Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστολή για το πετρέλαιο θέρμανσης

ΠΡΟΣ
Υπουργό Οικονομικών
Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 
Επικοινωνώ μαζί σας για να καταθέσω τον έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή μου, για την πρόθεση της κυβέρνησης που αφορά στην εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης καταρχήν και τον καθορισμό των γεωγραφικών ζωνών, με βάση τις οποίες θα θεσμοθετηθεί το ύψος του επιδόματος θέρμανσης (ή επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης) κατά δεύτερον.
Η εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, είναι η χαριστική βολή στην αφαίμαξη του οικογενειακού εισοδήματος, ιδιαίτερα δε σε περιοχές με ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, όπως αυτές που υπάρχουν στο δήμο Ορεστιάδας και το βόρειο τμήμα της περιφερειακής ενότητας Έβρου γενικότερα.
Το άλλοθι της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στη διακίνηση πετρελαίου, δεν πείθει κανέναν.
Πέραν τούτου, αφού αποφασίσατε την εξίσωση του ΕΦΚ, σκεφτήκατε ότι θα έπρεπε να χρυσώσετε το χάπι, σε μια μικρή μερίδα συμπολιτών μας.
Ως έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα, στην πρόθεσή σας είναι να ανήκει ο δήμος Ορεστιάδας, όπως κι ολόκληρος ο νομός Έβρου στη Β΄ Ζώνη.
Απ’ όσο πληροφορηθήκαμε, λήφθησαν υπόψη μετεωρολογικά στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας, καθώς το βόρειο με το νότιο τμήμα του νομού δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
Αυτή είναι μια κατάφορη αδικία για το δήμο μας.
Κύριε Υπουργέ.
Συνοπτικά καταλήγω στα παρακάτω:
  1. Πρέπει να επανεξετάσετε το ζήτημα της εξίσωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης την περσινή περίοδο έδειξε πως μειώθηκε η κατανάλωση και κατ’ επέκταση τα έσοδα του κράτους. Με την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου, η μείωση των εσόδων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
  2. Σε περίπτωση που επιμείνετε σ’ ένα μέτρο που δε συμφέρει το Ελληνικό κράτος, φροντίστε να αποκαταστήσετε τις αδικίες με τον καθορισμό των γεωγραφικών ζωνών και των οικονομικών ορίων εισοδημάτων των πολιτών που θα είναι δικαιούχοι.
  3. Είναι αδιανόητο να πληρώνουν φορείς, όπως τα σχολεία και τα γυμναστήρια σε όλη την Ελλάδα, που διαχειρίζονται υποχρεωτικά οι δήμοι, τον ΕΦΚ καθώς και το ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το κράτος απ’ την μια μεριά μειώνει τις κρατικές επιχορηγήσεις στους δήμους, απ’ την άλλη απαιτεί αυξήσεις σε βασικές δαπάνες λειτουργίας. Είναι οξύμωρο να απαιτούνται εξ’ αρχής χρήματα γι’ αυτές οι δαπάνες που πρέπει να πληρωθούν από το κράτος έστω έμμεσα, ενώ μεγάλο μέρος απ’ αυτά καταλήγουν πάλι στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ). 
Η κεντρική εξουσία πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει την περιφέρεια με τρόπο απαξιωτικό και με τεχνοκρατικούς όρους οι οποίοι αφορούν σε άλλες εποχές κι άλλες κοινωνίες.
Το κράτος δε μπορεί να αντιμετωπίζει το δήμο Ορεστιάδας και τους ανθρώπους που φυλάνε Θερμοπύλες, κυρίως ηλικιωμένους, με τρόπο εχθρικό και τιμωρητικό.
Είμαι σίγουρος ότι θα αντιληφθείτε τα προβλήματα και τις αδικίες και θα προχωρήσετε σε διορθωτικές κινήσεις.
Σε άλλη περίπτωση πρέπει ν’ αποφασίσετε τι ακριβώς επιδιώκετε. Να κυβερνάτε μια χώρα με πολίτες ή με εξαθλιωμένους πολίτες ή χωρίς πολίτες.

Με τιμή

Χαμαλίδης Ελευθέριος
Δημ. Σύμβουλος Δ. Ορεστιάδας
Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: