Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η 5η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ημέρα θεσπίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1972  στη Στοκχόλμη από τη Γενική Συνέλευση του OΗΕ για το περιβάλλον, με στόχο να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με το περιβάλλον.
Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2010 Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, σε μια προσπάθεια αφύπνισης για την αναγκαιότητα της προστασίας των οικοσυστημάτων.
Το παγκόσμιο σύνθημα για την φετινή χρονιά είναι: "Πολλά είδη - Ένας Πλανήτης -Ένα μέλλον".  Απηχεί την επείγουσα έκκληση για τη διατήρηση της πολυμορφίας της ζωής στον πλανήτη μας. Εκατομμύρια άνθρωποι και εκατομμύρια είδη μοιράζονται τον ίδιο πλανήτη και μόνο από κοινού μπορούμε να απολαύσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εκτός ότι αποτελεί μία υπενθύμιση ενός σοβαρού προβλήματος που είναι η προστασία του περιβάλλοντος, είναι και μία ευκαιρία για μια τουλάχιστον  στοιχειώδη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στον πλανήτη και τους πιθανούς κινδύνους που τον απειλούν. Είναι μία καλή ευκαιρία να θυμηθούμε όλοι μας, ότι η Γη είναι η κοινή μας κληρονομιά, χωρίς σύνορα, όρια και διαχωρισμούς, κάθε στοιχείο της φύσης αποτελεί μέρος του συνόλου και συμβάλλει στην εύθραυστη αρμονίας του περιβάλλοντος
Το περιβάλλον δεν το γιορτάζουμε στις 5 Ιουνίου για να το ξαναθυμηθούμε του χρόνου την ίδια μέρα. Το θέμα περιβάλλον πρέπει να παραμένει κορυφαίο σημείο στις παγκόσμιες προτεραιότητες. Αποτελεί το ερέθισμα ώστε περισσότεροι πολίτες, μαθητές, άνθρωποι όλων των ηλικιών να συμμετέχουν με τον τρόπο τους σε διαδικασίες  προστασίας του Περιβάλλοντος.
Ταυτόχρονα όμως πρέπει να προσπαθήσουμε και τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου ως ημέρες δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: