώ ότι πριν να έρθει στο Συμβούλιο θα έπρεπε να προηγηθεί μια ευρεία διαβούλευση με επαγγελματικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και συγδικαλιστικούς φορείς του τόπου μας.
Αν μάλιστα κριθεί αναγκαίο, καθώς μια τέτοια προοπτική θα "στιγμάτιζε" την πόλη, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε σαν έσχατη λύση τη διαδικασία δημοψηφίσματος η οποία προβλέπεται από τον Δημοτικό Κώδικα.
Είναι επικίνδυνο, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να καταγράφονται αβασάνιστα μόνο τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν, οικονομικά βασικά. Το κοινωνικό κόστος, οι επιπτώσεις στην πορεία και τη λειτουργία της πόλης πρέπει να καταγραφούν και να εξεταστούν με λεπτομέρια και ψυχραιμία.
Εύχομαι τελικά να επικρατήσει η σύνεση.
Η δική μου θέση είναι αρνητική στην προοπτική δημιουργίας "Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης", όπως σήμερα λέγονται.
Η δυστυχία είναι ότι ο Δήμαρχος έφερε εσπευσμένα το θέμα για να αλλάξει την τοπική πολιτική ατζέντα. Να μην ασχολείται κανείς με την πολιτική του ανικανότητά και τα εσωτερικά προβλήματα της παράταξής του που επηρεάζουν τη λειτουργία της πόλης. Δυστυχώς έχει αρχίσει η πόλη να ασχολείται μόνο με αυτό το θέμα, της δημιουργίας των φυλακών. Κρίμα!
Προτείνω πέρα απ' αυτό το ζήτημα να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε. Αυτά που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Αναφέρομαι στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην περιοχή μας και τι πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως επαγγελματικοί φορείς, για να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της. Είναι κατα την προσωπική μου άποψη ένα θέμα που δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Λευτέρη. Σε άλλα τοπικά blog σκοτώνονται για το ποιος είναι ποιο άχρηστος από τον άλλο. Γράφονται τόσο χρήσιμα πράγματα από τους ιδιοκτήτες των blog, και με τα τα σχόλια απαξιώνουν όλα τα άρθρα. Είναι ντροπή να συμβαίνει αυτό. Οι παρατηρητές έχουμε βαρεθεί να τα βλέπουμε. Το γράφω εδώ, διότι αν μπω και το γράψω αλλού, θα με πάρουν με τις .. πέτρες.
Συνεχίστε την καλή δουλειά, με προτάσεις και ιδέες και μην ασχολείστε με τις κασσάνδρες. Απορώ ακόμη, τι περιμένουν οι υπόλοιποι και δε βάζουν φίλτρα..

Ανώνυμος είπε...

To thema ton fylakon einai poli simantiko. Ego eimai yper autou me proypoueseis bebaia. Na min einai konta sthn poli, ti eidoys fylaki tha einai, posa atoma tha apasxolei klp. Vlepo oti yparxei mia anastatosi sthn koini gnomi kai oi perissoteroi einai arnhtikoi. Tha eprepe na eksetastei to thema dieksodika, na dothoun oi aparaithtes eksigiseis stous polites, & meta na ginoun ta galop.

Ανώνυμος είπε...

Τζάμπα τα γράφεις Λευτέρη. Πολύ ωραίες προτάσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν και κάποιες να υλοποιηθούν, και αντ' αυτού όλοι ασχολούνται με τις φυλακές. Τελείως ουτοπιστικό θέμα. Έχεις δίκιο. Τα κατάφερε ο Δήμαρχος κι αποπροσανατόλισε την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα.Πολύ κρίμα για την πόλη.Τελικά, έχουμε το Δήμαρχο που μας αξίζει.Θλιβερή διαπίστωση για ακόμη μια φορά..

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που είσαι κατά των φυλακών. Δεν το κατάλαβα στο ΔΣ. Νόμιζα ότι θα πήγαινες κόντρα στους Παπαϊωάννου & Κυργιάννη. Τελικά όλο εκπλήξεις είσαι. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ. Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΦΙΚΗ.
Καλές οι προτάσεις, στο σωστό χρόνο.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΑΦΥΠΝΙΣΟΥ
Σώπα, μη μιλάς! - Αζίζ Νεσίν
…………………………
Τα πρώτα λόγια που άκουσα από παιδί,
έκλαιγα, γέλαγα, έπαιζα, μου λέγανε:"σώπασε".

Στο σχολείο μού κρύψανε την αλήθεια τη μισή, μου λέγανε :
"Εσένα τι σε νοιάζει; Σώπα!"
………………………………….
Αργότερα φωνάζανε οι προϊστάμενοι:
"Μη χώνεις τη μύτη σου παντού, κάνε πως δεν καταλαβαίνεις ,σώπα"
Παντρεύτηκα, έκανα παιδιά, η γυναίκα μου ήταν τίμια κι εργατική
και ήξερε να σωπαίνει.
Είχε μάνα συνετή, που της έλεγε "Σώπα".

Σε χρόνια δίσεκτα οι γονείς, οι γείτονες με συμβουλεύανε :
"Μην ανακατεύεσαι, κάνε πως δεν είδες τίποτα. Σώπα!"
………………………………………………………..
Σώπα ο ένας, σώπα ο άλλος, σώπα οι επάνω, σώπα οι κάτω,
σώπα όλη η πολυκατοικία και όλο το τετράγωνο.
……………………………………………….
Στόμα έχουμε και μιλιά δεν έχουμε.
Φτιάξαμε το σύλλογο του "Σώπα",
……………………………………………
Μεγάλη τέχνη αυτό το "Σώπα".

Μάθε το στη γυναίκα σου, στο παιδί σου, στην πεθερά σου
κι όταν νιώσεις ανάγκη να μιλήσεις ξερίζωσε τη γλώσσα σου
……………………………………………………………..
Κόψε τη γλώσσα σου, κόψ' την αμέσως.
Δεν έχεις περιθώρια.
Γίνε μουγκός.
………………………………………..
Για να είσαι τουλάχιστον σωστός στα σχέδια και στα όνειρά μου.
Ανάμεσα σε λυγμούς και σε παροξυσμούς κρατώ τη γλώσσα μου,
γιατί νομίζω πως θα'ρθει η στιγμή που δεν θα αντέξω
και θα ξεσπάσω και δεν θα φοβηθώ και θα ελπίζω
και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω με ένα φθόγγο,
με έναν ψίθυρο, με ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει:
ΜΙΛΑ...!

Ας σταματήσουμε, λοιπόν, τη σιωπή μας κι ας μιλήσουμε. Ας αρθρώσουμε λόγο. Όχι μόνο να αρθρώσουμε λόγο, αλλά και να δράσουμε. Ας δράσουμε, αλλά κι ας αντιδράσουμε. Ας αντιδράσουμε σ’ αυτά που γίνονται και δεν ικανοποιούν τους συμπολίτες μας και την κοινωνία, τους κατοίκους της περιοχής μας, αλλά και τα παιδιά μας. Ας αντιδράσουμε σ’ αυτά που διαπράττονται και δεν μας τιμούν, αλλά και σ’ αυτά που δεν γίνονται και θα μπορούσαν να γίνουν για την ανάπτυξη της περιοχής μας και για τη διατήρηση, προστασία ή και βελτίωση του φυσικού μας περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.
Ας εκφραστούμε κι ας παρέμβουμε ενεργά σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής μας στο Δήμο και γενικότερα στην περιοχή μας.
Ας επιδιώξουμε τη λύση των προβλημάτων που δημιουργούνται στον τόπο μας.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αδρανούμε, γιατί διαπιστώνουμε, καθημερινά, ότι:
 οι κυβερνώντες προτιμούν τους παθητικούς πολίτες (είναι πιο εύκολο να εξουσιάζουν υπάκουους ή αδιάφορους πολίτες). Η δημοκρατία, αντίθετα, έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες.
 αντίθετα με την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία οι σημερινοί άρχοντες εκλέγονται λόγω της άριστης εκμετάλλευσης των πολιτικών μηχανισμών καθώς και των ευκαιριών ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος, τα συμφέροντα του οποίου δεν ταυτίζονται με τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας.
 η πολιτική ασυνέπεια αποθαρρύνει τους πολίτες να ασχοληθούν με τα κοινά
 λαμβάνονται αποφάσεις των διοικήσεων ερήμην και χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών που πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση μ’ αυτές
 αναδεικνύονται εκπρόσωποι «χαλαροί» που με τη σειρά τους αναδεικνύουν ως μείζονα τα ζητήματα ύφους κι αποφεύγουν επιμελώς τα ζητήματα ήθους
 επικρατεί η νοοτροπία ότι το κράτος είναι «αγελάδα για άρμεγμα», ότι το δημόσιο χρήμα είναι «τζάμπα» και το χρήμα του Δήμου είναι κρατικό και ξένο
 κυριαρχεί η μεροληπτική συμπεριφορά προς φίλους και συγγενείς που οδηγεί στην αναξιοκρατία
 υπάρχει γενικά η ηττοπάθεια, η πεποίθηση ότι «τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει», η νοοτροπία του «ας βγάλει άλλος το φίδι από την τρύπα», η έλλειψη ανάληψης ευθυνών (πάντα κάποιος άλλος φταίει, ποτέ εμείς)
 αναδεικνύεται ο αυταρχισμός και η έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας
 η πόλη αυξάνει τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς, την περιθωριοποίηση, τη φτώχεια, τη συρρίκνωση της Δημοκρατίας, την εξορία της λαϊκής συμμετοχής
 φτάσαμε στην ολοένα και μεγαλύτερη καταπάτηση ή παραχώρηση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου για την «αξιοποίησή τους», αντί για τη συντήρηση και ανάπτυξή τους
 ελλείπει, τελείως, η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής μόλυνσης ή επιβάρυνσης του περιβάλλοντος
 είναι ανύπαρκτα τα προγράμματα ανακύκλωσης χαρτιού, αλουμινίου, μπαταριών, ενώ διατηρούνται και πολλαπλασιάζονται οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα στα σπίτια και τα σχολεία μας, κ.ο.κ
Η σημερινή κρίση αξιών και θεσμών είναι αναμφισβήτητη. Η οικονομική κρίση (εσωτερική) επήλθε και μας περιμένουν χειρότερα λόγω της διεθνούς κρίσης.
Η ελληνική κοινωνία μεταμορφώθηκε,
από κοινωνία παραγωγών, η οποία επιβραβεύει τα πραγματικά επιτεύγματα, τιμωρεί τα λάθη και τις παραλείψεις, αναδεικνύει τους χρήσιμους και τους άξιους και το κοινό (κοινωνικό) συμφέρον προηγείται του προσωπικού (ατομικού) συμφέροντος,
σε μια κοινωνία παθητικών τηλεθεατών, η οποία ζει με την εικονική πραγματικότητα, κρίνει με κριτήρια επικοινωνιακής απόδοσης, παράγει πολιτικά σχήματα που δεν διαταράσσουν τη μακαριότητά της, επικροτεί ή ανέχεται την αναξιοκρατία και “επιβάλλει” το ατομικό συμφέρον αντί του κοινού (κοινωνικού) συμφέροντος.
Το πισωγύρισμα οποιασδήποτε κοινωνίας, όπως, όμως, και η πρόοδος, είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης κρίσης. Κρίσης Παρακμής ή Ακμής.
Ας προσπαθήσουμε να “δούμε” τη σημερινή κρίση ως κρίση Ακμής που θα μας οδηγήσει πάλι μπροστά, πάλι στην παραγωγική κοινωνία.
Ας αφυπνιστούμε όλοι μας κι ας δραστηριοποιηθούμε ως ενεργοί πολίτες για να συμβάλλουμε στη διεύρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας, στην ανάπτυξη της συμμετοχικής δημοκρατίας, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην ανάπτυξη της πολιτικής και πολιτισμικής μας κουλτούρας και της συλλογικής δημιουργίας.
Ας προωθήσουμε την πολιτική προς όφελος των πολλών κι ας επιδιώξουμε ν’ αντικαταστήσουμε το “Εγώ” με το “Εμείς”.
Ας τολμήσουμε να διακινδυνεύσουμε την ησυχία μας φροντίζοντας για τα κοινά, να αντιπαρατεθούμε με την εξουσία, να αντιλέξουμε στους άρχοντες, όπου χρειάζεται. “Πάντα κατ έριν γίνεται” έλεγε ο Ηράκλειτος. Και ο Ισοκράτης τονίζει: «Βλέπουμε πως η πρόοδος των τεχνών και όλων των άλλων δεν γίνεται απ’ αυτούς που εμμένουν στην καθεστηκυία τάξη, αλλά από αυτούς που τολμούν να κινούν πάντοτε κάτι από τα μη καλώς έχοντα».
Ας ξεκινήσουμε την ανατροπή της στασιμότητας. Ας επιβάλλουμε την ανάπτυξη του τόπου μας. Γιατί οι πολίτες του Δήμου δυναμώνουν την πόλη. Κρατύνει, Δήμος την πόλιν.
“έπιασαν τους συνδικαλιστές και δεν φώναξα γιατί δεν είμαι συνδικαλιστής
έπιασαν τους φοιτητές και δεν φώναξα γιατί δεν είμαι φοιτητής
έπιασαν τους εργάτες και δεν φώναξα γιατί δεν είμαι εργάτης
κι όταν ήρθαν να με πιάσουν κανείς δεν υπήρχε να φωνάξει!”
(Μάρτιν Νίμελερ, Γερμανός πάστορας που πέθανε στο Άουσβιτς)


Κυρκούσης Θανάσης
Γεωλόγος―Εκπαιδευτικός

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ,ΚΑΛΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ,ΠΟΙΟΣ;
πΟΥ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΠΩΣ!!!!!(ασμα-ασματων)
ΓΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΙΣΤΕ ΡΕ......

Ανώνυμος είπε...

(α) Για να καταλάβω, πότε θα ήταν καλή περίοδος για να φέρει ο Δήμαρχος το θέμα των Φυλακών στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να μην κατακριθεί οτι το κάνει για παραπλάνηση??
(β) Τι ακριβως εννοουν όσοι μιλουν για "αναπτυξη της πολης", επισης δεν το εχω καταλαβει. Πολυ αοριστο ακουγεται..
(γ) Ποια υποβαθμιση θα φερουν οι Φυλακες, δεν μπορω να καταλαβω. Δεν μιλαμε για τα χρυσορυχεια, ουτε για πυρηνικο εργοστασιο. Ουτε καν για το εργοστασιο Ζαχαρης μιλαμε!!Αυτα ναι, υποβαθμιζουν την περιοχη.

Ανώνυμος είπε...

ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ,τους ΒΟΛΕΥΤΕΣ,ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ,αυτοι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (μας εχουν αναπ(ρ)υξει τοσο πολυ που δεν θελουμε τιποτα αλλο;
Τι ΔΕΒΖΟΣ,τι 10ετή αναπτυξιακά,τι πολιτιστικά κεντρα,τι θεατρα,τι εργοστάσια,τι κοινωφελής υπηρεσίες ,τι εργοστασια στο Τριγωνο,ΣΚΕΤΗ ΤΡΕΛΛΑ δηλ και μετα τους πειραζουν οι (τυχον και αν ποτε γινουν) οι Φυλακές.
ΦΘΑΝΕΙ ΡΕ ΤΟΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;

Ανώνυμος είπε...

την Τετάρτη που μας πέρασε , όχι ΧΘΈς , ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΌΛΗ ΜΑΣ
ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ , παρατηρώ οτι πέρασε απαρατήρητο , δεν το γνωρίζει κανείς παρά μονο , όσοι φρόντισαν να έρθουν . κατά καιρούς είχαμε αρκετές επικέψεις , χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε θετικά αποτελεσματα ,
αυτό όμως δεν σημαίνει οτιπρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια ,
θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον συμπατριώτη μας ΔΗΜΗΤΡΟΥΔΗ ΓΙΑΝΝΗ , καταγωγή απο τα ΔΙΚΑΙΑ , που επιμΈνει και δεν πτοείται.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

μπαβο ρε φιλε εισαι πρωτος και μεγαλος,αυτες ειναι προτασεις σε παραδεχομαι μονο με αυτο το τροπο η ορεστιαδα θα παει μπροστα δεν την σωζει τιποτα αλλο. επιτελους και ενας που σκεπτεται στο δ.σ. ολοι οι αλλοι ειναι λαμογια ουτε μιλανε και οταν μιλανε δεν ξερουν τι λενε .απορω με σενανε,πως τα σκεπτεσαι μπραβο κανεις σπουδαια δουλεια.
οπως και ο Κυρκουσης εσεις οι δυο μπορειται να πατε τον τοπο μπροστα .
προσπαθω να σας φανταστω κυρκουσης
δημαρχος εσυ αντιδημαρχος διοικητικων που ξερεις αριστα την διοιηκηση,γκοτζαμαν δικτυο εχεις
τον κανταριδη οικονομικων και προγαρμματισμου τριπλετα πρωτη.τον κουλη προεδρο .διωξτε τα λαμογια ειναι η τελευταια ευκαρια για την πολη.εσας θελουμε σε σας στηριζομαστε ειστε η ελπιδα του τοπου.
απογοητευμενος δημοτης

Ανώνυμος είπε...

εχει δικιο ο 20-3-09 ο πιο μπεσαλης ο πιο καθαρος ειναι ο μουζας δεν εχει φαει ενω οι αλλοι σκασανε και ειναι ξυπνιος δεν καταλαβαινει τιποτα με οραμα σχεδιο διαφανεια προχωραει την ορεστιαδα και τους καραγατσιανους μπροστα .μπραβο του.
και σε σενα με τις προτασεις οι μονοι ιακανοι ειστε εσεις οι δυο.

Ανώνυμος είπε...

απογοητευμενε πολιτη. αμ' τι αλλο εχεις χιουμορ. Ξέχασες το Σταματόπουλο Θ. των... έργων.Ωχ!

Ανώνυμος είπε...

20/3/09
ΑΝΩΝΥΜΕ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ; ΑΝ ΟΧΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥ ΚΛΕΦΤΗΣ

ΧΑΜΑΛΙΔΗ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙΣ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ;

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Έχεις δίκιο. Μου ξέφυγε το σχόλιο γι' αυτό και το διόρθωσα. Ευχαριστώ για την υπενθύμιση.