Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ισολογισμός 2010

Ο ισολογισμός και η έκθεση πεπραγμένων των Καποδιστριακών δήμων Τριγώνου, Κυπρίνου, Βύσσας και Ορεστιάδας για το έτος 2010, έρχονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγες μόνο μέρες πριν συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον προϋπολογισμό του 2012. Είναι κι αυτό δείγμα της λειτουργίας του δήμου και της απαξίωσης του δημοτικού συμβουλίου, που οφείλει να τοποθετείται στο σοβαρότατο θέμα των οικονομικών πεπραγμένων.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ότι οι ισολογισμοί που κατατίθενται αυτή την χρονική στιγμή, έχουν διαφοροποιημένα στοιχεία από την απογραφή που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου. Κατά την άποψή μας, έπρεπε η απογραφή κι οι ισολογισμοί των προηγούμενων χρήσεων να συζητηθούν μαζί. Τώρα τι πρέπει να κάνουμε; Να ψηφίσουμε τους ισολογισμούς και μετά να επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία της απογραφής;
Έχουμε μπροστά μας την οικονομική αποτύπωση των προηγούμενων χρήσεων και βέβαια τα πιστοποιητικά που έχουν εκδώσει οι ορκωτοί λογιστές που έκαναν έλεγχο των στοιχείων. Τα πιστοποιητικά αυτά έχουν συγκεκριμένη δομή και διατύπωση η οποία έχει έναν τυπικό τεχνοκρατικό χαρακτήρα. Θεωρώ ότι οι ορκωτοί είναι ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες δεν έχουν κανένα λόγο, ούτε έχουν να κερδίσουν κάτι αποκρύπτοντας στοιχεία. Θα πρέπει επίσης, να συγχαρούμε για τη σκληρή δουλειά τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου μας.
Καλούμαστε να τοποθετηθούμε τυπικά σ’ ένα ισολογισμό, αντί να τίθεται το ουσιώδες. Δηλαδή η πολιτική αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων.
Δυστυχώς ο ισολογισμός δεν αποτυπώνει τα πραγματικά προβλήματα των δημοτών. Τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών δεν αντιμετωπίζονται με αριθμούς που οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Η καθημερινότητα είναι σκληρή για τους πολίτες που τη βιώνουν και σ’ αυτό πρέπει να απαντάει κάθε διοίκηση ώστε η επιτυχία ν’ αποτυπώνεται στους αριθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: