Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Η δενδροκομία στη Θράκη έχει μέλλον

Η δενδροκομία είναι ένας κλάδος της γεωργίας στη Θράκη, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα.
Οι νέες τάσεις που υπάρχουν στην δενδροκομία, όπως το μήλο, το ρόδι, το κεράσι και το ακτινίδιο, μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στην τοπική οικονομία.
Στον τομέα της Δενδροκομίας, τα κύρια αντικείμενα έρευνας είναι η μελέτη, αξιολόγηση, επιλογή, βελτίωση και διάδοση ποικιλιών και υποκειμένων, η βελτίωση της τεχνικής και των μεθόδων καλλιέργειας, η ανάπτυξη συστημάτων καλλιέργειας φιλικών προς το περιβάλλον, η θρέψη – λίπανση, ο αγενής πολλαπλασιασμός.
Η καινοτομία σε διαδικασίες και προϊόντα αποτελεί το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε μια αγορά που ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Δυστυχώς κανείς δεν προώθησε αυτό τον κλάδο, κανένας δε φρόντισε για την ενημέρωση των γεωργών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λευτέρη βλέπω ότι ασχολείσαι με τον πρωτογενή τομέα και αυτή σου η ενασχόληση παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Δίνεις ιδέες για σαλιγκαροτροφία για δενδροκομία που σίγουρα παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Βέβαια θα είχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρουσίαζες και τα τεχνοοιλονομικά σοτιχεία για αυτές τις προτάσεις σου και βέβαια τις απόψεις κάποιων ειδικών αν και κατα πόσο ταιριάζουν τέτοιου είδους δραστηριότητες στην περιοχή μας και ακόμη τους τρόπους εμπορίας και διάθεσης των προίόντων αυτών. Διότι έχουμε ζήσει θνησιγενής προσπάθειες με νέες καλλιέργειες στην περιοχή(π.χ. βατόμουρα) και οι οποίες είχανε σημαντικό κόστος για τους παραγωγούς. Συνεπώς σε περιόδους που είναι δύσκολές ιδιαίτερα για τον πρωτογενή τομέα, αν είναι δυνατό, οι όποιες προτάσεις καλό θα ήταν να είναι ολοκληρωμένες και όχι με μορφή πυροτεχνήματος.

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Ο πρωτογενής τομέας είναι το Α και το Ω για την τοπική μας οικονομία.
Είναι γεγονός ότι έχουμε χορτάσει από προτάσεις "πυροτεχνήματα" ή αβασάνιστες φανφάρες που λέγονται στα καφενεία.
Στο ιστολόγιο μου καταγράφω ζητήματα που εκτιμώ ότι έχουν ενδιαφέρον ή μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή μας.
Να είστε σίγουροι ότι τα ζητήματα που κατέγραψα έχουν και μέλλον και προοπτική στην περιοχή μας. Με συμβολαιακό τρόπο μάλιστα.
Δεν είναι δύσκολο να το ψάξει κάποιος αν ενδιαφέρεται.
Οι δικές μου προτάσεις πρέπει και θα είναι τεκμηριωμένες όταν χρειαστεί.