Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Διοικητική Μεταρρύθμιση

Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, αλλά είναι γνωστό ότι θέλει να το κάνει, το ΠΑΣΟΚ το είχε στο προεκλογικό του πρόγραμμα οπότε κι αυτό είναι σύμφωνο. Και τα άλλα κόματα επίσης δεν έχουν σοβαρές αντιρρήσεις πάνω σ' αυτό το ζήτημα.
Η ΚΕΔΚΕ ενεργώντας με σύνεση και προνοητικότητα, παράγγειλε μια μελέτη από το ΙΤΑ που είχε ως θέμα μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.
Η μελέτη είναι καλή και εμπεριστατωμένη. Είναι καλή, διότι ασχολείται με τη διοικητική μεραρρύθμιση, σ' όλα τα επίπεδα εξουσίας. Από την κεντρική εξουσία, την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Είναι σημαντικό η ΚΕΔΚΕ στην διεκδίκησή της να έχει ως στόχο, η διοικητική μεταρρύθμιση να ξεκινήσει πρώτα από την κεντρική εξουσία και μετά να πάει προς τα κάτω. Και φυσικά οτιδήποτε αποφασιστεί να συνοδεύεται από τους ανάλογους πόρους. Πολιτική δίχως χρήματα δε γίνεται. Αλλιώς είναι άσκοπος χρόνος.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να πάρει υπόψη του μια διοικητική μεταρρύθμιση, είναι να γίνει παράλληλα με το συνολικό χωροταξικό σχέδιο της ελληνικής επικράτειας. Η συζήτηση ήδη έχει ανοίξει από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον κ. Σουφλιά. Το χωροταξικό μπορεί ν' αποτελέσει σημαντικό στοιχείο της επερχόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: