Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Πρόταση ψηφίσματος για την αποψίλωση των δημοσίων υπηρεσιών στο δήμο Ορεστιάδας

Το ΙΚΑ Ορεστιάδας, η ΔΟΥ Ορεστιάδας, το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας καθώς και τόσες άλλες δημόσιες υπηρεσίες, δημιουργήθηκαν στην περιοχή μας για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Έχει γίνει γνωστό ότι σύμφωνα με μελέτες και επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, υπάρχει η πρόθεση για να κλείσουν οι παραπάνω αναφερόμενες υπηρεσίες.
Επισημαίνουμε ότι απαιτείται καλύτερος σχεδιασμός, ορθολογική κατανομή υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές προς αποφυγή λανθασμένων επιλογών που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την περιοχή.
Η ιδιαιτερότητα του νομού Έβρου λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης των άκρων του, το κρίσιμο της γεωγραφικής του θέσης, απαιτεί ιδιαίτερο σχεδιασμό στην υλοποίηση αποφάσεων. Είναι ανάγκη κι εθνική απαίτηση η ενίσχυση της περιοχής κι η θωράκιση της με υπηρεσίες, αλλά και αναπτυξιακές υποδομές που θα συμβάλλουν στο έντονο πρόβλημα του δημογραφικού.
Με το κλείσιμο των παραπάνω υπηρεσιών, αλλά κι άλλων που πιθανά θα σκεφτούν κάποιοι να αποψιλώσουν θα προκληθεί:
  • ερημοποίηση και μαρασμός της παραμεθορίου περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται (αποψίλωση της τοπικής αγοράς από καταστήματα και επαγγελματίες, αναγκαστική εγκατάλειψη του τόπου από τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ, Ι.Κ.Α, Πρωτοδικείου, κτλ και των οικογενειών τους),
  • δυσχερή εξυπηρέτηση των πολιτών, δημιουργώντας έντονα προβλήματα τόσο στην εμπορική όσο και στην αγροτική και κοινωνική ζωή του τόπου,
  • έκρηξη της τοπικής ανεργίας και της φυγής του τοπικού πληθυσμού, την ίδια χρονική στιγμή που στην γειτονική Τουρκία η διοίκηση πριμοδοτεί και προικοδοτεί την δημιουργία ενός μεγάλου αστικού κέντρου λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης πληθυσμού από τις ανατολικές περιοχές.
Απαιτούμε από την κεντρική εξουσία να κατανοήσει τις ανάγκες της περιοχής και να λάβει υπόψη όλες τις παραπάνω επιπτώσεις.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μας βρούνε αντιμέτωπους, επιλέγοντας δράσεις κι ενέργειες οι οποίες θα προασπίζουν τα συμφέροντα της περιοχής μας.

1 σχόλιο:

Κωνσταντίνος Λύτρας είπε...

- Όταν το Αθηνοκεντρικό κράτος της Κολωνακιώτικης και γκλαμουράτης αφασίας, καταλάβει το λάθος που κάνει, θα είναι πολύ αργά. Δεν έχει αντιληφθεί σε βάθος, που "βρίσκεται" ο ευαίσθητος από εθνικής, πληθυσμιακής και αναπτυξιακής άποψης νομός Έβρου. Κρίμα αλλά και αγωνία και αβεβαιότητα για τα παιδιά και εγγόνια μας.
Κωνσταντίνος Λύτρας