Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ομιλία στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχία Έβρου και η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" με θέμα: "ΕΒΡΟΣ: Τουρισμός - Πολιτισμός. Η απάντηση στην κρίση"

Το θέμα της ομιλίας μου στην ημερίδα ήταν: "ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΔΙΚΤΥΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ"

Κυρίες και κύριοι.
Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ για την πρωτοβουλία υλοποίησης αυτής της εκδήλωσης, η οποία ανήκει στην Νομαρχία Έβρου και την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Είναι σίγουρο ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, μόνο θετικό πρόσημο θα προσφέρουν στο αγώνα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την παγκόσμια κοινότητα.
Ζούμε σε μια εποχή που το κεκτημένο δεν είναι πια αυτονόητο. Οι συνθήκες κρίσης που επικρατούν, είναι πρωτόγνωρες για την κοινωνία μας. Η κρίση είναι οικονομική, αλλά ταυτόχρονα και κοινωνική. Οι ευμετάβλητες ισορροπίες στην παγκόσμια κοινότητα, δημιουργούν ένα καθεστώς ανασφάλειας για όλους.
Οι προτάσεις για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση είναι πολλές. Οι περισσότερες από αυτές, ξεπερνούν τα στερεότυπα των πολιτικών ιδεολογιών, τις κομματικές δεσμεύσεις και τους κανόνες της αγοράς. Άμεση απαίτηση αποτελεί ο επαναπροσδιορισμός των στόχων, ώστε να εμπνευστεί η κοινωνία για να μπορέσει να δημιουργήσει και να φτάσει ξανά σ’ επίπεδα ευημερίας.
Ο Νομός Έβρου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και μέχρι πρόσφατα αποτελούσε τη μοναδική πύλη της προς την Ασία. Με την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα απέκτησε σύνορα με Ευρωπαϊκή χώρα. Σήμερα ο Νομός διαθέτει δύο πύλες προς τη Βουλγαρία και δύο πύλες προς την Τουρκία. Η γεωγραφική θέση και η πολυμορφία που διαθέτει η περιοχή, δίνει τη δυνατότητα για ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει, δημιουργώντας μακροπρόθεσμες προοπτικές για την ευημερία των πολιτών.
Οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί θεσμοί διοίκησης το αντιλήφθησαν αυτό πολύ γρηγορότερα. Λόγω της ευελιξίας που διαθέτουν στις αποφάσεις, πήραν πρωτοβουλίες.
Το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας, αποτελεί το επιστέγασμα ενός Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των διασυνοριακών νομαρχιών των τριών κρατών. Δημιουργήθηκε το 2004 και μέλη του είναι, από την Ελληνική πλευρά οι Νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Σερρών, από την Βουλγαρική πλευρά οι Νομαρχίες Χάσκοβο, Κίρτζαλι, Σμόλιαν και Μπλακόεβγκραντ κι από την Τούρκικη πλευρά η Νομαρχία Αδριανούπολης.
Η συνεργασία αφορά σε θέματα καθημερινότητας κοινού ενδιαφέροντος τοπικού επιπέδου, όπως διασυνοριακές πανδημίες, επιδημίες και παράγοντες μετάδοσης ασθενειών, ζωονόσοι, επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, αντιμετώπιση θεομηνιών, μόλυνση περιβάλλοντος, λαθρομετανάστευση, καθώς επίσης ενδυνάμωση της συνεργασίας για θέματα τουρισμού, πολιτισμού και ανάπτυξης, με ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας, χωρίς να θίγονται θέματα κυβερνητικής πολιτικής.
Έδρα του Δικτύου ορίστηκε η Ν. Ορεστιάδα και καθημερινά, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που υποστηρίζει τις δράσεις του.
Όλο το προηγούμενο διάστημα από την ίδρυση του, προγραμματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν, θεματικές συναντήσεις με αρμόδιες υπηρεσίες από τους όμορους νομούς που συμμετέχουν στο Δίκτυο, σε θέματα :
· Πολιτικής Προστασίας
· Πρόληψη και αντιμετώπιση ζωονόσων.
· Ανάπτυξης και προώθησης του τουρισμού.
· Συνεργασίας των πανεπιστημίων των περιοχών – μελών του Δικτύου.
· Καταπολέμησης κουνουπιών
· Αντιμετώπιση του ζητήματος της «γρίπης των πτηνών».
· Προώθηση της επιχειρηματικότητας
· Σύνταξη επιδημιολογικού χάρτη της περιοχής του Δικτύου.
· Αντιμετώπιση του trafficking.
Το Δίκτυο στον τομέα του τουρισμού πήρε αρκετές πρωτοβουλίες. Πέρα από τις θεματικές συναντήσεις, υλοποίησε στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG III ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ένα project το οποίο είχε τίτλο «ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ, ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ». Η όλη προσπάθεια είχε ως κεντρικό σύνθημα «Μια ματιά, τρεις χώρες» και είχε ως στόχο την ευρύτερη προβολή των διασυνοριακών νομών ως ένα ενιαίο διασυνοριακό τουριστικό προϊόν.
Στα πλαίσια του έργου, δημιουργήθηκε υλικό κοινής προβολής, χάρτης δικτύου, τουριστικός οδηγός και DVD, καθώς και ιστοσελίδα για τη συνολική προβολή στο διαδίκτυο. Επίσης πραγματοποιήθηκαν τουριστικές εκθέσεις στις πρωτεύουσες όλων των νομών, όπου συμμετείχαν με ξεχωριστά περίπτερα όλες οι νομαρχίες του Δικτύου και προέβαλλαν στους επισκέπτες τις ομορφιές και τα αξιοθέατα του τόπου τους, επιδιώκοντας αμοιβαία την αύξηση του τουριστικού ρεύματος.
Ο στόχος όλων αυτών των εκθέσεων ήταν σαφής. Η προβολή των Νομαρχιών ως ενιαίο τουριστικό προϊόν. Δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν, τους τουριστικούς προορισμούς, τα αξιοθέατα, τις φυσικές ομορφιές, τα σημαντικά στοιχεία που διαθέτει η κάθε περιοχή, ώστε να προγραμματίσουν να τα επισκεφτούν, κάνοντας διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του Δικτύου.
Το έργο είχε τεράστια επιτυχία. Όμως η προσπάθεια του Δικτύου για την προώθηση του διασυνοριακού τουρισμού δε σταματάει εδώ. Στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΔΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2007-2013», το Δίκτυο έχει ήδη υποβάλλει πρόταση και αναμένει την έγκρισή της, για τη συνέχιση της προσπάθειας προβολής της περιοχής ως ενιαίο τουριστικό προϊόν. Ο τίτλος της πρότασης που έχει υποβληθεί είναι «ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΩΝ ΗΧΩΝ, ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΩΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ». Είναι μια πρόταση που έχει ως στόχο την προβολή των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών όλων των νομών, με ιδιαίτερη έμφαση την τοπική παραδοσιακή μουσική, τις τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες και την τοπική γαστρονομία. Μια πρόταση η οποία έχει έντονα στοιχεία νέων τεχνολογιών, καθώς περιλαμβάνει εκτός των άλλων, τη δημιουργία ενός χώρου εικονικής περιήγησης. Ένα εικονικό ταξίδι στο χρόνο, που αφορά σ’ όλη την περιοχή και στα θέματα που προαναφέρθηκαν.
Ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι η βαριά βιομηχανία και συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό την διαμόρφωση του Α.Ε.Π. Ο διασυνοριακός τουρισμός είναι μια δυνατότητα η οποία μέχρι στιγμής δεν αποτελούσε κεντρικό στόχο, ούτε καν στον κεντρικό χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας για τον τουρισμό. Ήταν επίσης δυστυχώς εμφανής, η έλλειψη συντονισμού, οι ασάφειες σε διαδικασίες και η έλλειψη αρμοδιοτήτων σε τοπικές αρχές. Σπάνια έγιναν οργανωμένες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση κι όσες έγιναν, αφορούσαν σε τοπικές πρωτοβουλίες ήπιου χαρακτήρα, όπως αυτές του Δικτύου Νομαρχιών.
Ο διασυνοριακός τουρισμός είναι μια απάντηση στην κρίση. Ίσως τόσο ισχυρή, που μπορεί να αλλάξει τα αρνητικά δεδομένα. Ιδιαίτερα για το νομό Έβρου, ίσως αποτελεί μια από τις βασικότερες ελπίδες ανάτασης και συγκράτησης του πληθυσμού. Απαιτεί όμως κάποιες πρωτοβουλίες από την κεντρική εξουσία.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πρέπει να ενισχύσει τις περιφερειακές του υπηρεσίες και να προβάλλει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τις διασυνοριακές περιοχές της χώρας, δημιουργώντας μια νέα παράλληλη κατεύθυνση προς αυτήν που χρόνια τώρα έχει υιοθετήσει, δηλαδή το «ήλιος, άμμος, θάλασσα». Ταυτόχρονα, πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα τα οποία πρακτικά, θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία με την αύξηση της επισκεψιμότητας και θα συμβάλλουν στην ισορροπία του οικονομικού ισοζυγίου, το οποίο γέρνει συντριπτικά προς την άλλη κατεύθυνση. Τέτοια είναι, η 24ωρη παραμονή των Τούρκων χωρίς βίζα, η ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού στις συνοριακές περιοχές (συνοριακές πύλες), τα τοπικά σύμφωνα ποιότητας, τα κίνητρα προς τους τουριστικούς πράκτορες για ανάπτυξη διασυνοριακών πακέτων.
Είναι κατανοητό ότι σε μια περίοδο κρίσης, οι δαπάνες περιορίζονται κι η προβολή είναι ένας τομέας που πλήττεται άμεσα απ’ τις περικοπές. Παρόλα αυτά και με περιορισμό ίσως, υπάρχουν δυνατότητες. Ο νομός Έβρου έχει όλες τις προϋποθέσεις και αξίζει την προσοχή αλλά και την επένδυση του Υπουργείου σε τουριστικές διασυνοριακές δράσεις.
Το Δίκτυο Νομαρχιών με τις πρωτοβουλίες του θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνεχής τριβή κι οι διασυνοριακές δράσεις που υλοποιεί, συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης, η οποία μέχρι τώρα δεν ήταν πάντοτε δεδομένη.
Το Δίκτυο, με την επικείμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», θα προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις. Θα γίνει μια προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία. Έτσι, θα τροποποιήσει τη δομή του σε μια νέα νομική μορφή, τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας, που θα δώσει νέες δυνατότητες και προοπτικές στη δικτύωση.

Σας ευχαριστώ

1 σχόλιο:

daskalos είπε...

Προς το Blog σας
Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
www.ksipnistere.blogspot.com

www.ksipnistere.gr
Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας... ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.