Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Εκτροπή της εξουσίας...

«Η απουσία πολιτικής για τον πολιτισμό συνάδει με το περιεχόμενο του πολιτικού πολιτισμού που επικρατεί στη χώρα. Βρισκόμαστε μπροστά σε πολιτικές πρακτικές που διακρίνονται για την υψηλή τους περιφρόνηση προς την κοινωνία και τους συντελεστές εκείνους που δεν προσφέρονται για πολιτική συναλλαγή ή δεν προσπορίζουν πολιτικό όφελος. Η χώρα, από την άποψη του πολιτικού πολιτισμού, θυμίζει σατραπεία, για να μην πω ότι το κράτος δίνει την εντύπωση χώρου που προσφέρεται για λαφυραγώγηση. Είμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα κράτος που έχει εκτραπεί του προορισμού του, που κατέχει αντί να υπηρετεί την κοινωνία. Πέραν όμως της διαπλοκής και της διαφθοράς, η απουσία ενός πολιτικού πολιτισμού που να προσιδιάζει στην ιστορία αυτού του τόπου -και θα έλεγα στο σημερινό του πολιτισμικό επίπεδο- αποτελεί το μείζον πρόβλημα».
Σταύρος Ξαρχάκος

Τι να σχολιάσει κάποιος μετά από αυτή τη δήλωση. Νομίζω είναι χαρακτηριστική και αντιπροσωπευτική.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ ΡΙΞΕ ( ΞΑΝΑ ) ΛΙΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΩΣ ΓΝΗΣΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

...ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ...Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Γ.Α.Π.

ΚΡΙΜΑ

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Δεν έχω σκοπό να ανατρέψω το κράτος φίλε μου.
Αν πρόσεξες το κείμενο που έβαλα, δεν είναι δικό μου. Είναι του Σταύρου Ξαρχάκου, συνθέτη και πρώην ευρωβουλευτή της Ν. Δημοκρατίας.

Ανώνυμος είπε...

Καλή η άποψη του πρώην ευρωβουλετή και του κατα κύριο επάγγελμα μουσικοσυνθέτη,βέβαια η άποψη αυτή είναι για ψιλή κουβέντα ανάμεσα στο 3ο και 4ο ποτό διότι αδυνατώ να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους ο κύριος αυτός δεν έκανε κάτι για να αλλάξει τα δεδομένα του πολιτικού μας πολιτισμού όσο ήταν ευροβουλευτής και προφανώς στέλεχος ενός, ασχετα ποιού, κόμματος. Ακολουθεί και αυτός την πεπατημένη μόνο όταν βρίσκεται σε απόσταση από τα τεκτενόμενα και σχολιάζει ως τρίτος λές και δεν ήταν αυτός μέρος του πολιτικού συστήματος. Βέβαια το μάλλον περίεργο είναι ότι υιοθετείς, αφού την ανάρτησες, την άποψη αυτή όταν εσύ βρίσκεσαι εντός και βιώνεις αυτόν τον πολιτικό πολιτισμό με σκοπό ποιόν να τον ανατρέψεις? και βέβαια πραγματικά μου δημιουργεί ερωτηματικά η εσχάτως ανατρεπτική σου διάθεση όταν είσαι και εσύ μέρος του συστήματος και επιμελώς αοριστολογείς χωρίς ποτέ να κατονομάζεις!!!Έτσι εννοείς την όποια επανασύσταση του κράτους ή της τοπικής πολιτικής σκηνής? ή μήπως επιδιώκεις έναν νέο πολιτικό πολιτισμό που θα έχει μήπως περισσότερη ευγένεια, περισσότερη αοριστολογία, περισσότερη και μεγαλύτερη ατιμωρησία, περισσότερη και μεγαλύτερη εξυπηρέτηση συμφερόντων. Θα ηθελα να μας το εξηγήσεις με απλά δικά λόγια διότι εγώ δεν είμαι σε θέση να κατανοήσω τις βαθυστόχαστες απόψεις κρατικοδίαιτων καλλιτεχνών, σε παρακαλώ μην κολλήσεις στον χαρακτηρισμό, και να μας πείς τελικά ποιές είναι οι απόψεις σου και οι δικές σου θέσεις και επαναλαμβάνω όσο το δυνατόν πιο απλά και κατανοητά. Ευχαριστώ για τη φιλοξενεία του σχολίου.

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Το ότι δεν κατονομάζω κάτι, επειδή δεν έχω βάσιμα ή επαρκή στοιχεία, δε σημαίνει ότι αοριστολογώ.
Το ότι είμαι ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι του πολιτικού συστήματος, είναι επιλογή κι επιθυμία μου, προσπαθώντας να συμβάλλω να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, στο πεδίο δράσης που κινούμαι. Είναι πολύ εύκολο να είσαι απ' έξω και να λες ότι θέλεις, χωρίς να δηλώνεις επωνυμία, να καταγγέλεις όποιον θέλεις χωρίς να έχεις στοιχεία, αλλά τι να πειράζει, αφού κανείς δεν ξέρει ποιος είναι αυτός που τα λέει.
Δε ονειρεύομαι ούτε έχω ουτοπίες. Το σύστημα δεν αλλάζει έτσι εύκολα. Το να διαπιστώνεις όμως κάτι, να το καταθέτεις, προσπαθώντας έτσι με πρόκληση να προβληματίσεις, ακόμη και να εκνευρίσεις κάποιους, για μένα είναι σημαντικό.
Επομένως, δε θα ακούσετε από μένα καταγγελίες χωρίς στοιχεία. Θα παλέψω, όσο μπορώ τουλάχιστον, για να αλλάξω προς το καλύτερο τα πράγματα.
Και φυσικά, άσχετα αν μερικές φορές χρησιμοποιώ πολιτικές τακτικές ευελιξίας σε κάποια θέματα, τουλάχιστον δε θα κρύβομαι.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΡΑΣΤΩ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Α Υ Τ Ο Ι ,ΠΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ,ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΨΗ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ.ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΠΑΡΩ ?


ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΑΡΧΑΚΟ ΕΙΠΕΣ ,,,ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΜΩΣ ΜΟΥΓΚΑ...

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΑ...ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ......ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΔΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ??ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ,,ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ '' ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ''ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ??

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Κοιτάς το δέντρο και χάνεις το δάσος. Είμαι αφελής νομίζεις να πιστεύω ότι μια κουβέντα (που είναι και άνιση μεταξύ μας, καθώς εγώ είμαι επώνυμος ενώ εσύ ανώνυμος), θα αλλάξεις ριζικά το σύστημα με μια αναφορά ονομάτων.
Είναι κουτσομπολίστικο να αναφέρεις μόνο ονόματα ενεργών πολιτικών. Πιστεύεις εσύ ότι κι οι πολίτες οι οποίοι είναι ενταγμένοι σ' ένα σύστημα διοίκησης, δε συμμετέχουν στην εκτροπή της κοινωνίας μας σε σήψη; Κι εσύ πιθανόν αποτελείς μέρος του συστήματος, που επειδή είσαι βολεμένος, κάθεσαι και ζητάς να δεις κεφάλια στη λαιμητόμο.
Αυτό που αναφέρω, ξέρω ότι δε γίνεται. Ούτε μπορώ εγώ να διαλύσω το κράτος για να ξαναγίνει κι ούτε επιδιώκω αυτό. Ήθελα να δείξω απλά πόσο άσχημα είναι τα πράγματα σήμερα. Στόχος μου είναι να μπορέσω αναδυκνείοντας αυτό το ζήτημα, να συζητήσω με ανθρώπους κι όλοι μαζί να συμβάλλουμε ώστε να αλλάξουν πράγματα, μέσα από τη δημοκρατία που ζούμε, ξεκινώντας από τον εαυτό μας κι όχι απ΄ τους άλλους.
Δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις για τον Παπανδρέου. Δεν αναφέρθηκα καθόλου σ' αυτόν.
Η πολιτική μου τοποθέτηση είναι γνωστή, αλλά σε τι έχει να κάνει αυτό με τις αναρτήσεις μου. Συγνώμη αλλά δεν το κατάλαβα.

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ,ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙΣ (ΠΑΣΟΚ) ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ.Ο ΚΟΣΚΩΤΑΣ.Η ΡΟΖ ΒΙΛΑ,ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ,ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΩΝ ,ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΤΟΥ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ ,ΤΟΥ ΜΑΝΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΝΤΑ,ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.ΤΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ...ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΑΠΛΆ ΠΟΣΟ ΑΣΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ.....ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ,ΦΙΛΕ ΛΕΥΤΕΡΗ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙΣ.ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ....ΛΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Μ'ΑΥΤΟΝ.ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ ΑΠΛΑ ,ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΑΣΟΚ,ΑΝΩΝΥΜΑ...ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΑΝ ΠΑΣΟΚΟΣ..ΑΝ ΜΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ.....
1...ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ..ΟΤΙ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ,ΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ,ΚΡΙΣΗ ΗΘΙΚΗ.....
2....ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΦΟΡΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ..

ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ..
ΥΣ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ 22/7/08 12:37πμ

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ Η Μ Ι Ζ Α ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ