Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Αμφισβητείται το δολάριο. Νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα ζητεί η Κίνα

Το αίτημα της για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος που θα αντικαταστήσει το δολάριο επανέλαβε την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της Κίνας.
«Για να αποφευχθούν οι ελλείψεις στο βασικό αποθεματικό νόμισμα, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα, το οποίο δεν θα συνδέεται με τις οικονομίες των εκδότριων χωρών», αναφέρει η Λαϊκή (κεντρική) Τράπεζα της Κίνας στην ετήσια έκθεσή της για την οικονομία, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ο διοικητής της τράπεζας, Ζου Ξιαοτσουάν, είχε ζητήσει τον περασμένο Μάρτιο τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού νομίσματος, το οποίο θα αντικαταστήσει το δολάριο.
Η Κίνα προτείνει να αναλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη διαχείριση μέρους των συναλλαγματικών αποθεμάτων των κρατών-μελών του.
Την κυριαρχία του δολαρίου έχει αμφισβητήσει και η Ρωσία, με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ να προτείνει στις 5 Ιουνίου τη χρήση ενός μείγματος εθνικών νομισμάτων, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το αμερικανικό νόμισμα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στα τέλη του 2008 σε δολάρια ήταν το 64% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, έναντι 73% το 2001.
Τα κινεζικά συναλλαγματικά αποθέματα, ύψους 1,95 τρισ. δολαρίων, είναι τα υψηλότερα στον κόσμο. Οι κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 4,4 στα 763,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για την πρώτη μείωση σε μηνιαία βάση από το Φεβρουάριο του 2008.

Αναδημοσίευση από:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1027376

1 σχόλιο:

Makiaveli είπε...

Αυτό κι αν είναι μεγάλο πλήγμα για τις ΗΠΑ.
Οταν ο Σαντάμ "ζήτησε" να χρησιμοποιείται το ευρώ έναντι του δολλαρίου για τις συναλλαγές πετρελαίου, οι Αμερικάνοι αντέδρασαν άμεσα. Είμαι περίεργος, όμως, να δω την αντίδραση(?) τους απέναντι στον οικονομικό κολοσσό που λέγεται Κίνα...