Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Προϋπολογισμός δήμου Ορεστιάδας για το έτος 2012

Την Τετάρτη 14-12-2011 πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας, με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού του έτους 2012.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» Λευτέρης Χαμαλίδης, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:
«Κύριε πρόεδρε.
Η δημοτική αρχή, φέρνει για ψήφιση τον 2ο προϋπολογισμό της για τον καλλικρατικό δήμο Ορεστιάδας.
Αν κάποιος μελετήσει τα στοιχεία θα καταλάβει ότι οι πολιτικοί στόχοι και οι οικονομικές προτεραιότητες που φαίνονται στον προϋπολογισμό, δεν έχουν καμιά σχέση με το συμφέρον των πολιτών. Και θα αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα.

  • Ομολογείτε ότι θα έχετε ανείσπρακτα 1.350.000,00 ευρώ, από υποχρεώσεις παρελθόντων ετών, σε μια περίοδο που τα έχει ανάγκη ο δήμος μας λόγω της μειωμένης επιχορήγησης από το κράτος.
  • Προϋπολογίζετε δαπάνη που αναφέρεται σε 5 ειδικούς συνεργάτες συνολικού ύψους 135.000,00 ευρώ, κάποιοι από τους οποίους έχουν να πατήσουν το πόδι τους στο δήμο μας για μήνες.
  • Καταγράφετε για την προβολή του δήμου το ποσό των 2.000,00 ευρώ, ποσό αστείο για να το αξιολογήσει κανείς. Δείχνει απλά το πολιτικό σας ενδιαφέρον για την προβολή του δήμου μας.
  • Για 5η χρονιά θα πληρώσουμε περίπου 150.000,00 ευρώ για τη μεταφορά των υποπροϊόντων σφαγής, διότι είστε ανίκανοι να κάνετε μια μονάδα αδρανοποίησης στα σφαγεία μας. Πόσο μάλλον να κάνετε επέκταση και εκσυγχρονισμό.
  • Εξακολουθούμε να χρηματοδοτούμε με 15.000,00 ευρώ τον σύνδεσμο ύδρευσης Αμπελακίων-Ποιμενικού. Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει και να ενταχθεί η τοπική κοινότητα στην ΔΕΥΑΟ.
  • Πέρσι προϋπολογίσατε δαπάνη για προμήθεια δέντρων, φυτών και θάμνων ύψους 30.000,00 ευρώ και δεν υλοποιήσατε ούτε ένα ευρώ. Φέτος καταγράφετε 25.000,00 ευρώ. Άραγε τόσο σας ενδιαφέρει η αισθητική του δήμου μας! Βέβαια το ενδιαφέρον σας το έχετε δείξει στην πράξη.
  • Ενώ χρήματα δεν υπάρχουν, για τις δαπάνες δεξιώσεων το συνολικό ποσό είναι 130.000,00 ευρώ.
  • Σε μια περίοδο που η επιχορήγηση απ’ το κράτος για τις σχολικές δαπάνες είναι μειωμένη, ενώ οι ανάγκες είναι μεγάλες, κυρίως για τη θέρμανση, ο δήμος απαιτείται, εφόσον είναι προτεραιότητά του, να τις ενισχύσει με δικά του χρήματα, εσείς προϋπολογίζετε το αστείο ποσό των 9.500,00 ευρώ για κάθε νομικό πρόσωπο Αθμιας και Βθμιας.
  • Για άλλη μια φορά καλείται ο δήμος να πληρώσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, 30.000,00 για την Αναπτυξιακή του δήμου, 30.000,00 για το ΚΕΚ, καθώς και 100.000,00 για την Εταιρία Έρευνας και Ανάπτυξης Β. Έβρου, ενώ ήδη έχουν δοθεί 100.000,00 ευρώ το 2011. Κι όλα αυτά για να πληρώνονται πλουσιοπάροχες αμοιβές Δ.Σ. και μισθοδοσίες, δίχως να γίνεται έργο.
  • Σε μια περίοδο που τα έσοδα του δήμου από επιχορηγήσεις είναι αισθητά μειωμένα, οι δυνατότητες για φορολόγηση των πολιτών έχουν εξαντληθεί, ο δήμος έχει ανάγκη εξεύρεσης νέων πηγών εσόδων. Ο δήμος είχε τη δυνατότητα να έχει νέα και πολλά έσοδα από την πώληση του αμμοχάλικου, όμως η δημοτική αρχή αποφάσισε να εκποιήσει το δημοτικό πλούτο παραχωρώντας τη διαχείριση στην Εταιρία Έρευνας και Ανάπτυξης Β. Έβρου για λόγους που δεν μπόρεσε επαρκώς να εξηγήσει ο κ. δήμαρχος.
Δεν έχουμε άλλον τρόπο να δείξουμε την έντονη αντίδρασή μας και την αγανάκτηση που νιώθουμε. Η στάση μας δεν είναι προσβλητική για το σώμα και τους συναδέλφους μας που θα συμμετέχουν στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Θέλοντας να δείξουμε την έντονη ενόχλησή μας, αποχωρούμε από τη συζήτηση και θα επανέλθουμε κατά την ψηφοφορία για να καταγράψουμε την πολιτική μας αντίθεση καταψηφίζοντας τον.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΡΩΤΑ ΡΕ ΛΕΥΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ 870% ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΥΤΩΝ
ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΑΤΑΚΟΥ ΓΙΝΑΝΕ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΡ/ΝΕΣ ΚΕΠ
ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΑΝΙΩΙΕΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΛΛΑ ΑΝΙΨΙΕΣ
ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΤΕΣ "ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ" ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΜΟΡΦΩΣΗ
ΠΗΡΑΝΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΧΥΛΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Κωνσταντίνος Λύτρας είπε...

Προϋπολογισμός "Αλυλαιγγείοις" (εν γνώση το ανορθόγραφο. Τονίζει πιο πολύ την λέξη σύνθημα - τίτλος).
-Βάσει των στοιχείων που παρατίθε-νται, προκύπτει αβίαστα το παρακά-τω συμπέρασμα: Ο προϋπολογισμός αυτός είναι από μόνος του ένα μεγάλο ηθικό σκάνδαλο (νόμιμο;). Με άλλα λόγια, μια κοροϊδία προς τον απλό πολίτη, που σήμερα πονάει οικονομικά και πεινάει.
- Ποιά η προσφορά των ΠΕΝΤΕ (5) ειδικών συνεργατών συνολικού ύψους 135.000 ευρώ; Ποιοί είναι αυτοί; Ονόματα. Διαφάνεια.
- Ακόμη πληρώνουμε 150.000 ευρώ για την μεταφορά των υποπροϊόντων σφαγής; Ήμαρτον.
- Δαπάνες δεξιώσεων 130.000 ευρώ; 2 φορές ήμαρτον.
- Συνολικές αυξήσεις 160.000 ευρώ, μετοχικών κεφαλαίων Αναπτυξιακής, ΚΕΚ, Εταιρείας Έρευνας και Ανάπτυξης; Πάλι; 3 φορές ήμαρτον.
Άραγε υπάρχει λογική και λογικοί άνθρωποι που συμφωνούν σ΄ αυτές τις σπατάλες; Σήμερα;
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Κωνσταντίνος Λύτρας (Δεν περιμένω απάντηση)