Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Βαριά πρόστιμα στους Δήμους για σκουπίδια και ανακύκλωση

Αλλάζει ριζικά το τοπίο στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή. Η αρχή ο «ρυπαίνων πληρώνει» γίνεται πράξη και μάλιστα το κόστος θα είναι υψηλό για τους Δήμους που μέχρι σήμερα αδιαφορούν.
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πληρώνουν πλέον με βάση τις ποσότητες απορριμμάτων που παράγουν και όχι με ποσοστά επί των τακτικών τους εσόδων, καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, σε διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν εφαρμόζουν τα μέτρα ανακύκλωσης.
Επίσης, καθορίζεται τέλος 3% για τα συστήματα ανακύκλωσης τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας ώστε να εξασφαλίζεται ποσό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο που θα διατίθεται για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης.
Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν ιδιαίτερα το Δήμο Ορεστιάδας ο οποίος παρουσιάζει τεράστιο έλλειμμα στον τομέα της ανακύκλωσης. Είναι σίγουρο ότι οι Δήμοι θα χρειαστεί να κάνουν άλματα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες και να αναπτύξουν δράσεις που όφειλαν να είχαν δρομολογήσει προ πολλού.
Με το νέο σύστημα δίνεται σημαντικό οικονομικό κίνητρο (και αντικίνητρο - «πρόστιμο») προκειμένου τα απορρίμματα που στέλνουν οι δήμοι στους ΧΥΤΑ να είναι πολύ λιγότερα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς που δεν θα αλλάξει, οι ΟΤΑ επιδοτούνται από τα συστήματα ανακύκλωσης προκειμένου να συλλέγουν και να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ το ποσοστό ανακύκλωσης των οικιακών αποβλήτων στη χώρα μας υπολείπεται κατά 8% (25 έναντι 33%) του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου.
To νομοσχέδιο με τίτλο: "Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείρηση των συσκευασιών και άλλων προιόντων - Ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρησης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π) αναμένεται να αναρτηθεί άμεσα στο Διαδίκτυο και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: