Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

Οι Ασφαλισμένοι περιμένουν ολοκληρωμένες προτάσεις

Ο αποπεμφθείς Υπουργός Εργασίας είχε ξεκινήσει το έργο του με πρόταση για συνένωση των 5 υγειών Ταμείων. Η αντίδραση όλων και των ασφαλισμένων και των συνδικαλιστών, ήταν γενική, γιατί δεν υπήρχε καμία ολοκληρωμένη πρόταση.
Θα περιμέναμε να διανεμηθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους ένα κείμενο, στο οποίο θα παρουσιαζόταν πλήρη στοιχεία για κάθε φορέα. Δηλαδή, ο ακριβής αριθμός των εργαζόμενων και συνταξιούχων ασφαλισμένων του κάθε Ταμείου, ο ακριβής συνολικός αριθμός των συγγενικών προσώπων του κάθε ασφαλισμένου που συμμετέχουν στα δικαιώματα του κυρίως ασφαλισμένου, τα διοικητικά έξοδα και ο αριθμός των υπαλλήλων του κάθε Ταμείου και η μοίρα τους μετά την συγχώνευση των 5 Ταμείων, το κόστος Πρόνοιας του κάθε Ταμείου μαζί με τους αριθμούς τυχόν μόνιμου ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού, οι ετήσιοι πόροι του κάθε Ταμείου και τα αποθεματικά τους καθώς και τυχόν υφιστάμενες οφειλές τους.
Η μη ενημέρωση οδηγεί όλα τα Μέλη των 5 Ταμείων σε αβεβαιότητα για το μέλλον τους, ενώ η συγχώνευση των Ταμείων να ήταν ενδεχομένως και επωφελής. Αλλά, όταν η πρόταση του αρμόδιου Υπουργού δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να αξιολογηθεί, οδηγεί σε αντιδράσεις και σε απόρριψη.
Δε χρειάζεται πολύ μεγάλος κόπος για να μαζευτούν πολύ σύντομα τα αναλυτικά στοιχεία για όλα τα Ταμεία. Μπορεί να γίνει επίσης άμεσα πλήρης απογραφή όλων των ασφαλισμένων και η έκδοση Αριθμού Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους - ακόμη και για τα βρέφη, και μετά να αρχίσουν, τμηματικά, συγκεκριμένες προτάσεις να πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Ο διάλογος είναι εύκολος μεταξύ πλήρως ενημερωμένων συνομιλητών και δύσκολος όταν οι προτάσεις φαίνονται σαν να εμφανίζονται από το πουθενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: