Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Δυνατότητα χρηματοδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας των δημοτικών κτιρίων του δήμου Ορεστιάδας απ' το πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ"

Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας μπορούν να εξασφαλίσουν οι δήμοι για τα δημοτικά τους κτίρια, πραγματοποιώντας υποδομές που θα στοχεύουν σε μια "βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη".
Το πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ" το οποίο θα λειτουργήσει μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και της ΚΕΔΚΕ, θα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να κάνουν επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας (ηλεκτρικής, θέρμανσης, ψύξης, δροσισμού, αερισμού) με χρηματοδότηση των δράσεων εως και 70%.
Σημαντικό το κίνητρο και γίνεται ιδιαίτερα δελεαστικό αν καταγράψει κανείς τα οφέλη που μπορεί να προσεταιριστεί ο δήμος από ένα μεγάλο δημοτικό κτίριο, όπως μεταφράζονται αυτά σε ευρώ/έτος.
Ιδανική ευκαιρία για τέτοιου είδους δράσεις είναι το Δημοτικό Κατάστημα στην Ορεστιάδα, το Νέο Γυμναστήριο και το Κολυμβητήριο.
Στα συγκεκριμένα κτίρια είναι δυνατό να εφαρμοστούν, η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων, η χρήση πρισματικών φωτοδιαπερατών υλικών και η χρήση γεωθερμίας, με εξοικονόμηση ενέργειας εως και 40%.
Ο δήμος Ορεστιάδας είναι επιλέξιμος για αυτές τις δράσεις, σύμφωνα με τον πληθυσμό του και μπορεί να προετοιμάζεται για τις μελέτες και την υλοποίηση αυτών των δράσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αρχίζει να αποκτάει το γεγονός των νέων θέσεων απασχόλησης οι οποίες ανοίγονται με τους νέους τομείς που αρχίζουν ν ' αναπτύσσονται παγκοσμίως. Αναφέρομαι στα επαγγέλματα που σχετίζονται με την "πράσινη απασχόληση". Κατακόρυφη αύξηση εκτιμάται ότι θα παρουσίασει η ζήτησή τους τα επόμενα 10-15 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα οι τομείς που αναπτύσσονται είναι: ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση αποβλήτων, προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος, διαχείρισης υδάτινων πόρων, πρόληψη κι έλεγχος ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανακύκλωση, ενέργεια, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεταφορές, κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: