Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Δήλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο 11-5-2010

Είναι περίπου τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί και το δεύτερο μέρος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, το χωροταξικό σχέδιο, που αφορά συνολικά στη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Τη μεγαλύτερη ίσως που έχει γίνει στη νεώτερη ελληνική ιστορία.
Είναι πραγματικά έλλειμμα για τη Νέα Ορεστιάδα, την πόλη που αποτελεί τον δεύτερο πόλο έλξης του νομού, το αντίβαρο της ραγδαίας ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης, να μην έχει μια πρόταση ως ανώτατο τοπικό θεσμικό όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, πάνω σ’ αυτό το σχέδιο.
Είναι έλλειμμα επίσης για την ενημέρωση των δημοτών, καθώς είναι βέβαιο ότι θα είχαν λυθεί πολλές απορίες των πολιτών για την εφαρμογή του σχεδίου στην περιοχή, αφού υπάρχει η δυνατότητα της ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου από την δημοτική τηλεόραση.
Είναι κρίμα να ακούγονται φωνές οι οποίες διασύρουν το όνομα του δήμου Ορεστιάδας, αναφέροντας στοιχεία και γεγονότα, πολλά από τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργώντας σύγχυση στους δημότες για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Βασική ευθύνη σ’ αυτό έχει βέβαια η δημοτική αρχή του δήμου Ορεστιάδας, η οποία με τη λειτουργία της δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να διαμορφωθεί η άποψη ότι ο δήμος μας είναι "μπάχαλο", ιδιαίτερα στους δημότες όμορων δήμων. Η διοίκηση αυτή είναι όντως αποτυχημένη και είναι προσωρινή. Η λειτουργία του δήμου μ' αυτή τη δημοτική αρχή, δεν αντικατοπτρίζει τη δυναμική του δήμου.
Ο νέος δήμος Ορεστιάδας, πρέπει και θα είναι ο δεύτερος μεγάλος δήμος του νομού Έβρου. Ο ρόλος του είναι πολύπλευρος. Η σημασία του αδιαμφισβήτητη.
Το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ απαιτεί πολιτικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας.
Οφείλουμε να μην λειτουργούμε με πολιτική λιγοψυχία προσδοκώντας ν’ αποκομίσουμε πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Πρέπει να είμαστε ανώτεροι των περιστάσεων και να δούμε το μέλλον της περιοχής. Να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες και όχι να υιοθετούμε κοντόφθαλμες λογικές που οδηγούν σε απομονωτισμό.
Οι καιροί απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις.
H επιτυχία του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ θα εξαρτηθεί απ’ την προβολή πολιτικών θέσεων και προτάσεων. Ταυτόχρονα, θ’ αξιολογηθεί θετικά, μόνο αν αναλάβουν άνθρωποι που και ξέρουν και μπορούν. Δε φτάνει μόνο να θέλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: