Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού


Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα σ' αυτό που λέμε διοίκηση κι ακόμη περισσότερο δημόσια διοίκηση, είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Όταν κάποιος έχει άγνοια διαχείρισης ανθρώπων, αλλά κι ούτε έψαξε να μάθει κάποια στοιχεία για να είναι πιο αποτελεσματικός τουλάχιστον σ' αυτό που κάνει, τότε καταφεύγει σ' εκφράσεις υβριστικές, απειλητικές, υποτίμισης, υποβάθμισης, κτλ.
Άραγε, βρίζοντας, λοιδορώντας και απειλώντας, πιστεύει κάποιος ότι θα εμπνεύσει τους ανθρώπους που διοικεί να γίνουν πιο παραγωγικοί, πιο αποτελεσματικοί;
Κι αν δε βασιστεί κάποιος στο στελεχιακό δυναμικό που διοικεί, τότε πως ελπίζει ότι θα φέρει αποτελέσματα στο ρόλο που του έχει ανατεθεί;
Με αμφιβόλου ποιότητας εξωτερικούς συνεργάτες ή αρπακτικά που παραμονεύουν για να εξοφληθούν παρελθόντα γραμμάτια;
Σ' όλους τους τομείς εργασίας υπάρχουν καλοί και κακοί. Φιλότιμοι και "ωχαδερφιστές". Δεν είναι όμως όλοι ίδιοι. Δυστυχώς η άποψη αυτή στην εποχή μας, τείνει να γίνει δεδομένο. Όχι, δεν είναι όλοι ίδιοι.
Ούτε ειδήμων θέλω να το παίξω ούτε παντογνώστης. Έτσι όμως σίγουρα δε γίνεται διοίκηση. Ούτε στο δημόσιο τομέα, ούτε στο δήμο, ούτε και στις δημοτικές επιχειρήσεις.
Ο χρόνος όμως είναι ο μεγαλύτερος κριτής. Αυτός θα δείξει και θα αναδείξει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Και τα θετικά και τις αδυναμίες. Υπομονή.

4 σχόλια:

Homo Sapiens είπε...

Η επιλογή της πολιτικής ομάδας και η συγκρότηση του στελεχιακού δυναμικού στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης - και όχι μονο - είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη. Ο ορθολογιστής ηγέτης, ομαδάρχης κτλ απαντά με σαφήνεια στα εξής ερωτήματα: ποιους επιλέγει και γιατί, πότε το κάνει και με ποιο τρόπο..η διαδικασία πρέπει να υπερβαίνει την ικανοποίηση ειδικών σχέσεων συμφερόντων που αποφέρει πρόσκαιρα και συγκυριακά οφέλη και να βασίζεται σε πραγματιστικές αξιολογήσεις και μακροχρόνια προοπτική.
Αναμφίβολα, υπάρχει πρόβλημα και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι ορατό με συνέπεια την ανεπάρκεια και τα ισχνά αποτελέσματα.

Ανώνυμος είπε...

gia poies epiloges kai sygkrotisi omadas les
re file edo mexri tin teleytea
mera den mporoysan na kleisoun toys syndiasmous toys oi ypopsifioi
dimarxoi kai to megalitero problima to eixe o MOYZAS opoios
ithele ginotan ypopsifios.

giati o tsipras moy thimizei ton moyza olo kai pio poly....

o thoyriotis

Homo Sapiens είπε...

Ακριβώς αυτό λέω, πιθανόν δεν το κατάλαβες. Οι επιλογές και η συγκότηση ομάδας δεν αποτελούν αποφάσεις της στιγμής που απλά εξυπηρετούν συγκυριακές σκοπιμότητες. Απαιτούν χρόνο, συστηματική αξιολόγηση και συνεχή διάλογο. Αυτό που περιγράφεις αποτυπώνει τον ερασιτεχνισμό, την ανεπάρκεια και τη μυωπία στην αντιμετώπιση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα αγαπητε θουριωτη,θα ηθελα να σε ''βοηθησω'' και να σε κατατοπισω ως προς τον Τσιπρα που ειτε σκοπιμα διαβαλλεις,ειτε δεν ξερεις καν ποιος ειναι,αρα δεν δικαιουσαι να τον κρινεις.Λοιπον δεν επιτρεπεται να συγκρινεις τον κο Μουζα με τον Τσιπρα,διοτι ο Μουζας ειναι χθεσινος και θα κριθει απο την πορεια του(η οποια αν θελεις την γνωμη μου βλεποντας τα εργα και τις ημερες του απο μακρια και μη εχοντας καποιο συμφερον εκει πανω πια,μαλλον θα φερει την αγαπημενη Ορεστιαδα μας,αρκετα χρονια πισω).Ενω ο Τσιπρας εχει πισω του μια σειρα αγωνων γυρω στα 20 χρονια,ξεκινωντας απο τα μαθητικα συμβουλια και περνωντας απο ολα τα σταδια και θεσεις νεολαιας,πολιτικης και ψηφιζομενος πανω απο το 10 % των δημοτων της Αθηνας.Εχει δοκιμασθει λοιπον κι εχει επιδοκιμασθει η σταση του κι η πορεια του,στην διαρκεια τοσων χρονων,παραλληλα με τις σπουδες του και επικουρουμενος απο δεκαδες τεχνοκρατες συντροφους του,δοκιμασμενους και αυτους στην σκληρη πραγματικοτητα της χωρας μας.Μηπως πρεπει να σου θυμησω και την αναλογη πορεια των αλλων πολιτικων αρχηγων?Και ποσο γνωστες αυτης ειναι?Αυτος και μονο αυτος ειναι ο λογος που ολο κι περισσοτεροι ακολουθουν και τον πιστευουν λοιπον και η ελπιδα οτι θα δουν καποια ''ασπρη'' μερα.Αγαπητε ΛΕΥΤΕΡΗ σε παρακολουθω και ελπιζω να νοιαζεσαι ολο κι περισσοτερο γιαυτο το ξεχασμενο κομματι(στην κυριολεξια τωρα) την Ελλαδος και τους γνησιους ανθρωπους της.Πολλους χαιρετισμους και στον Κο Παπαιωαννου που τον ειχα καποτε και γυμναστη στον Α.Ο.Ο.Κωστας Πειραιας