Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Αξιολόγηση αποτελέσματος Ευρωεκλογών

Οι Ευρωεκλογές τελείωσαν ομαλά και μάλλον δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους πολίτες, ακόμη κι αυτούς που είναι σε νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα επιχειρήσω συνοπτικά να καταγράψω τα κύρια σημεία, αξιολογώντας τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Έτσι λοιπόν:
  1. Είναι η πρώτη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου από τη στιγμή της ανάληψης της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
  2. Η ποσοστιαία διαφορά (4.33%) των δύο κομμάτων είναι σημαντική.
  3. Το ποσοστό αποχής (47%) είναι το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ως τώρα στη χώρα μας, όμως ίσως πρέπει να συνηθίσουμε πια σε ποσοστά αποχής αυτού του επιπέδου, άσχετα αν έχουμε εθνικές, ευρωεκλογές ή δημοτικές και νομαρχιακές.
  4. Οι πολίτες που απείχαν από την εκλογική διαδικασία προέρχονται από όλους τους πολιτικούς ή απολίτικους χώρους (προσωπική εκτίμηση).
  5. Το καθεστώς φόβου που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα, από τον τεράστιο αριθμό των λαθρομεταναστών, αποτυπώθηκε με την άνοδο των ποσοστών των ακροδεξιών κομμάτων.
  6. Η ψήφος στα μικρά κόμματα, ήταν ένα ακόμη μήνυμα σε μια χαλαρή διαδικασία, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνεται ο κόσμος, για να τιμωρηθούν όχι τα κόμματα αλλά οι πολιτικές και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί.
  7. Οι πολίτες έκλεισαν το μάτι στο ΠΑΣΟΚ όμως απαίτησαν, πιο συγκεκριμένες κυβερνητικές προτάσεις και εξασφάλιση αποτροπής φαινομένων διαφθοράς όπως αυτά που παρατηρήθηκαν κατά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παλιότερα αλλά κι από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ.
  8. Επειδή την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο κατέχουν αυτοί που είναι αντίθετοι στο Ευρωσύνταγμα και τις πολιτικές που προωθεί, είναι δυσοίωνο το μέλλον της Ε.Ε. Κινδυνεύουν να μην εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις της συνθήκης της Λισαβώνας.
  9. Είναι εντελώς απαρχιωμένο το εκλογικό σύστημα και πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: