Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Ομιλία στον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2007

Κύριε πρόεδρε.
Αγαπητοί συμπολίτες παρευρισκόμενοι και τηλεθεατές.
Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στους πολίτες για να εκφραστούν και να ρωτήσουν τη Δημοτική Αρχή για οτιδήποτε κρίνουν αυτοί. Είναι η μοναδική θεσμική διαδικασία μία φορά το χρόνο, όπως προβλέπεται από το νόμο, με αυτό το δικαίωμα προς τους δημότες.
Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τον απολογισμό και τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής του κυρίου Μουζά.
Το πρώτο έτος με εσάς στο τιμόνι του Δήμου είναι πραγματικά απογοητευτικό.
Αλήθεια κύριε Δήμαρχε, διαγώνισμα θα γράψουμε για τον αριθμό των εγγράφων που πρωτοκολλήθηκαν το 2007 ή ήταν τρομερή επιτυχία ο αριθμός των εγγράφων και το αναφέρετε;
Ο κόσμος σας επέλεξε ως κάτι καινούργιο κι ελπιδοφόρο, όμως εσείς ρίξατε τον πήχη πολύ χαμηλά. Εξαιρώντας τη ΔΕΥΑΟ, η οποία έχει συνήθως ετοιμότητα μελετών για χρηματοδότηση έργων, τα έργα που εντάξατε στο 3ο ΚΠΣ, είναι ψίχουλα.
Πάντως ενδιαφέρον θα έχει να κάνουμε ένα flash back σε διάφορους τομείς:
Εργαζόμενοι
Μαύρες ημέρες περνούν οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Ορεστιάδας, καθώς συστηματικά δεν πληρώνονται. Εργαζόμενοι στην ΔΕΠΑΟ, στην Αναπτυξιακή, στην Δημοτική Ραδιοτηλεόραση έχουν να λαμβάνουν πολλών μηνών μισθούς. Όσο για τα ένσημα του ΙΚΑ, να μην πούμε καλύτερα τίποτα. Είναι ντροπή για εσάς που σας αρέσει να λέτε τους εαυτούς σας «νοικοκυραίους» στον Δήμο Ορεστιάδας.
Έργα
Το τεχνικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε το έτος 2007 στο συνταρακτικό ποσοστό 20% περίπου. Πραγματικά αυτό ήθελε προσπάθεια για να το πετύχετε.
Καμιά διεκδίκηση χρημάτων για την κατασκευή της πλατείας.
Καμία διεκδίκηση χρημάτων για να αξιοποιηθεί ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Σταθάτου, παρά μόνο συνεχείς παραχωρήσεις για να γεμίσει με κτίρια.
Καθαριότητα – Πράσινο
Απόλυτη εγκατάλειψη στο πράσινο. Πάρκα και παρτέρια εγκαταλειμμένα. Η πόλη βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που ήταν ποτέ.
Διακρατικές Σχέσεις
Οι διακρατικές σχέσεις του Δήμου Ορεστιάδας έπαψαν προ πολλού να υπάρχουν.
Αθλητισμός
Είναι ίσως ο τομέας ο οποίος πήγε καλά, καθώς καταβλήθηκε προσπάθεια για να βελτιωθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις ή να πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις κι οργανώσεις. Άρχισε να λειτουργεί η Προγραμματική Σύμβαση και να εισρέουν χρήματα στο Δήμο.
Σημαντική υστέρηση όμως παρουσιάζει κι αυτό με ευθύνη του Δημάρχου, η λειτουργία του κολυμβητηρίου.

Όσον αφορά σε άλλα κατορθώματα θα αναφέρω ενδεικτικά:
• Υπερβολικές αυξήσεις στα τιμολόγια των πολιτών για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (νερό, κτλ).
• Η Δημοτική Αρχή απουσιάζει από τα Κέντρα λήψης αποφάσεων του Νομού Έβρου (ΤΕΔΚ, Αναπτυξιακή Βορείου Έβρου) και περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου.
• Δεν έγινε καμιά αναδιάρθρωση στις Υπηρεσίες του Δήμου. Ούτε σε προσωπικό, αλλά ούτε και σε κτιριακές υποδομές. Απολύτως τίποτα.
• Την προβολή του Δήμου την έχουν αναλάβει προς τιμήν τους οι διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι που κάνουν φιλότιμες προσπάθειες, οι οποίες όμως στερούνται συντονισμού.
• Ως δήμος δεν έχουμε ούτε το παραμικρό έντυπο προβολής για τους επισκέπτες ή την προσέλκυση τουριστών.
• Δεν έγινε καμιά προετοιμασία στα Νομικά Πρόσωπα του δήμου για κατάργηση ή μετατροπή τους.
• Αποδυναμώθηκε και απαξιώθηκε απόλυτα η Δημοτική Τηλεόραση, καθώς όχι μόνο δεν υποστηρίχθηκε, όχι μόνο εγκαταλείφθηκε στην τύχη της, αλλά αφέθηκε έρμαιο των εξελίξεων, χωρίς καμιά προστασία, δίχως σχεδιασμό.

Διαπράττεται έγκλημα αυτή τη στιγμή με την υπόθεση των Σφαγείων. Δεν φροντίσατε να γίνει αλλαγή στη νομική μορφή τους, ώστε να είναι επιλέξιμος φορέας και να χρηματοδοτηθεί για εκσυγχρονισμό κι επέκταση. Εύχομαι η ολιγωρία σας να μην αφήσει το Β. Έβρο χωρίς σφαγεία.
Δεν κάνατε καμιά προσπάθεια για να ενταχθεί ο καποδιστριακός δήμος στον άξονα 3 και 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα γνωστά Leader και ΟΠΑΑΧ. Κι η ιστορία αυτή αφέθηκε μόνο στα υπηρεσιακά έγγραφα της Αναπτυξιακής εταιρείας.
Το έτος 2007 αλλά και το 2008 είναι έτη ιδιαίτερα σημαντικά για την προετοιμασία ενός φορέα ώστε να έχει ωριμότητα μελετών για κατασκευή έργων από το 4ο ΚΠΣ (ΕΣΠΑ). Κύριε Δήμαρχε, μπορείτε να μου πείτε έστω και ένα έργο για τα οποία έχετε απόλυτη ωριμότητα, ώστε να διεκδικήσουμε την υλοποίησή τους όταν αυτά προκηρυχθούν από το αντίστοιχο πρόγραμμα.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο Ορεστιάδας πετύχατε το ακατόρθωτο. Από ολιγωρία και πολιτική ανικανότητα, καταφέρατε να χαθούν από το ταμείο της τράπεζας, καθώς επιστράφηκαν ως μη αξιοποιήσιμα, 1.5 εκατ. Ευρώ.
Ο δήμος Ορεστιάδας παρακολουθεί με απάθεια την 4η έδρα του Πανεπιστημίου, δίχως να έχει καμιά ουσιαστική συμβολή στη στήριξη της λειτουργίας καθώς και στη διεύρυνσή του. Είναι γνωστή πια η απόφαση της Συγκλήτου ότι έχουν εγκριθεί 2 σχολές στην Ξάνθη και 2 στην Κομοτηνή. Ο Δήμος Ορεστιάδας, όπως και κάθε δήμος εκπροσωπεί ευρύτερα την τοπική κοινωνία και με αίτηση διεύρυνσης δείχνει και τη συναίνεση αυτή. Δεν έχει γίνει όμως καμιά αίτηση διεύρυνσης ούτε στη Σύγκλητο ούτε στο Υπουργείο Παιδείας.
Θα κλείσω με το θέμα της Αστικής Συγκοινωνίας, καθώς ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, το αντιμετωπίσατε με μεγάλη προχειρότητα. Περάσατε νύχτα το θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης, δίχως κανένα σχεδιασμό, χωρίς προγραμματισμό και μελέτες.
Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω στοιχεία, κι ακόμη περισσότερα, δείχνουν την απάθεια με την οποία αντιμετωπίζετε, τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν το Δήμο μας.

Ευχαριστώ.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΣΤΟ ΔΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΙΔΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΥΤΙ ΑΡΑΓΕ?
ΑΠΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ Ο ΜΟΥΖΑΣ
Α-ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ (ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ)
ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΧΛΟΟΚΟΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΥΡΕΥΤΑ
3-ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ
4- ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ (ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΑ ΟΡΕΣΤΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ )
5-ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ...

Ανώνυμος είπε...

Οποιος δε διάβασε το άρθρο της Γκαρά Νατάσας στην ΜΕΘΟΡΙΟΣ δεν μπορεί να έχει σφαιρική ενημέρωση γύρω απο τον απολογισμό του Δημάρχου της Ορεστιάδας.


Συγχαρητήρια Νατάσα

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Νατάσσα. Αυτό δεν ήταν κείμενο, ήταν καταπέλτης.
Να διαβάσετε όλοι το άρθρο - καταγραφή του συμβουλίου που αφορούσε τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, στη Μεθόριο.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΙΖΩ κ ΧΑΜΑΛΙΔΗ ΟΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΙ ΠΩΣ ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΕΣΤΕ... ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΥΤΟ?Ή ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΜΑΣ "ΒΟΛΕΥΕΙ"?ΤΕΛΕΙΩΣ ΦΙΛΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ/ΑΠΟΡΙΑ..
Κ ΝΑΙ ΓΡΑΦΩ Κ ΕΓΩ ΑΝΩΝΥΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ..

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Παραπέμπω σε παλαιότερη ανάρτησή μου η οποία αναφέρει ότι δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια. Θα διαγράφονται όμως ανώνυμα σχόλια στα οποία υπάρχουν κατηγορίες για τρίτα πρόσωπα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΙ ΜΕΝΕI ;
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΙΔΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ;ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΡΑΨΕ Η ΝΑΤΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΥΡΙΟ ;
ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ ΚΡΙΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ;
AYTO ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ;
ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑΚΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ σε εθνικό ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ;
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ...ΤΑ

...ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
...ΠΑΡΤΟΝ ΛΙΖΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΟ ΚΟΡΝΙΖΑ...

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Δεν είναι θέμα λογοκρισίας φίλε μου. Το ζήτημα είναι ότι το μπλοκ το δικό μου είναι επώνυμο. Δεν μπορεί απλά κάποιος να καταγγέλει ή να κατηγορεί κάποιον ανώνυμα. Άσχετα αν έχει δίκιο ή όχι. Τουλάχιστον όχι μέσα από το δικό μου μπλοκ. Μόνο με πλήρη στοιχεία. Έτσι δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα. Η Νατάσσα έγραψε ένα άρθρο επώνυμα.
Ελπίζω να με καταλαβαίνεις.

Ανώνυμος είπε...

Όποιος έχει τα κότσια και πει τα πράγματα με τ όνομα τους και κατεβάσει ένα συνδιασμό άσχετα με κομματικές επιρροές, να είσαι σίγουρος ότι θα εκτιμηθεί απο τον κόσμο. Η Νατάσσα Γκαρά έκανε το αυτονόητο. Γιατί αυτά πρέπει να λέγονται μόνο απο αυτούς που δεν έχουν σκοπό να κατέβουν στην πολιτική και όχι απο εσας που έχετε φιλοδοξίες για ένα καλύτερο αύριο? Κανένας Δούκας και κανένας Πετρίδης ή όποιος άλλος σας κάνει πόλεμο δε θα το πετύχει. Απλά μην τους φοβάστε.. Διαφορετικά θα μπέιτε στο σύστημα και θα είστε ένα απο τα ίδια..

Ανώνυμος είπε...

αν κ το θεμα μας δεν ειναι η νατασσα η οποια πολυ καλα τα ειπε.. μην ξεχνατε ομως οτι κ η ιδια η νατασσα δεν ειναι εκτος πολιτικης.. ειναι σε μια νομαρχιακη επιτροπη νομιζω του συνασπισμου..

Ανώνυμος είπε...

πολιτικη ειναι καθε σχολιο κ παρατηρηση που εχει να κανει με τα κοινα...δυστηχως ή ευτηχως υπαρχοθν οργανωμενες δυναμεις κατω απο κομματικους τιτλους το οποιο στο τελος δεν σημαινει κ κατι..ετσι κ η νατασα γκαρα μπορει να εκφερει αποψη κ γνωμη απο καθε ποστο κ αποδηκνυει το ζηλο,την αγαπη κ την ιστορια της σε αγωνες για τον τοπο της για αλλη μια φορα...

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΛΕΥΤΕΡΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ.ΤΟ 90% ΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ Η ΕΧΕΙΣ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΔΕΙΑ Η ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΣΕ Η ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ Η ΜΟΝΔΕΡΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ?