Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Μέρες μνήμης ΜΟΡΦΟΥ

Για άλλη μια χρονιά ο δήμος Ορεστιάδας συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης του κατεχόμενου δήμου Μόρφου.
Φέτος πραγματοποιήθηκε η 29η αντικατοχική πορεία προς τη γενέτειρα πόλη των Μορφιτών και την ευρύτερη περιοχή.
Όραμα όλων των συμμετεχόντων είναι να φύγει το συρματόπλεγμα της ντροπής προς τη Μόρφου, την Κερύνεια και την Αμμόχωστο. Να γίνει η Κύπρος ενωμένη, ειρηνική κι ευτυχισμένη.
Τις εκδηλώσεις μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι πολλών αδελφοποιημένων δήμων με το δήμο Μόρφου, μέλη από την "Διεθνή Ένωση Πόλεων της Ειρήνης", ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, εκπρόσωποι του Κυπριακού, Βρετανικού Κοινοβουλίου, Κύπριοι και Βρετανοί ευρωβουλευτές, ο Έλληνας πρέσβης, κτλ και πλήθος κόσμου.
Η αντικατοχική πορεία είχε κατεύθυνση προς το οδόφραγμα του Αστρομερίτη και την επίδοση ψηφίσματος σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.
Επικεφαλής της πορείας προς το οδόφραγμα του Αστρομερίτη βρισκόταν η εικόνα του Αγίου Μάμα. Στο χώρο του οδοφράγματος έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων της Μόρφου, που βρίσκεται εκεί, ενώ η χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου τραγούδησε αγωνιστικά τραγούδια.
Στο ψήφισμα καταγγέλλεται η παρουσία χιλιάδων Τούρκων εποίκων στις κατεχόμενες περιοχές, ο πρωτοφανής οικοδομικός οργασμός που υπάρχει στα κατεχόμενα και οι πωλήσεις περιουσιών που ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους που εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια και τις περιουσίες τους το 1974.
Ζητείται επίσης από τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, για την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. Αναφέρουν ότι μια λύση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, να είναι σύμφωνη με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και να εγγυάται, μεταξύ άλλων, την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας, την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με ασφάλεια, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών, ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας.
Πριν από την πορεία προς το οδόφραγμα του Αστρομερίτη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αστρομερίτη. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης αφίχθηκαν δρομείς του Σωματείου ''Περικλή Δημητρίου'', οι οποίοι μετέφεραν φλόγα από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, συνολικής απόστασης 32 χιλιόμετρα.
Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Βασίλης Παπαϊωάννου, η εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας Tereza Viliers, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Andrew Dismore, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαρίνα Γιαννακουδάκη και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Χάρης Σοφοκλείδης.
Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται το άνοιγμα της Λύδρας. Είναι το άνοιγμα του "τοίχους της ντροπής" στην οδό Λύδρας το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει κι υπάρχει η δυνατότητα στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους να περάσουν εκατέρωθεν, μόνο όμως με χρήση διαβατηρίου. Δυστυχώς για να επισκεφτεί κάποιος το σπίτι του, την πατρίδα του, χρειάζεται διαβατήριο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραια η αλλαγη στην εμφανιση..