Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

«…Δε θα επιτρέψουμε να ποινικοποιήσετε το δημοκρατικό μας δικαίωμα που αφορά στην άσκηση αντιπολίτευσης»

Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι γήπεδο, δεν είναι καφενείο. Είναι ο ανώτατος θεσμός τοπικής δημοκρατίας.
Πολλές φορές, μέσα στην εκκωφαντική αφωνία πολλών συμβούλων της δημοτικής αρχής, είχαμε την ατυχία να ζήσουμε, με ευθύνη άλλων συμβούλων της δημοτικής αρχής και με την ανοχή του προέδρου και του δημάρχου, στιγμές απείρου κάλους με τσιρίδες, απρεπείς χαρακτηρισμούς, διαπομπεύσεις, ψέματα. Τέτοιες στιγμές ήταν και στη συνεδρίαση στις 12-3-2012.
Ο ρόλος του προέδρου είναι να προστατεύει τη συζήτηση και τους ομιλητές, αλλά και να προστατεύει τους συναδέλφους όταν κάποιοι παρεκτρέπονται εσκεμμένα ή κατά λάθος. Αυτό δεν έγινε κι η ευθύνη είναι τεράστια. Συνυπεύθυνος είναι κι ο δήμαρχος για την εύρυθμη λειτουργία των μελών, ως ανώτατη πολιτική μονάδα του δήμου.
Έχω την τιμή να ηγούμαι της δημοτικής ομάδας «νέα αρχή», την μείζον αντιπολίτευση του δήμου. Εμείς έχουμε επιλέξει να κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση. Να καταθέτουμε προτάσεις, ιδέες, για την πρόοδο του δήμου και το κάνουμε. Να επικροτούμε τις καλές επιλογές, τις δυναμικές πρωτοβουλίες και το κάνουμε. Να αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα, τις κακές συμπεριφορές, τις μη σύννομες ενέργειες για να διορθώνονται και να μην επαναλαμβάνονται και το κάνουμε.
Όλα τα παραπάνω, είναι το δημοκρατικό μας δικαίωμα κι υποχρέωση και δεν πρόκειται να το απεμπολήσουμε ούτε με τις φωνασκίες, ούτε με τις απαράδεκτες συμπεριφορές.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι διάθεση προσφοράς. Δεν είναι πολιτική ρουσφετιών, εξυπηρετήσεων και  μεθοδεύσεων. Δεν πρόκειται για προσωπική κόντρα αλλά για πολιτική αντιπαράθεση με στόχο το κοινό καλό.
Η ποινικοποίηση της ενασχόλησης με τα κοινά δεν είναι επιλογή μας, ούτε προτεραιότητά μας. Δε θα πέσουμε στον ολισθηρό δρόμο της παρακμής που επιθυμούν κάποιοι να μας παρασύρουν, επειδή αυτοί τον περπατούν πρώτοι ως σημαιοφόροι. Η δικομανία είναι έξω από τη δική μας ιδιοσυγκρασία. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι αν κάποιοι επιλέξουν συνειδητά να ξεπεράσουν τα όρια του επιτρεπτού στην πολιτική αντιπαράθεση, δε θα οδηγηθούμε στις νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται. Γι’ αυτό να είναι σίγουροι όποιοι το επιχειρήσουν.
Η πολιτική αξιοπρέπεια όλων μας, είναι γνωστή. Ευτυχώς οι πολίτες μας γνωρίζουν όλους. Είναι πια γνωστές οι περιπτώσεις, που ενώ κάποιοι σύμβουλοι λοιδορούσαν και κατηγορούσαν ανθρώπους, στις αίθουσες των δικαστηρίων εκλιπαρούσαν για συγνώμη και πρακτικά συμβιβασμών.
Οι αναφορές σε πρόσωπα οικογενειών για να δημιουργήσουν σύγχυση και υποψίες, δείχνει πολιτική αδυναμία, πολιτικό ανάστημα νάνου, υπεκφυγή από τα γεγονότα, κάλυψη των παρανομιών.
Η επιλογή της συζύγου μου, για απασχόληση κάποιων μηνών σε ένα πρόγραμμα του Α.Π.Θ., υπήρξε από κάθε άποψη νόμιμη και ηθική. Το άθλιο και αναξιοπρεπές σόου κάποιων στο δημοτικό συμβούλιο, σκοπίμως αγνοεί πως η γυναίκα μου λόγω της φύσης απασχόλησης (χωρίς αναγγελία πρόσληψης και ασφάλιση), διατηρεί κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ ακόμη και τώρα. Όμως απέναντι στην αθλιότητα και την αναξιοπρέπεια δεν υπάρχουν περιθώρια για κατάθεση λογικών επιχειρημάτων.
Ματαιοπονείτε αν νομίζετε πως θα καλύψετε τις κατάπτυστες πράξεις σας και τις ανεκδιήγητες πολιτικές σας, ρίχνοντας σε μένα και την οικογένειά μου λάσπη.
Οι οικονομικές συναλλαγές των διοικούντων σε φορείς του δήμου με συγγενικά τους πρόσωπα, οι φωτογραφήσεις προσόντων για προσλήψεις, οι παλαιοκομματικές συμπεριφορές είναι επιλογές άλλων κι έχουν δημοσιοποιηθεί ξεκάθαρα ποιών.
Αυτή είναι η πραγματικότητα κι όχι το ομιχλώδες τοπίο που προσπαθούν κάποιοι έντεχνα να δημιουργήσουν.
Κι έχουμε έναν δήμαρχο απαθή να παρακολουθεί χωρίς να αντιδράει. Ας ξυπνήσει από το λήθαργο του, ας απομακρύνει πρόσωπα και συμπεριφορές που εκθέτουν το δήμο κι ας αρχίσει επιτέλους να δουλεύει. Αλλά μήπως κι αυτός βολεύεται με όλα αυτά;
Η παράταξή μας κι εγώ προσωπικά, ξεκινάμε από σήμερα, έναν πιο δυναμικό και πιο έντονο αγώνα.
Ο στόχος ο δικός μας ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι, η πρόοδος κι η ευημερία της περιοχής καθώς και η προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών. Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του δήμου και της πόλης μας.
Εσείς αν θέλετε, μπορείτε ν’ ακολουθήσετε τον ολισθηρό δρόμο που έχουν επιλέξει κάποιοι. Το δρόμο της αδιαφορίας. Την επιλογή του αυτόματου πιλότου. Το σχεδιασμό του τίποτα.
Για μας είναι αδύνατο να διαβαίνουμε αυτά τα θλιβερά μονοπάτια. Είμαστε η θετική δύναμη του δήμου και θα το αναδεικνύουμε συνεχώς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποιός κάνει κουμάντο στη ΔΕΥΑΟ; ΄Εβαλαν αυθαίρετες χρεώσεις χωρίς ελέγχο στα υδρόμετρα χωρού Τριγώνου, έχοντας την απαίτηση να πληρώσω λογαριασμό σε κλειστό υδρόμετρο χωρίς καμία κατανάλωση, 45κυβικά νερό.