Το 2006 άλλαξαν οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραµµές (ΚΚΓ) για τις κρατικές ενισχύσεις στον τοµέα της γεωργίας (2006/C 319/ΕΚ της 27.12.2006).
Αυτό είχε σαν αποτέλεσµα, µετά τη δηµοσίευσή τους στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα να υποχρεωθεί να τροποποιήσει τον Κανονισµό Κρατικών Οικονοµικών Ενισχύσεων, ο οποίος αποτελεί τη νοµική βάση όλων των προγραµµάτων ενισχύσεων που υποβάλλονται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι υποβλήθηκε από τον ΕΛΓΑ και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο νέος Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, σύμφωνα με τις νέες κατευθύνσεις. Οι συγκεκριμένες αλλαγές κάνουν πιο δύσκολη την έγκριση των ενισχύσεων ΠΣΕΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα γίνει πιο «ορατό» το επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι κυριότερες αλλαγές που επέρχονται με τις νέες ΚΚΓ είναι οι παρακάτω:
- Καθιερώνεται ένα κοινό κατώτατο όριο ζημιών, ίσο με το 30%, για όλες τις περιοχές, αντί να απαιτείται χαμηλότερο ποσοστό για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (για τις οποίες, με τις παλαιότερες ΚΚΓ, ίσχυε το 20%)
- Καθιερώνεται το ίδιο κατώτατο όριο ζημιών, ίσο με το 30%, για ζημιές στα μέσα παραγωγής -φυτικό κεφάλαιο- (με τις παλαιότερες ΚΚΓ ίσχυε 10% το πρώτο έτος και 30% συνολικά στο σύνολο των ετών που παρατηρείται μείωση της παραγωγής)
- Ζητείται η θέσπιση κανόνα που να επιβάλλει ορισμένες ζημιές να βαρύνουν πάντοτε το γεωργό, ώστε να υπάρχει κίνητρο για την ελαχιστοποίηση των ζημιών και παράλληλα να μην παρασύρονται οι γεωργοί στην ανάληψη αδικαιολόγητων κινδύνων. Το ποσοστό απαλλαγής ορίζεται σε 20% (δεν ίσχυε με τις παλαιότερες ΚΚΓ)
- Ζητείται να ενθαρρύνονται οι παραγωγοί να ασφαλίζονται (είχε προβλεφθεί από τον προηγούμενο Κανονισμό μας). Ειδικά από 01/01/2010 ζητείται οι εκμεταλλεύσεις να είναι ασφαλισμένες για τους στατιστικά συχνότερους κλιματικούς κινδύνους του σχετικού κράτους - μέλους.
- Η ακαθάριστη ένταση της ενίσχυσης με τις νέες ΚΚΓ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% (90% σε περιοχές του άρθρου 36 του Κανονισμού 1698/2005 - με τις παλαιότερες ΚΚΓ ίσχυε έως 100%). Στον Κανονισμό υιοθετήθηκε το 80% για όλες τις περιοχές.
- Από 1/01/2011 η ενίσχυση για ζημιές που προκαλούνται από ξηρασία μπορεί να καταβάλλεται μόνο εφόσον εφαρμόζεται το άρθρο 9 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα πολιτικής των υδάτων» στον τομέα της γεωργίας.
Eντός του 2008 συντάχθηκαν από τον ΕΛΓΑ και κατατέθηκαν προς έγκριση στην Ε.Ε. τέσσερα προγράµµατα:
- Το πρόγραμμα που αφορά ζημιές από τις πυρκαγιές του 2008, το οποίο εγκρίθηκε.
- Το πρόγραμμα για ζημιές που αφορούν την περίοδο από Απρίλιο του 2008 μέχρι Δεκέμβριο του 2008, που ακόμη δεν έχει εγκριθεί.
Αναδημοσίευση από: http://stavrospaisiadis.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου