Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Η παραγωγή σαλιγκαριών έχει μέλλον

Με ιδιαίτερη επιτυχία στο κατάμεστο δημοτικό αμφιθέατρο της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα τα «Ανοιχτά Εκτροφεία Σαλιγκαριών Ολοκληρωμένου Βιολογικού Κύκλου», η οποία διοργανώθηκε από την εταιρεία Fereikos – helix.
Αγρότες από όλη την Βόρεια Ελλάδα έσπευσαν να ενημερωθούν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο δυναμικό κλάδο της σαλιγκαροτροφίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε μη βιώσιμες μονάδες να επεκταθούν σε ένα νέο αναπτυξιακό σχήμα με προοπτική.
Η σαλιγκαροτροφία, όπως τονίστηκε, είναι ένας ανερχόμενος στη χώρα μας τομέας και προσφέρει, εκτός από μια εναλλακτική απασχόληση, σύμφωνα με τα στοιχεία και ένα καλό εισόδημα.Από τους κεντρικούς ομιλητές της ημερίδας ήταν ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφιας Fereikos – helix Θεοδόσιος Βλάχος, ο οποίος εξήγησε διεξοδικά τα απαραίτητα για την κατασκευή και λειτουργία μιας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών ανοιχτού τύπου, τόσο από τεχνικής πλευράς, όσο και από την πλευρά της βιωσιμότητας, του ύψους και του είδους της επένδυσης, του κόστους παραγωγής και του προσδοκώμενου κέρδους.
Ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τα ανοιχτά εκτροφεία ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου και παραγωγής ενός ορισμένου τύπου σαλιγκαριού, του οποίου η χρησιμότητα πέρα από τις gourmet γεύσεις επεκτείνεται και στα καλλυντικά (κρέμες) και στην φαρμακολογία (σιρόπι για το βήχα , το στομάχι). Προκειμένου, όπως είπε, για ένα βιολογικό τρόπο παραγωγής σαλιγκαριού, προαπαιτούνται αναλύσεις του εδάφους, του νερού, απαραίτητη προϋπόθεση η γεώτρηση, χωρίς τη χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων ή άλλων χημικών, ώστε να έχει την βιολογική πιστοποίηση.
Η Fereikos – helix, η οποία διαθέτει 20 εκτροφεία στην Ελλάδα και 45 υπό κατασκευή, ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας που ιδρύθηκε το 1973 στο Cherasco, στην περιοχή του Τορίνο, στη Βόρεια Ιταλία.

Αναδημοσίευση από http://www.thraki24.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΠΕΤΩΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΜΑ ΓΙΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΕΡΠΕΤΩΝ.