Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2008

Κύριε πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι.
Η Δημοτική Αρχή, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης αυτής της πόλης φέρνει για ψήφιση τον 2ο προϋπολογισμό της κι αυτό που μπορούμε όλοι να καταλάβουμε, κι εμείς αλλά κι οι δημότες της Ορεστιάδας αν μελετήσουν τα στοιχεία, είναι η ανυπαρξία πολιτικών στόχων και οικονομικών προτεραιοτήτων.
Στη σημερινή συνεδρίαση, που έχει ως αποκλειστικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού του 2008, η Δημοτική Αρχή δίνει την εντύπωση πως πιστεύει ότι ο Δήμος Ορεστιάδας είναι «καφενείο» και μας παρουσιάζει για προϋπολογισμό ένα τεύχος ως… «τιμοκατάλογο», ενώ δεν θεώρησε καν σκόπιμο να περιλάβει στον φάκελο έστω μία εισηγητική έκθεση. Οπότε ο κάθε καχύποπτος μπορεί να υποθέσει ή ότι ο νέος προϋπολογισμός στερείται οράματος και έμπνευσης ή ότι η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να κρατήσει μυστικό και το όραμα και την έμπνευση.
Όπως και το Φεβρουάριο του 2007, η σημερινή Δημοτική Αρχή παρουσιάζει το ίδιο περίπου θέατρο: Καταθέτει έναν επίπλαστο Προϋπολογισμό για το επόμενο έτος. Άλλη μια χρονιά έτσι χωρίς πρόγραμμα. Χωρίς στόχους, δίχως αναπτυξιακές προτεραιότητες. Και το κυριότερο, χωρίς την κατάθεση ουσιαστικού απολογισμού του έργου της. Περιορίζουμε δυστυχώς την προσοχή μας, σχεδόν αποκλειστικά, στην εξέταση του Προϋπολογισμού και δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία στον Απολογισμό που αφενός αποτελεί τη βάση του νέου προϋπολογισμού και αφετέρου αποκαλύπτει τη συνέπεια και την ικανότητα της Δημοτικής Αρχής στην εκτέλεση των σχεδίων που η ίδια καταθέτει.
Αλλά ποιο έργο αυτής της δημοτικής αρχής να κρίνουμε;
• Την επιβολή σκληρών περικοπών και λιτότητας σε λειτουργίες του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων;
• Τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών;
• Την απορρόφηση της ΣΑΤΑ που έφτασε για το 2007 στο «υψηλότατο» ποσοστό του 20%;
• Την απόλυτη έλλειψη κάποιας πολιτικής ενίσχυσης της απασχόλησης;
• Την έλλειψη παρεμβάσεων για την επίλυση του κυκλοφοριακού;
• Την έλλειψη πιστώσεων για έργα βελτίωσης, ανάπτυξης και ανάδειξης των οικισμών;
• Το ότι δεν έφερε ούτε 1 ευρώ, ως νέα χρήματα, όλη αυτή τη χρονιά;
Το κεντρικό ζήτημα σ’ έναν προϋπολογισμό είναι αν αυτός έχει καταρτισθεί σύμφωνα με τη γενικότερη οικονομική πολιτική κι αν οι προβλέψεις του αντέχουν στην τοπική οικονομική συγκυρία. Ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει πολιτική επάρκεια και δυναμική. Να συνδυάζει σημαντικές στρατηγικές παρεμβάσεις με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις. Να έχει επίκεντρο τον πολίτη. Να προτείνει λύσεις και να δίνει προοπτική στο τόπο. Ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης για όλους, στην πόλη και στους οικισμούς. Σ’ όλα αυτά τα κριτήρια ο προϋπολογισμός που καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε, αποτυγχάνει.
Πρώτον γιατί αναιρεί και ματαιώνει τις προεκλογικές υποσχέσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η άνοδος της παράταξης «Ορεστιάδα εν τάξη» στην εξουσία του Δήμου και δεύτερον γιατί πολύ σύντομα θα φανεί (φάνηκε ήδη μάλλον) η δυσκολία να πραγματοποιήσει η σημερινή ηγεσία του Δήμου έστω κι ένα κεντρικό στόχο ανάπτυξης.
Ο Προϋπολογισμός του 2008 που εισηγείται η Δημοτική Αρχή, δεν έχει όραμα για την πόλη, δεν εμπεριέχει πολιτικές επιλογές ανάπτυξης, κοινωνικής και οικολογικής προστασίας. Χαρακτηρίζεται από έναν εγγενή συντηρητισμό και αποδεικνύει την αντίληψη της διοίκησης που παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή ως παράταξη. Είναι ένας προϋπολογισμός δημιουργικής λογιστικής, που όσο καλή θέληση και να διαθέτει κανείς, δεν διαπιστώνει κανένα κοινωνικό ή αναπτυξιακό παραγωγικό προσανατολισμό. Διαμορφώθηκε με βάση μια άκαμπτη τεχνοκρατική, υπηρεσιακή λογική, χωρίς διαβούλευση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων αλλά και των πολιτών αυτής της πόλης. Η διαδικασία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος έδειχνε το δρόμο και βοηθούσε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Η έλλειψη κοινωνικής διαβούλευσης αποτελεί σοβαρή παράλειψη της Δημοτικής Αρχής, γιατί έτσι ακυρώνεται η λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών και ενισχύεται η δημαρχοκεντρική λειτουργία του Δήμου.
Στην πολιτική των δαπανών θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου, να υπάρχει πρόβλεψη για τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπιστούν σε μια γρήγορα μεταβαλλόμενη τοπική κοινωνία. Μπορούν να σκιαγραφηθούν οι νέες προκλήσεις πολιτικής οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν ουσιαστικά τον προσανατολισμό των προσπαθειών του Δήμου στο μέλλον.
Ο Δήμος οφείλει να προωθήσει τις αξίες του σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης ποικιλομορφίας και αλλαγών. Η οικονομική ισορροπία δυνάμεων μεταβάλλεται. Η δημιουργία νέων μορφών τεράστιων αγορών θέτει σε δοκιμασία την ικανότητα του Δήμου να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει τις αλλαγές και να διαχειριστεί τις κοινωνικές επιπτώσεις και τους κλονισμούς της μικρομεσαίας τοπικής αγοράς, που προκύπτουν από αυτές και την κάνουν να ασφυκτιά.
Οφείλει να περιλαμβάνει την πολιτική για τους ελεύθερους χώρους, την προστασία του περιβάλλοντος, για την ανακύκλωση. Να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την παιδεία, την νεολαία και τους άνεργους.
Πρέπει ν’ αντισταθεί απέναντι στην ασυδοσία των καταπατήσεων και της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων, των πεζοδρομίων, των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων και πλατειών.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει ν’ αναζητήσει τις κατάλληλες απαντήσεις για μια σωστή αντιμετώπιση της δημογραφικής ανανέωσης, για την ένταξη των νέων πληθυσμών καθώς και λύσεις για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι επίσης σημαντικά τα θέματα που αφορούν τη στήριξη του αυξανόμενου αριθμού οικογενειών στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς, με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεται στα παιδιά και στον επαγγελματικό βίο.
Οι κοινωνικές δαπάνες και στο νέο προϋπολογισμό είναι μηδαμινές. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση της κοινωνικής προστασίας κι αλληλεγγύης. Ακόμη κι υπηρεσίες με ολοκληρωμένη κοινωνική προσφορά, που αποτελούν εδώ και χρόνια την αιχμή του δόρατος της κοινωνικής μας παρέμβασης, όπως το «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», «ΣΙΤΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ» υποτιμήθηκαν κι απαξιώθηκαν.

Αγαπητοί συνάδελφοι.
Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγει κανείς διαβάζοντας τους αριθμούς του προϋπολογισμού, είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2008 είναι μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2007. Κι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγάλο χρηματικό υπόλοιπο που μεταφέρεται στο 2008 και το οποίο έχει προκύψει από τα χρήματα του Πολιτιστικού Κέντρου περίπου 1,4 εκ. ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου της Πειραιώς περίπου 300 χιλ. ευρώ και το υπόλοιπο 80% της ανεκτέλεστης ΣΑΤΑ περίπου 1,5 εκ. ευρώ. Και είναι μειωμένος, παρ’ όλη την αύξηση που έχει επιβληθεί στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Είναι εμφανές ότι και το 2008 θέλετε να καταγραφείτε για άλλη μια φορά ως «αόρατη παρουσία».
Ο περσινός προϋπολογισμός του 2007 δεν υπήρξε ρεαλιστικός. Ξεκίνησε από 17 εκατ. ευρώ έφτασε σήμερα στα 25,00 εκατ. ευρώ, αλλά έχουν ενταλθεί μέχρι σήμερα μόνο τα 16,00 εκατ. Ευρώ ενώ υπάρχει χρηματικό υπόλοιπο περίπου 4,00 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά του 2007, που αποτελούν έναν «μίνι» οικονομικό απολογισμό, δείχνουν απόλυτη «πολιτική ανικανότητα».
Παρατηρείται σημαντική σε ποσοστό αύξηση του τέλους 2% και 5% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά όπως πληροφορήθηκα το 2007 η σχέση των βεβαιωθέντων με τα πληρωμένα έσοδα απ’ αυτό το τέλος είχε μεγάλη διαφορά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απαιτείται να εισπράττουμε κιόλας βεβαιωθέντα έσοδα.
Δεν μπορώ να μην αναφέρω τις δαπάνες για το Κυνοκομείο. Το 2007 προϋπολογίστηκαν 30 χιλ. ευρώ, αναμορφώθηκαν στα 23.000 ευρώ (λιγότερα δηλαδή), ενώ έχουν ενταλθεί μέχρι σήμερα μόνο 15 χιλ. ευρώ. Αυτό είναι ένα κακό δείγμα πολιτισμού και φανερώνει την αδιαφορία σας για το θέμα. Ελπίζω, το ποσό των 30 χιλ. ευρώ που υπάρχει για το 2008, στο τέλος της χρονιάς να είναι μεγαλύτερο και να συνοδεύεται από ορθή αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων.
Τη ίδια αδιαφορία συνεχίζετε να δείχνετε όπως και πέρσι, για τις δαπάνες του πολιτισμού που αφορούν στη ΔΕΠΑΟ και της Δημοτικής Ραδιοτηλεόρασης. Η ανικανότητα διαχείρισης έχει ως αποτέλεσμα, απλήρωτους υπαλλήλους για αρκετούς μήνες, την εγκαθίδρυση ενός κλίματος τρομοκρατίας και φυσικά στους πολίτες την αίσθηση της απαξίωσης και υποτίμησης των ρόλων που ασκούν στην κοινωνία.
Ένας τομέας που φαίνεται ότι δε σας απασχολεί καθόλου είναι η προβολή του Δήμου μας. Όπως εδώ και χρόνια συνεχίζετε κι εσείς την ίδια κατάσταση. Ούτε ένα ευρώ δαπάνη για την προβολή της περιοχής μας και προώθηση της επισκεψιμότητας. Κανένα έντυπο, κανένας οδηγός πόλης, κανένα σποτ. Φαίνεται ότι τα έσοδα απ’ τα τέλη παρεπιδημούντων είναι ικανοποιητικά, οι επαγγελματίες της πόλης είναι απόλυτα ευχαριστημένοι, γι’ αυτό και έχετε αφήσει το θέμα σε λήθαργο.

Κύριε πρόεδρε.
Δεν είχα την απαίτηση για επίλυση των προβλημάτων του δήμου από τη δημοτική αρχή μέσα σ’ ένα χρόνο. Υπήρχε όμως η προσδοκία για βελτίωσή του και όχι για επιδείνωση, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τον προϋπολογισμό του έτους 2008. Η πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου βέβαια θα αποτυπωθεί στον ισολογισμό, όμως ο προϋπολογισμός δίνει μια “γεύση” για το τι θα επακολουθήσει στα οικονομικά του δήμου και είναι δυνατόν να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα.
Το πρώτο έτος της δημαρχιακής θητείας, έτος 2007, υπήρξε αδυναμία εκ μέρους της δημοτικής αρχής για εξεύρεση νέων πόρων, πλην των γνωστών καθιερωμένων πηγών από τους οποίους χρηματοδοτείται ο δήμος. Εκτός αυτού παρατηρήθηκε αδυναμία απορρόφησης των ιδίων πόρων, της ΣΑΤΑ δηλαδή, σε ποσοστό μόλις 20%.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δήμου δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και λύσεις αλλά χρειάζεται συνεχής και σταθερή προσπάθεια, με στόχο αφ’ ενός τη συγκράτηση των δαπανών, αφ’ ετέρου την αύξηση των εσόδων με τη δημιουργία κυρίως νέων πηγών εσόδων.
Πολύ φοβάμαι, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η πολιτική σας, όπως απεικονίζεται και στον παρόντα προϋπολογισμό, μας κρατάει σε μια στάση «σημειωτόν» κι αν συνεχιστεί μας οδηγεί ολοταχώς προς τα πίσω. Είμαι σίγουρος όμως ότι η σημερινή κοινωνία της πόλης, είναι πολίτες δημιουργικοί, που συμμετέχουν και διεκδικούν, αναπτύσσουν πολιτικά κριτήρια στις επιλογές τους και θα σας κατατάξουν την επόμενη τετραετία ως μια θλιβερή παρένθεση στη Δημοτική Αρχή αυτής της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: