Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Προβλήματα στις παροχές υγείας στο βόρειο Έβρο

Με την πάροδο των ετών, αυξάνονται οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας. Τα προβλήματα όμως στο χώρο της υγείας και της νοσοκομειακής περίθαλψης που υπάρχουν στο Βόρειο Έβρο, καλά κρατούν.
Οι υγειονομικές παροχές στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου και στα Κέντρα Υγείας δεν είναι ικανοποιητικές, καθώς ειδικευμένοι γιατροί στις περισσότερες ειδικότητες δεν υπάρχουν, ενώ τα παραρτήματα των ασφαλιστικών ταμείων υπολειτουργούν.
Αυτές οι καταστάσεις αναγκάζουν τους περισσότερους κατοίκους του Βορείου Έβρου να οδηγούνται μακριά από το τόπο διαμονής τους, προς την Αλεξανδρούπολη ή άλλες μεγαλουπόλεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, όταν αυτά προκύψουν.
Τα διαπιστωμένα προβλήματα έχουν γνωστοποιηθεί πολλές φορές στην ηγεσία του υπουργείου από διάφορους θεσμικούς φορείς και φυσικά πρόσωπα. Συνοπτικά θ’ αναφερθούν:

  • Η έλλειψη ειδικών ιατρών με αποτέλεσμα, να επιμηκύνεται ο χρόνος εξέτασης των ασθενών, να στοιβάζονται άνθρωποι στους διαδρόμους των εξωτερικών ιατρείων, να είναι ανεπαρκής η κάλυψη των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών και να αργοπορούν πάνω από 1 μήνα διάφορες μικροβιολογικές-βιοχημκές και ακτινολογικές εξετάσεις.
  • Οι θάλαμοι και οι κλινικές είναι γεμάτοι με ασθενείς, ενώ είναι ανεπαρκές σε αριθμό το νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ο συγγενής να παραμένει τη νύχτα για να εξυπηρετεί τον άρρωστο.
  • Είναι επιεικώς απαράδεκτο, αλλά ακόμη και σήμερα Παιδιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, δεν υπάρχει. Συνεπώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα για νοσηλεία παιδιών π.χ. για λοιμώξεις, απλά περιστατικά ή λίγο πιο σύνθετα που θέλουν μια παρακολούθηση νοσοκομείου για κάποιες ημέρες. Θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς να απευθυνθούν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Είναι απαραίτητο, παρόλο που διανύουμε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης, να δοθούν θετικά δείγματα επίλυσης των χρονιζόντων προβλημάτων, από την μεριά του Υπουργείου Υγείας και της τωρινής διοίκησης, στους οποίους ελπίζουμε ιδιαίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: