Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Δημοτική Τηλεόραση συνέχεια...

Χαίρομαι που το θέμα που έβαλα για συζήτηση, προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών αναγνωστών του blog, με συμμετοχή μάλιστα πολλών σχολίων.
Θα προσπαθήσω συνοπτικά να καταθέσω την άποψή μου και να απαντήσω σε μερικά ερωτήματα.
Καταρχήν, να δηλώσω ότι είμαι υπέρ της λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοτηλεόρασης. Πιστεύω ότι είμαστε ένας προνομιακός Δήμος που έχουμε την τύχη να διαθέτουμε ένα Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας. Με τα θετικά και τ' αρνητικά του.
Πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει. Δεν έχω αυταπάτες ότι μπορεί να είναι κερδοφόρα, όμως με ελάχιστα και πιθανόν για κάποιες χρήσεις μηδενικά χρήματα από το Δήμο, μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό βεβαίως απαιτεί σοβαρή οργάνωση και διαχείριση. Και φυσικά άνθρωπο στη διοίκηση που να έχει μεράκι και γνώση.
Οι επιλογές του Δημάρχου μέχρι τώρα, νομίζω ότι είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Πιστεύω ότι οδηγούν το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, με μαθηματική ακρίβεια, σε απαξίωση και κλείσιμο.
Έχετε δίκιο όσον αφορά στο πρόγραμμα ότι αυτή τη στιγμή είναι ανεπαρκές. Είναι αδιανόητο τοπική τηλεόραση να μη βασίζεται στο πρόγραμμά της σε τοπικά αθλητικά γεγονότα, σε τοπικές ενημερωτικές εκπομπές, σε συζητήσεις και ειδήσεις πραγματικές. Αλλά μην έχετε αυταπάτες. Το ψάρι πάντα απ' το κεφάλι βρωμάει. Αν η διοίκηση είναι σοβαρή και απαιτητική, τότε κι οι εργαζόμενοι θα αποδίδουν και θα είναι αποτελεσματικοί. Όταν η διοίκηση ενδιαφέρεται όχι για το τι πρέπει να γίνει αλλά το τι δεν πρέπει, αυτά θα είναι τα οπτικά αποτελέσματα.
Τώρα μάλιστα που αποδυναμώνεται από ανθρώπινο δυναμικό, έχω απορία πως θα λειτουργήσει.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για μένα είναι ότι ράδιο, τηλεόραση, έντυπο, internet (ιστοσελίδα δήμου) είναι για μένα ένα κομμάτι που αλληλοβοηθιέται.
Άρχισα να πιστεύω ότι η απαξίωση είναι μεθοδευμένη. Πέρα δηλαδή απ' την πολιτική ανικανότητα, η οποία υπάρχει, δυστυχώς εντοπίζεται στοχοποιημένη διάθεση υποβάθμισης του μέσου. Θα το δείξει η πορεία.
Είναι αλήθεια επίσης το γεγονός ότι διευθυντής ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού της περιοχής είναι σύμβουλος του δημάρχου. Το ακριβές κόστος δεν το γνωρίζω διότι δεν μας έχει ειπωθεί. Αυτό έχει λιγότερη σημασία από το ίδιο το γεγονός, το οποίο από μόνο του "μπάζει". Τα συμπεράσματα δικά σας...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χαμαλίδη για ακόμη μια φορά με εντυπωσιάζεται!Η άποψή σας δυναμική οπως πάντα.Θα ήθελα όμως στους προβληματισμούς σας να προσθέσω μερικούς ακόμη.
1ον)Θα ηθελα να μου θυμήσετε πότε και ποιά ήταν η τελευταιά πρόταση που εσείς κάνατε για τη Δημοτική Ραδιοτηλεόραση(Εκτός βέβαια απο την εμμονή για τη μετάδοση του Δημοτικού Συμβουλίου...)
2ον)Το πρόγραμμα της τηλεόρασης είναι ανεπαρκές όπως θεωρείτε.Αλήθεια,μέχρι τώρα δεν είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε την γενικότερη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στην συγκεκριμένη Δημοτική Επιχείρηση?????
3ον)Σας έχω ακούσει και σε Δημοτικό Συμβούλιο να κάνετε αναφορά στον Σύμβουλο του Δημάρχου.Αναρωτιέμαι όμως αν η στάση σας θα ήταν τόσο κριτική αν αντί να ασκεί το επάγγελμα του δημοσιογράφου,ήταν δικηγόρος,οικονομολόγος,γεωπόνος..
4ον)Γιατί δεν σχολιάσατε ποτέ,το ποιός πραγματικά έφερε τη Δημοτική Ραδιοτηλεόραση σε αυτήν την κατάσταση?Η μήπως και εδώ ισχύει το γνωστό που λέει οτι ο Μουζας σε μόλις 1 χρόνο και 5 μήνες,κατέστρεψε τα πάντα?????
5ον)Αλήθεια κ.Χαμαλίδη μήπως μπορείτε να μας απαντήσετε αν στο παρελθόν στο Δήμο Ορεστιάδας υπήρχε και άλλος/οι δημοσιογράφοι της Αλεξανδρούπολης σε ανάλογες θέσεις(Σύμβουλοι Δημάρχου,Υπέυθυνοι Δελτίου Ειδήσεων)?????
6ον)Γιατί έχουν ρίξει όλοι το βάρος τους στην Δημοτική Τηλεόραση και δεν ασχολούνται το ίδιο και με το Δημοτικό Ραδιόφωνο?Μήπως επειδή δεν έχει εικόνα?????
Οι παραπάνω προβληματισμοί ελπίζω να προστεθούν στους δικούς σας και να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους πολίτες στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.Για να σταματίσει κάποια στιγμή να ισχύει η εκκλησιαστική ρήση:''τα καλά και συμφέροντα ταίς ψυχάς ημών''......

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Απαντάω συνοπτικά στο παραπάνω σχόλιο:
1. Έχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τα έχω δημοσιεύσει στις εφημερίδες. Αν με παρακολουθείς θα τα έχεις δει. Αν θεωρείς ότι ο Μουζάς έκανε προτάσεις για την επιχείρηση, με συγχωρείς, αλλά είσαι γελασμένος.
2. Το προσωπικό δεν είναι ανεπαρκές. Είναι ανεπαρκέστατη η διοίκηση της επιχείρησης.
3. Για το σύμβουλο του Δημάρχου το ζήτημα είναι ηθικό και δεοντολογίας. Ο σύμβουλος αγαπητέ μου φίλε είναι ένας επιστήμονας ο οποίος βοηθάει στο έργο του Δημάρχου. Να είσαι σίγουρος ότι άν ήμουν εγώ στη θέση του Δημάρχου θα ζητούσα ένα σύμβουλο με τις ειδικότητες που εσύ ανέφερες. Δεν καταλαβαίνω τι προσφέρει να πληρώνουμε έναν διευθυντή ειδήσεων για σύμβουλο.
4. Κάνεις λάθος που λες ότι δεν έχω σχολιάσει τις προηγούμενες αρχές για τη διαχείριση της επιχείρησης. Μάλλον δε με παρακολουθείς.
5. Αν προσέξεις στα κείμενά μου, γράφω πάντα για την επιχείρηση ραδιοτηλεόρασης. Αν επίσης δεις στο άρθρο που έγραψα εδώ στο μπλοκ, θα διαπιστώσεις ότι εγώ βλέπω την επιχείρηση συνολικά ως τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπο (που μπορεί να βγάζει η επιχείρηση) και ιστοσελίδα του Δήμου. Κι όλα αυτά χρησιμοποιώντας το ίδιο προσωπικό.
Όλα τα παραπάνω καταγράφονται για την εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

o symvoylos toy dimarxoy einai gia ton dimarxo den exei sxesh me thn thleorash ths orestiadas..kai giati na exei aloste otan einai ketrikos paroysiastis kanalioy ths alexandroypolis?k pos kyrie xamalidi den kserete posa pairnei apo ton dimo mas??efoson apo oso gnorizo eginei "prokiriksi" kanoniki ston dimo gia thn thesi toy symboyloy kai etsi egine k h proslipsi ..alla k etsi na einai opos sosta leei sto parapano sxolio kante mia aitisi na sas enimerosoyn..logika einai dikaioma sas na kserete k sygxronos na kseroyme k emeis

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Ο σύμβουλος του Δημάρχου είναι ο κ. Πετρίδης Νίκος. Έχει γίνει κανονικά η πρόσληψή του με ανοιχτή πρόσκληση, με επιλογή δημάρχου. Έχει εγκριθεί από την περιφέρεια η πρόσληψή του, είναι σύμβαση εργασίας κι όχι μίσθωσης έργου, άρα δεν κόβει αποδείξεις. Το πότε έρχεται δεν το γνωρίζω, ούτε μπορώ να το μάθω και δεν είναι αρμοδιότητά μου να τον ελέγχω.
Ο μισθός του, μικτά είναι περίπου 1600 ευρώ (με μικρή επιφύλαξη επειδή δεν έχω επίσημα στοιχεία) και πληρώνεται από το Δήμο όχι από κάποια επιχείρηση του δήμου.
Δεν ξέρω αν προηγούμενοι δήμαρχοι είχαν συμβούλους δημοσιογράφους ή διευθυντές ειδήσεων. Ο κ. Πετρίδης από όσο γνωρίζω δεν ασχολείται με την τηλεόραση της Ορεστιάδας εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις.
Σας παρακαλώ όμως να μη χάνετε την ουσία του θέματος.
Το ζήτημα για μένα είναι η επιχείρηση Ραδιοτηλεόρασης να λειτουργήσει σωστά χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά το Δήμο και να παρέχει καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες.

Ανώνυμος είπε...

Καλά θα ήτανε να αφήσετε στην άκρη τους σύμβουλους και όποιους υπόλοιπους "τρίτους" και να επικεντρωθείτε στο πως θα κρατηθεί αυτό το κανάλι. Έχει περισσότερη σημασια απο το να ΤΡΩΓΕΣΤΕ για το ποιος θα μιλήσει περισσότερο στα περίφημα πλέον δημοτικά συμβούλια.

Ανώνυμος είπε...

Για μια ακόμη φορά βλέπω πως μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει για να αναδείξει ένα πρόβλημα, αρχίζει να γίνεται αντικείμενο πολιτική ή διαδημοτική αντιπαράθεσης…
Το ποιος έφταιξε τι έφταιξε και ποιος έκανε ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι της παρούσης. Το θέμα είναι η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
Κύριοι το πρόβλημα είναι η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και όχι ο σύμβουλος του Δημάρχου.
Ο Δήμαρχος και ο εκάστοτε Δήμαρχος έχουν ΕΜΜΙΣΘΟΥΣ δίπλα τους. Το θέμα είναι να στελεχωθεί και να γίνει έστω και στο ελάχιστο ανταγωνιστική η ΟR ΤV
Το μεγάλο πρόβλημα πάντα ήταν η στελέχωση του καναλιού. ΠΑΝΤΑ γινόταν με κομματικά ή παραταξιακά κριτήρια και ΔΥΣΤΥΧΩΣ χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία. Άτομα που ήταν άσχετοι με την Δημοσιογραφία και τον χώρο γινόταν Διευθυντές, άτομα που κρατούσαν ένα μικρόφωνο βαπτιζόταν «δημοσιογράφοι» και ο κάθε ένας έκανε αυτό που έβλεπε από αλλού ή ΝΟΜΙΖΕ σωστό.
ΠΟΤΕ δεν υπήρχε άνθρωπος που να ξέρει από ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. Που να είχε σπουδάσει το αντικείμενο και να γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του.
Από εκεί ξεκινά το κακό. Όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση και εσωτερική αντιπαλότητα στα Δημοτικά Συμβούλια.

ΥΓ. Προς θεού οι εργαζόμενοι της OR TV είναι απλώς τα θύματα μιας κακής και λανθασμένης πορείας που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια. Παλεύουν όσο μπορούν και τους επιτρέπουν τα μέσα που διαθέτουν…

ΥΓ. Γράφω στα ελληνικά γιατί πριν μερικές μέρες κάποιος είχε σχολιάσει αρνητικά τον τρόπο γραφής μου. Ελπίζω να μπει στον κόπο να σχολιάσει αυτά που αναφέρω και όχι αν γράφω ελληνικά ή greeklish…

Ανώνυμος είπε...

με χρονικη καθυστερηση αρκετη θα προσθεσω και εγω τις αποψεις μου σχολιαζοντας αυτα που εγραψε ο 1ος ανωνυμος.
1.για το 3 ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ νομιζω οτι το μονο που δεν χρειαζετε ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ειναι συμβουλο επικοινωνιας,υπαρχουν τοσες ελλειψεις επιστημονικου προσωπικου και οχι μονο στον Δημο,που αλλος δημαρχος θα προσλαμβανε δικηγορο, μηχανικο, υδραυλικο,ελαιοχρωματιστη κ.λ.π. και οχι ανθρωπο για παραγωγη πολιτικης και μαλιστα παρωχημενης εποχης.
2.για το 5.
τις τρεις προηγουμενες 4ετιες η ραδιοτηλεοραση χρησιμοποιουσε δημοσιογραφο απο την αλεξανδρουπολη,ο οποιος ηταν μελος της ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ εναντι μικρης αμοιβης, ωστε να εξασφαλισθει η αδεια λειτουργειας της Δ.Τ. και για το δελτιο ειδησεων
εχοντας την ευθηνη των οσων λεγονται στην Δ.Τ.
Ποτε ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ για την προβολη του η καλλιτερα για να του φτιαχνει την ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΤΟΝ κοσμακη, και να του γραφει τον επιλογο στον ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ του,αλοιμονο αν τον εγραψε μονος του.Τι παραδειγμα για τους νεους της πολης?
3.για το4.οΜ.σε ενα χρονο και 5 μηνες την καταντησε ετσι?κανετε υπομονη θα το καταλαβετε μονος σας ειναι θεμα χρονου για να αντιληφθητε το που οδηγειται η Δ.Ρ.Τ. και ακομη καλλιτερα να καταλαβετε το ειδικο βαρος του ΠΡΟΕΔΡΟΥ της,που αν καταλαβα καλα,πιστευω οτι δεν ειμαι ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ, οπως το ιδιο πιστευω και ευχομαι και για εσας.
Για τον προηγουμενο ΑΝΩΝΥΜΟ κυριε μολις βρειτε στην ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ σχετικους με την ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ελατε να κανουμε μαζι ενα καναλι,ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΤΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ.
κλεινοντας μπορω να πω οτι σε ενα πραγμα πιθανον να συμφωνησουμε οτι η Δ.Ρ.Τ. ειναι μια κατακτηση για την πολη μας,οπως επισης και οι απευθειας μεταδοσεις των συνεδριασεων του Δ.Σ.