Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ζωντανή μετάδοση δημοτικών συμβουλίων… τέλος!

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Ορεστιάδας, με πρόταση και ψήφιση της δημοτικής αρχής, παύει η ζωντανή μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων από τη δημοτική τηλεόραση Ορεστιάδας.
Μια διαδικασία η οποία αποτελούσε «θεσμό», μετά από 15 και πλέον χρόνια λειτουργίας, έπαψε βίαια. Η δυνατότητα των δημοτών του δήμου, να παρακολουθούν ζωντανά τη συνεδρίαση του συμβουλίου, να έχουν άμεση ενημέρωση για τις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, δεν υφίσταται πλέον.
Η δικαιολογία της απόφασης αυτής, ερασιτεχνική κι αστεία. Η μη μετάδοση των συμβουλίων θα συμβάλλει στη μείωση της διάρκειάς των και στην αποφυγή κουραστικών επαναλήψεων από τους συμβούλους, χάριν της προβολής. Η αντιπρόταση ήταν, όσοι θέλουν μπορούν να έρθουν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση ζωντανά στην αίθουσα.
Κι άντε οι κάτοικοι της Ν. Ορεστιάδας έχουν την πρόσβαση στην Αίθουσα, οι κάτοικοι όμως των μακρινών Κοινοτήτων, πως θα συμμετέχουν στα δημοτικά δρώμενα;… Δεν τους χρειαζόμαστε πλέον;…
Επίσης, όπως τονίστηκε, θα υπάρχει δυνατότητα, μέσα από «έντεχνο» μοντάζ, να μεταδίδονται αποσπάσματα της συνεδρίασης, τις επόμενες ημέρες.
Είναι ξεκάθαρο όμως, ότι τα μονταρισμένα πλάνα είναι εργαλείο προπαγάνδας, αφού ελέγχεται η διοίκηση από τη δημοτική αρχή.
Κι όλα αυτά αφορούν μια Δημοτική Αρχή η οποία, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ευαγγελιζόταν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη διαφάνεια. Τότε η εικόνα ήταν εργαλείο και χαμόγελο, τώρα η εικόνα –των άλλων- βλάπτει…
Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσίαζαν μεγάλα ποσοστά ακροαματικότητας και έδωσαν στο παρελθόν την ευκαιρία στους πολίτες να ενημερωθούν και όταν χρειάστηκε να κινητοποιηθούν για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου μας, τους έδωσε επίσης την ευκαιρία να κρίνουν και να συγκρίνουν.
Το επιχείρημα που ακούγεται σε πηγαδάκια από μερικούς ότι, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατάντησε διασκεδαστικό θέαμα για τους πολίτες και βήμα αυταρέσκειας και τηλεοπτικής φλυαρίας του κάθε συμβούλου, αποτελεί το φθηνό άλλοθι για την απόφαση. Γιατί άραγε δε μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν τον Κώδικα και ν’ αντιληφθούν ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οφείλει και δύναται να συντονίζει τη διαδικασία του;
Τα βήματα είναι απλά. Καταρχήν, βελτίωση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, στα σημεία που χαρακτηρίζεται ελλιπής. Δεύτερον, γενναία υπεράσπιση του θεσμού από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και το Δήμαρχο. Και τρίτον, ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ. Ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων από το ραδιόφωνο (το οποίο έχει σταματήσει εδώ και καιρό να λειτουργεί) και το διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει πράγματι, προάσπιση της δημοκρατίας στη θεσμική λειτουργία του Δήμου.
Μήπως όμως δεν είναι τυχαίο; Μήπως η απόφαση αυτή βολεύει όσους θέλουν να επιβάλλουν ως ενημέρωση τον διαρκή τους μονόλογο, όσους στερούνται πολιτικού λόγου, όσους θεωρούν ότι η δική τους άποψη είναι πάντα η καλύτερη κι επομένως η άποψη των άλλων περιττή.
Αυτή η αυταρχική αφαίρεση του δικαιώματος της άμεσης ενημέρωσης, είναι φαινόμενο επιζήμιο. Η τηλεόραση μπορεί όταν λειτουργεί, να αναδεικνύει αξίες όταν υπάρχουν και να αποκαλύπτει τη γύμνια των υπερτιμημένων προσώπων αν υφίσταται. Αντί για τα μικροπολιτικά και παραπολιτικά που συμβαίνουν στο παρασκήνιο και φτάνουν ως ειδήσεις και κουτσομπολιά στα αυτιά μας, οι δημότες θέλουν ΑΜΕΣΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ – ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ, πάνω στα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας. Αυτά θέλει να μάθει ο δημότης και όχι τα ινάτια και τις αντιπαραθέσεις που δημιουργούν οι προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός από εμάς.
Σ’ αυτά τα ζητήματα οφείλει η νέα Δημοτική Αρχή να απαντήσει κι όχι να κρύβεται. Και να έχουν υπόψη τους, άπαντες, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η πολιτική άποψη και θέση όταν θέλει να εκφραστεί βρίσκει διέξοδο. Στη Δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: