Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Παλαιοκομματικοί και τριτοκοσμικοί τρόποι πολιτικής ψηφοθηρίας στο δήμο Ορεστιάδας

Διανύουμε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης όπου η ανεργία έχει εκτιναχθεί πάνω από το 20%. Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια έχουν κατακλείσει την ελληνική κοινωνία. Σ’ ένα περιβάλλον όπως αυτό, τα προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας του ΟΑΕΔ με πεντάμηνη εργασία, που απευθύνονται σε άνεργους συμπολίτες μας και εφαρμόζονται σ’ όλους τους δήμους στην Ελλάδα, αποτελούν δυστυχώς «όαση» ελπίδας.
Στο δήμο Ορεστιάδας πριν από δύο εβδομάδες περίπου, ολοκληρώθηκε η κατάθεση των αιτήσεων για το πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με leader εταίρο το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας και φορείς όπου θα δουλέψουν όσοι θα επιλεγούν, το δήμο Ορεστιάδας, τα νομικά του πρόσωπα κι άλλους μη κερδοσκοπικούς φορείς της περιοχής.
Το πρόγραμμα τυγχάνει πανελλήνιας προβολής και πολλές φορές τονίστηκε και κεντρικά αλλά και τοπικά, η αξιοκρατική του διαδικασία που θα βασιστεί σε κριτήρια επιλογής του ΑΣΕΠ.
Εμείς ως δημοτική ομάδα της αντιπολίτευσης, στηρίξαμε το πρόγραμμα, αν και διαφωνήσαμε με τον τρόπο ορισμού της τριμελούς επιτροπής, ξεχωριστή για τον κάθε φορέα εργασίας. Παρά τις αμφιβολίες μας, προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στην διάδοση του προγράμματος και συμβάλλαμε στην κατανόηση από τους υποψηφίους της αξιοκρατικής διαδικασίας που θα εφαρμοστεί.
Η αρχική μας διαφωνία για τον τρόπο ορισμού της τριμελούς επιτροπής, δυστυχώς επαληθεύτηκε.
Τις τελευταίες ημέρες δεχτήκαμε πλειάδα καταγγελιών από συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση για εργασία στο πρόγραμμα. Οι καταγγελίες αφορούν στον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Αθλητισμού του Δήμου Ορεστιάδας κ. Δαλαμαγκίδη Βασίλειο. Ο φορέας που προεδρεύει θα απασχολήσει 250 άτομα περίπου απ’ αυτό το πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος του παραπάνω νομικού προσώπου, εκμεταλλευόμενος προφανώς το γεγονός ότι είναι μέλος της τριμελούς επιτροπής για τις προσλήψεις που αφορούν στο φορέα του, είχε πρόσβαση στα στοιχεία των αιτούντων. Παραβαίνοντας κάθε αρχή ιδιωτικότητας και «γράφοντας» κανονικά τη διαδικασία στα παλαιότερα των υποδημάτων του, κι ενώ η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη, καλούσε για προσωπικές συναντήσεις στο γραφείο του άτομα που έκαναν αίτηση, κι αφού τους «έκανε» μια τυπική συνέντευξη, για να μάθει από πού κρατάει η σκούφια τους, στο τέλος σε άλλους περισσότερο κι άλλους λιγότερο, υπόσχονταν βοήθεια για τη επιλογή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αυτό έγινε τουλάχιστον σε 100 άτομα.
Αυτό αποτελεί έναν παλαιοκομματικό και τριτοκοσμικό τρόπο εκμετάλλευσης της πολιτικής θέσης ενός άνδρα, απέναντι σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη να εργαστούν για να επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες που διανύουμε, πουλώντας ελπίδα και ψεύτικες υποσχέσεις.
Δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες πολλών καταγγελιών από συμπολίτες μας, με αιχμές μάλιστα προς το πρόσωπό μας, επειδή εμείς δεν βοηθούσαμε στην επιλογή, ενώ οι «άλλοι» το έκαναν με μεγάλη άνεση κι ευκολία, παραπλανώντας τους αγωνιούντες άνεργους, που έψαχναν να βρουν κάπου για να εναποθέσουν τις ελπίδες και προσδοκίες τους.
Η μέχρι στιγμής διαδικασία στην εξέλιξη του προγράμματος δεν μας προκαλεί καχυποψία, ούτε μας καλλιεργεί αμφιβολίες. Ελπίζουμε να πάει έτσι μέχρι το τέλος όταν ανακοινωθούν τ’ αποτελέσματα.
Καταγγέλλουμε όμως αυτού του είδους τις συμπεριφορές, που σκοπό έχουν τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη και την ενίσχυση αυτού που έχει σιχαθεί ο κόσμος αλλά κι έχει μερίδιο στην οικτρή κατάσταση που είναι η χώρα μας, το καθεστώς της ψηφοθηρίας μέσω προσλήψεων. Καταδικάζουμε αυτές τις επιλογές και καλούμε τον δήμαρχο Ορεστιάδας να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει πρωτοβουλίες τιμωρώντας αυτές τις συμπεριφορές. Θα κάνει κάτι επιτέλους ή θα συνεχίσει να κρύβεται;

1 σχόλιο:

Κωνσταντίνος Λύτρας είπε...

" Αρχή άνδρα δείκνυσι ".
- Διαφάνεια, δικαιοσύνη, ειλικρίνεια και όχι "συντεχνιακή" - παραταξιακή αλληλεγγύη! Τελικά οι "άρχοντες" μυαλό δεν βάζουν και σιγά - σιγά απομυθοποιούνται. Είναι απαράδεκτο να παίζουμε με τον πόνο του απλού κοσμάκι.
Κωνσταντίνος Λύτρας