Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων

Η δημοτική παράταξη «Νέα Αρχή» στα πλαίσια των δράσεων της για την ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν στην ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και στη δημιουργία θεσμών που έχουν άμεση σχέση με τη νεολαία, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29-11-2011, κατέθεσε την παρακάτω πρόταση που την ανέδειξε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Καραγιάννης.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καραγιάννης ανέφερε τα εξής:
«Με μεγάλη χαρά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια ιδέα – πρόταση που αφορά τη δημιουργία ενός νέου εγχειρήματος στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης και που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό θεσμό. Πρόκειται για το Δημοτικό Συμβούλιο των Εφήβων.
Οι μαθητές όλων των τάξεων Λυκείου του Δήμου μας θα έχουν τη δυνατότητα συμμετέχοντας σ’ έναν άρτια οργανωμένο και αδιάβλητο γραπτό διαγωνισμό να καταθέσουν τις ιδέες, τις προτάσεις και τις ανησυχίες τους για το μέλλον της γενιάς τους και της περιοχής μας κι όσοι καταφέρουν να επιλεγούν θα συγκροτήσουν το δικό τους «Δημοτικό Συμβούλιο», το οποίο θα μπορεί να οργανώσει κάθε έτος μια πανηγυρική συνεδρίαση υπό την προεδρία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, στα πρότυπα ουσιαστικά του θεσμού της Βουλής των Εφήβων.
Με αυτήν την προσπάθεια το κέρδος θα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οι νέοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράσουν τις ανάγκες τους και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους ακούσουμε. Ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν για πρώτη ουσιαστικά φορά σε επαφή με το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και ν’ αντιληφθούν τη σπουδαιότητά του.
Στόχος μας αξίζει να είναι η δημιουργία υπεύθυνων πολιτών που θα αγαπούν και θα ενδιαφέρονται για την ιδιαίτερη πατρίδα τους και θα μπορούν π.χ. να αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προστατεύουν το πράσινο και την καθαριότητα ή να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης.»
Προτείνουμε η πρόταση αυτή να υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, να εφαρμοστεί πιλοτικά στο δήμο Ορεστιάδας και ελπίζουμε να τύχει της αποδοχής των συμπολιτών και ιδιαίτερα των εφήβων της περιοχής μας.
Στη συνέχεια αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματα αυτής της δράσης, εφόσον είναι απόλυτα πετυχημένα, μπορεί να προταθεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών για να υιοθετηθεί από το Κράτος και να εφαρμοστεί πανελλαδικά. 

1 σχόλιο:

Λύτρας Κωνσταντίνος είπε...

Ενδιαφέρουσα πρόταση. Θα μπορούσε να υιοθετηθεί αρχικά από το Δ.Σ. και στην συνέχεια να υλοποιηθεί. Στην πορεία, αν χρειασθεί, να υπάρξουν και διορθωτικές κινήσεις. Γιώργο να επιμείνεις ... Κωνσταντίνος Λύτρας - πρώην Αντιδήμαρχος