Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Άμεση απαγόρευση της χρήσης κυανίου για την εξόρυξη χρυσού, ζήτησε ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης

Την άμεση απαγόρευση της χρήσης κυανίου για την εξόρυξη χρυσού εντός της Ε.Ε. ζήτησε με παρέμβασή του προς την Επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ, ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Κρίτων Αρσένης, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Κρίτων Αρσένης είναι εισηγητής και συντάκτης εκ μέρους των Σοσιαλιστών του διακομματικού ψηφίσματος για την απαγόρευση χρήσης κυανίου στην εξόρυξη χρυσού εντός της Ε.Ε., το οποίο και θα τεθεί προς ψηφοφορία στην επόμενη Ολομέλεια. Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι «ανήκει πλέον στο παρελθόν ο καιρός της ανταλλαγής θέσεων απασχόλησης έναντι του τοπικού περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων», υπογραμμίζοντας πως «η χρήση κυανίου θέτει σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών». Από την πλευρά της, η Επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη για το εάν είναι η Επιτροπή σε θέση να διαβεβαιώσει ότι έχουμε στην Ε.Ε. επαρκή και ισχυρή νομοθεσία και ότι ένα ατύχημα από διαρροή κυανίου δεν θα επαναληφθεί σε κάποια άλλη περιοχή της Ευρώπης, σημείωσε ότι «με τη νέα Οδηγία για την εξόρυξη, ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος, οι επιπτώσεις περιορίζονται σημαντικά».

πηγή: ΕΡΑ Ορεστιάδας

Το θέμα αυτό αγγίζει ιδιαίτερα το νομό μας. Αν δε η επένδυση πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία, στην ευρύτερη περιοχή του Κίρτζαλι, επηρεάζει άμεσα την ευρύτερη παράρδια περιοχή, δηλαδή την περιοχή του νέου δήμου Ορεστιάδας. 
Δυστυχώς μέχρι σήμερα ως τοπική κοινωνία (αναφέρομαι στη διοίκηση), παρακολουθούμε αμήχανοι τα γεγονότα δίχως να παίρνουμε θέση. Ίσως και γι' αυτό το θέμα να ασχοληθούμε όταν όλα θα έχουν δρομολογηθεί. Αλλά τότε ίσως να είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: