7 σημεία κεντρικής πολιτικής – 9 προτάσεις για τον Έβρο
Με αφορμή το 3ο θεματικό Περιφερειακό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα στις 29/6/2022 με τίτλο «Η αγροτική ανάπτυξη στο επίκεντρο», θα ήθελα να καταθέσω μερικές σκέψεις για έναν τομέα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το νομό μας, καθώς είναι πεποίθηση μου ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει και μπορεί να γίνει ξανά ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ στο νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας.
Είναι γεγονός ότι οι αγρότες κι οι κτηνοτρόφοι σ’ αυτό το ρευστό οικονομικό περιβάλλον, χρειάζονται άμεσα λύσεις και απαντήσεις για τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και την πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, των ζωοτροφών και γενικότερα των αγροτικών εφοδίων που σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης καθιστούν τις περισσότερες αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες.
Πρέπει επίσης ν’ αντιληφθούμε, ότι για μια χώρα όπως η Ελλάδα με πλούσια παραγωγική ποικιλομορφία αγροτικών προϊόντων, η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα αποτελεί πολύ βασικό πυλώνα για την ισόρροπη ανάπτυξη της, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν άμεσα, ριζικές αλλαγές, με βάση ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και πράσινης ανάπτυξης.
Για την αντιστροφή της καταστροφικής πορείας, για μία καλύτερη και ελπιδοφόρα προοπτική για τον αγροτικό τομέα και την ελληνική περιφέρεια απαιτείται να προωθήσουμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές. Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε κεντρικές πολιτικές όπως παρακάτω:
1. Άμεση καταβολή ενίσχυσης για τη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια, καύσιμα, κτλ.
2. Ενίσχυση των αγροτών μέσα από τη δυνατότητα χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
3. Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν επιτέλους, οι παράνομες ελληνοποιήσεις, η ασυδοσία στον κλάδο των γεωργικών εφοδίων, οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών και να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο ράφι.
4. Θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων για την προώθηση σύγχρονων, ισχυρών και νοικοκυρεμένων συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών που παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια εφοδίων και στην εμπορία των προϊόντων.
5. Επικαιροποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των νέων κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και την μείωση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων.
6. Κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων ενίσχυσης. Φτάνει πια με τους κυνηγούς επιδοτήσεων. Πρέπει να υπάρχει παραγωγική αξιοποίηση των ενισχύσεων στη γεωργία. Αυτό σημαίνει πως, αφενός φροντίζεις αυτούς που είναι παραγωγικοί να αμείβονται όσο το δυνατόν καλύτερα και να αναπτύσσονται και αφετέρου φροντίζεις να λύσεις το βασικό διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας, που είναι η είσοδος νέων παραγωγών.
7. Νομοθέτηση πληρωμής τιμολογίων αγροτικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων σε καθορισμένο γρήγορο χρόνο.
Μετά από αρκετές συζητήσεις με ανθρώπους του μόχθου της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής, με εμπόρους και εκπροσώπους φορέων από όλο το νομό, κι αφού επεξεργάστηκα κι αξιολόγησα τα στοιχεία και τα δεδομένα που είχα στη διάθεση μου, ειδικότερα για το νομό Έβρου θα καταθέσω τις παρακάτω προτάσεις:
- Δημιουργία Αγροτικού Δημοπρατηρίου με έδρα τη Νέα Ορεστιάδα.
- Διευκόλυνση (φορολογία, ασφάλιση, άδεια παραμονής για αλλοδαπούς) των εργατών αγροτικής γης και κτηνοτροφίας.
- Αξιοποίηση για χρήση των διαθέσιμων κρατικών εκτάσεων του νομού μας σε νέους αγρότες - κτηνοτρόφους.
- Χορήγηση νέων δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμου σταφυλιού για ανάπτυξη της οινοποιίας.
- Εφαρμογή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο προγραμμάτων εκπαίδευσης παραγωγών στις νέες σύγχρονες μορφές γεωργίας, κτηνοτροφίας.
- Άμεσες προσλήψεις κτηνιάτρων για στελέχωση των υπηρεσιών και λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στη Νέα Ορεστιάδα.
- Δίκαιη κατανομή των βοσκοτόπων και ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Δεν είναι δυνατόν οι κτηνοτρόφοι μας να αδυνατούν να αυξήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, εξαιτίας της άδικης κατανομής των βοσκοτόπων στη χώρα μας.
- Άμεση πολεοδομική τακτοποίηση των παραδοσιακών κτηνοτροφικών μονάδων, ώστε να πάψουν οι παραγωγοί να θεωρούνται παράνομοι μη έχοντας τη δυνατότητα πολλοί από αυτούς να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
- Πάταξη της γραφειοκρατίας στους αγρότες δημιουργώντας πιλοτικά στο νομό Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών, ώστε να απεγκλωβιστούν οι αγρότες – κτηνοτρόφοι από θέματα και ζητήματα που τους δυσκολεύουν την καθημερινότητα. Η δουλειά των αγροτών είναι να παράγουν όχι να συμπληρώνουν αιτήσεις και να φτιάχνουν φακέλους.
Η ελληνική ύπαιθρος έχει ανάγκη από αναζωογόνηση. Ο νομός Έβρου καταρρέει και δεν έχει άλλο περιθώριο καθυστέρησης.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που είναι ο βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας, έχουν κουραστεί να περιμένουν.
Πρέπει αυτοί που έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης, σε όλα τα επίπεδα, να αποδείξουν με άμεσες ενέργειες, το ενδιαφέρον τους για τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα για μια περιοχή εθνικής σημασίας που είναι ένα βήμα μακριά από το κατώφλι του μαρασμού και της ερημοποίησης.
Λευτέρης Χαμαλίδης
Αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Μεταφορών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Υπ. Βουλευτής Έβρου 2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου